Prvo svjetsko natjecanje ljepote s računalno generiranim ženama - u žiriju ne odlučuju samo ljudi

Ljepota, tehnološki napredak i cjelokupni utjecaj bit će ključni faktori u određivanju osvajačice krune

Mladen Smrekar subota, 27. travnja 2024. u 13:00
Organizatori se nadaju da će njihov izbor postati neka vrsta
Organizatori se nadaju da će njihov izbor postati neka vrsta "Oscara za stvaratelje umjetne inteligencije" Fanvue

The Fanvue World AI Creator Awards (WAICAs) je pokrenuo prvo svjetsko natjecanje ljepote s umjetnom inteligencijom, mnoštvom slika generiranih umjetnom inteligencijom te influencera koji se natječu za nagradni fond od 20.000 dolara. U Fanvue izboru za Miss AI ocjenjivat će tri kategorije: izgled, korištenje AI alata i utjecaj na društvenim mrežama. 

Ocjenjivanje kandidatkinja

Kod izgleda cijenit će se, kažu, klasični aspekti poput ljepote sudionica izbora, a njihovo držanje, a kao i na klasičnim izborima s djevojkama od krvi, mesa i intelekta, ocjenjivat će se i njihovi odgovore na niz pitanja popu neizbježnog: "Što biste napravili da svijet učinite boljim mjestom?"

Kako se prijaviti za Miss AI 📷 Fanvue
Kako se prijaviti za Miss AI Fanvue

Žiri će ocijeniti i razinu i implementaciju AI alata, uključujući korištenje upita i vizualnih detalja oko ruku i očiju, a utjecaj modela na društvenim mrežama izračunat će se na temelju broja angažmana s obožavateljima, stopi rasta publike i korištenju drugih platformi kao što je Instagram.

Finale sljedeći mjesec

Od pristiglih kandidata žiri će odabrati deset natjecateljica Fanvue izbora za Miss AI, a finale i internetska dodjela nagrada održat će se sljedeći mjesec. Pobjednici će pripasti 5000 dolara u gotovini i "mentorski imagine creator program" vrijedan 3000 dolara.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by fanvue (@fanvue)

Will Monanage, suosnivač ovog natjecanja, nada se da će izbor za Miss AI postati neka vrsta "Oscara za stvaratelje umjetne inteligencije".

Članovi žirija

U žiriju se nalazi dvoje ljudskih sudaca, ali i AI modeli Emily Pelligrini koja se pročula prošle godine nakon što su neki nogometaši i druge slavne osobe stupili u kontakt s njom vjerujući da je riječ o stvarnoj osobi, te Aitana Lopez, virtualna španjolska manekenka koja zarađuje do 10.000 eura mjesečno reklamiranjem brendirane odjeće.

Dakako, koncept izbora najljepše AI žene nije bez kontroverzi. Strahuje se zbog utjecaja takvih prikaza na percepciju slike ljudskog tijela. Kako se umjetna inteligencija sve više integrira u naše svakodnevne živote, upozoravaju stručnjaci, prikaz idealiziranih žena s umjetnom inteligencijom pokreće važne rasprave o društvenim standardima, predstavljanju i mogućim posljedicama nerealnih ideala ljepote.