Televizor Philips OLED809 donosi višu svjetlinu, 144 Hz za PC igrače i prepoznatljivi Ambilight

Philips za novu generaciju modela srednje kategorije koristi OLED_EX panele sa zamjetno višom svjetlinom. Uz to model 809 ima P5 procesor 8 generacije te veliku podršku za gaming i 144 Hz refresh rate

Bug.hr četvrtak, 11. travnja 2024. u 06:00
SPECIFIKACIJE – Philips OLED809
Ekran 65 OLED / 4K (3.840x2.160) / 120 (144) Hz
HDR Da (HDR10, HLG, HDR10+, Dolby Vision)
Konektori 4x HDMI (2x HDMI 2.1), 2xUSB
Mreža LAN, Wi-Fi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.2
Procesor 8th Gen P5 AI
Softver Google TV

Philips se u posljednjih par generacija zaigrao s imenima, pa je model 807 naslijedio 818, da bi se u 2024. godini vratili na staru nomenklaturu i predstavili model Philips OLED809 koji predstavlja jednu od najpopularnijih serija jer nudi gotovo sve mogućnosti uz nešto nižu cijenu i obično se na tržištu nadmeće s LG serijom C s kojom dijeli i iste panele. LG Display isporučio je TP Visionu (proizvođaču Philips televizora) nove OLED_EX panele koje smo prvi put vidjeli na siječanjskom predstavljanju u Barceloni.

Kod OLED_EX panela  LG je u OLED sloju zamijenio vodik s deuterijem koji ima bolju otpornost na toplinu i elektricitet. Zahvaljujući toj promjeni, LG tvrdi da je panel i do 30% svjetliji, a u Barceloni je predstavljeno da može ići do 1300 cd/m2. S obzirom da serija 809 nema MLA-OLED panel koji ima još višu svjetlinu uz zadržavanje svih prednosti OLED tehnologije, ovo je sljedeći najbolji izbor.

Kromirano postolje, ultratanki metalni rubovi oko panela i OLED ekran s visokim kontrastom, odličnim prikazom crne i višom svjetlinom u odnosu na prošlu godinu uz 144 Hz neke su od prednosti ove serije srednje OLED klase
Kromirano postolje, ultratanki metalni rubovi oko panela i OLED ekran s visokim kontrastom, odličnim prikazom crne i višom svjetlinom u odnosu na prošlu godinu uz 144 Hz neke su od prednosti ove serije srednje OLED klase

Vizualno, radi se o modelu sličnom prethodnoj generaciji. Metalna kromirana baza sada ima boju satena, a ultratanki okviri oko panela su također metalni i televizor ima izgled premium modela. Na desnoj strani sprijeda je na dnu izbočenje u koje je Philips smjestio IR senzor za daljinski upravljač. Upravo je daljinac doživio jednu od značajnijih promjena, pa više nema velik broj tipki. Izbačene su tipke s brojevima, a osim navigacijskog četverokuta i prečaca za Netflix, Youtube i Prime Video tu su tipke za glasovno upravljanje, izbor izvora, postavke i Home tipka od značajnijih. Kako OLED nema pozadinsko osvjetljenje ekrana, televizor je prilično tanak i iz profila. I dalje je jedna od ključnih prednosti u odnosu na konkurenciju sa sličnim panelima Ambilight tehnologija, koja je u ovom slučaju trostrana i LED-ice na stražnjoj strani i dalje mogu pratiti boje i događanja na ekranu (postoje i druge opcije) te projicirati na zid iza te stvarati dojam proširenja slike.

Philips je za OLED809 seriju ugradio spomenute OLED_EX panele, a osim više svjetline odlikuju se i dalje ponajboljim prikazom crne, ogromnim kontrastom i vidljivošću iz svih kutova. Osim toga je tu široka podrška za HDR formate koja uključuje i Dolby Vision. Za procesiranje slike, upscale s niže rezolucije i ostale softverske postavke brine se P5 AI procesor, sad već u osmoj generaciji. Televizor inače dolazi s nativnom 120 Hz stopom osvježavanja ekrana, a u slučaju igranja s računala preko HDMI 2.1 sučelja moguće je ostvariti 144 Hz. Upravo su gaming postavke jedna od niti vodilja u ovogodišnjim OLED televizorima koji svi nude ovako visok refresh rate. Osim toga, OLED ima vrlo malo kašnjenje, podršku za AMD FreeSync, Nvidia G-Sync te VRR (variable refresh rate) i ALLM bitan za igrače konzola. Osim toga, i ovaj model ima IMAX certifikat.

Daljinski upravljač doživio je promjene i drastično je smanjen broj tipki
Daljinski upravljač doživio je promjene i drastično je smanjen broj tipki

Od sučelja su tu četiri HDMI sučelja, pri čemu su dva verzije 2.1, pa ako jedan od njih iskoristite za spajanje soundbara (eARC) ostajete na jednom priključku za konzolu i/ili PC koji mogu iskoristiti sve ono što televizor može reproducirati. Za zvuk se inače brine sustav od četiri zvučnika od 10 W te jednog niskotonca od 30 W i podržani su Dolby Atmos i DTS:X. Philips je ugradio i kvalitetnu podršku za bežično povezivanje s Wi-Fi 6 i Bluetooth 5.2 konekcijama. Ova serija OLED televizora dolazi u velikom broju formata počevši od 42'' do najvećeg modela od 77 inča. Sve imaju Google TV pametno sučelje koje se ističe najvećim brojem dostupnih aplikacija te podrškom za sve najpopularnije video streaming servise. Iako je ovaj model već izlistan na hrvatskim stranicama proizvođača, još nije stigao na police domaćih dućana gdje bi sudeći prema cijeni za model 818, za veličinu od 65'' mogli očekivati cijenu od oko 1.800 eura.