Pokrenut je GPT Store, mjesto za razmjenu prilagođenih verzija ChatGPT-a

OpenAI je, dva mjeseca nakon najave, pokrenuo svoju "trgovinu" posebnih malenih aplikacija zasnovanih na ChatGPT-u, koje pretplatnici od tada mogu izrađivati i prilagođavati svojim željama i potrebama

Sandro Vrbanus petak, 12. siječnja 2024. u 02:50

Na svojoj prvoj developerskoj konferenciji DevDay, u studenome prošle godine, OpenAI je bio najavio velik korak u razvoju svojeg ekosustava – otvaranje "trgovine" GPT-a, prilagođenih i specijaliziranih verzija ChatGPT-a. Tada je to najavljeno kao mogućnost kreiranja appleta, zasnovanih na popularnom chatbotu, i to bez potrebe za poznavanjem programiranja.

Prilagođavanje ChatGPT-a

U alatu za izradu GPT-a sve se obavlja naredbama prirodnim jezikom, kao da razgovarate s ChatGPT-jem, pa tako prilagođavate svoj model. Moguće ga je "napuniti" vlastitim podacima, prilagoditi način davanja odgovora, spajati ga s bazama podataka, vanjskim dodacima za ChatGPT i slično. Jednom kad je završen, taj se GPT može spremiti za daljnje korištenje, a od sada i – podijeliti s ostalima kroz GPT Store.

Pristup alatima za izradu GPT-a imaju pretplatnici na ChatGPT Plus, Team i Enterprise pakete, a isto tako samo pretplatnici za sada mogu koristiti već izrađene GPT-e unutar storea. OpenAI će omogućiti i prodaju tih appleta, što u budućnosti vide i kao novi bitni izvor vlastitih prihoda, ali i kao mogućnost zarade za one koji GPT-ove kreiraju. Ta opcija najavljena je za prvo tromjesečje ove godine.

Već na početku na GPT Storeu postoji velik broj GPT-a, podijeljenih u kategorije kao što su pisanje, produktivnost, crtanje (DALL-E), istraživanje i analiza podataka, programiranje, obrazovanje ili životni stil. Moguće je tako pronaći malene verzije chatbota koji će vam dizajnirati tetovažu, izraditi plan planinarenja, iz screenshota stvoriti programski kod, dizajnirati prezentaciju, rekreirati ilustracije i slike u nekom drugom stilu, analizirati i vizualizirati podatke i slično.

Za pristup GPT-ima unutar trgovine i njihivu izradu potrebno je, dakle, imati neku od pretplata na OpenAI-jev ChatGPT, čija najniža cijena je 20 američkih dolara na mjesec.