TCL C845 je mini LED model proizvođača s QLED tehnologijom, 144 Hz i vrlo visokom svjetlinom

TCL je predstavio mini LED QLED model koji ima široku podršku za HDR, izrazito visoku svjetlinu i brojne zone lokalnog zatamnjenja uz jake gaming opcije i Google TV pametno sučelje

Bug.hr subota, 9. rujna 2023. u 16:45
SPECIFIKACIJE – TCL 65c845
Ekran 65" mini LED, QLED/ 4K (3.840x2.160) / 144 Hz
HDR Da (HDR10+,HDR 10, HLG, Dolby Vision IQ)
Konektori 4x HDMI 2.1 (VRR, ALLM, eARC),2x USB
Mreža LAN, Wi-Fi  (802.11ac), Bluetooth 5.0
Procesor AIPQ 3.0 procesor
Softver Google TV

TCL i dalje OLED modelima pokušava parirati mini LED serijama koje imaju izrazito visoku svjetlinu i QLED sloj za precizan prikaz boja. I TCL razmatra ulazak u OLED nadmetanje, pogotovo ako se zna da Samsungove QD-OLED i LG MLA OLED tehnologije donose značajna poboljšanja u svjetlini. TCL C845 ima slične specifikacije na papiru kao kod nas već predstavljeni C745, pri čemu je ključna razlika u tehnologiji pozadinskog osvjetljenja gdje mini LED u ovoj jačoj seriji donosi značajno veću vršnu svjetlinu.

TCL je poradio na dizajnu ove linije koja ima i izrazito tanak profil
TCL je poradio na dizajnu ove linije koja ima i izrazito tanak profil

Ova serija televizora dolazi u rasponu od 55 do 85 inča, a na našem se tržištu popularna veličina od 65 inča može naći za nešto ispod 1500 eura, dok je 55'' model moguće naći ispod 1000 eura. Za ovaj iznos dobit ćete dizajnerski prepoznatljiv model sličan drugim TCL uređajima iz C serija. Odlikuje se izrazito tankim rubovima oko panela, gdje je samo „brada“ televizora nešto deblja i na njoj je smješten logo branda. Masivni metalni stalak u L obliku drži na mjestu veliki televizor.

Ovakav dizajn (rubova ekrana) već godinama dominira i prate ga manje-više svi brandovi, a razlog je jednostavan. U prvi plan dolazi sam ekran koji ovdje to u potpunosti i zaslužuje. Radi se o VA panelu koji u startu ima viši kontrast u odnosi na IPS konkurente.

TCL je tome dodao mini LED pozadinsko osvjetljenje i ima vršnu HDR svjetlinu koja ide do 2000 cd/m2 dok je ona u standardnom formatu slike također visoka s oko 800 cd/m2. Model C845 ima 576 zona lokalnog zatamnjenja koje donose bolje upravljanje osvjetljenjem, manje „blooming“ efekta i dodatno boljeg prikaza crne. Iako i dalje ne može konkurirati kontrastu OLED panela, s visokom svjetlinom i širokom HDR podrškom te nizom tehnologija za upravljanje slike u pokretu, moguće je dobiti pristojnu konkurenciju toj tehnologiji. TCL C845 pokriva 100% DCI-P3 spektra i time će moći reproducirati sve što filmska industrija isporuči. Podržani su HDR10+ i Dolby Vision HDR opcije, pa će gledatelji najpopularnijih streaming servisa biti zadovoljeni. Televizor dolazi s AiPQ 3.0 procesorom.

Osim bogatog izbora sučelja, sa stražnje strane se nalazi subwoofer 2.1 audio sustava
Osim bogatog izbora sučelja, sa stražnje strane se nalazi subwoofer 2.1 audio sustava

Televizor je pogodan i za gaming budući da dolazi s četiri HDMI 2.1 sučelja i ima osvježavanje ekrana od 144 Hz. Opcija game accelerator omogućuje i 240 Hz, no na nižoj Full HD rezoluciji. Televizor podržava ALLM (auto low latency mode) i VRR (variable refresh rate), kao i AMD FreeSync, pa će igrači konzola i računala moći iskoristiti visok refresh rate i rezoluciju bez trganja slike. Osim četiri HDMI sučelja, televizor ima dva USB-a, digitalni audio izlaz, komponentni AV za koji dobijete i adapter te Ethranet i 3,5 mm audio sučelje. Naravno, televizor dolazi i s podrškom za WiFi i Bluetooth, a osim podrške za Android mobitele koja je nativna jer se radi o modelu kojeg pokreće Google TV sučelje, tu je i podrška za Apple AirPlay.

Tanki rubovi oko ekrana omogućuju samom panelu da dođe više do izražaja, a to TCL C845 modelu uspijeva zahvaljujući visokoj svjetlini koja u HDR načinu rada ide do 2000 cd/m2
Tanki rubovi oko ekrana omogućuju samom panelu da dođe više do izražaja, a to TCL C845 modelu uspijeva zahvaljujući visokoj svjetlini koja u HDR načinu rada ide do 2000 cd/m2

Što se tiče zvuka podržani su DTS i Dolby Atmos, a sustav 2.1 zvučnika isporučio je ONKYO. Ove će audio tehnologije do izražaja ipak više doći uz kvalitetnije vanjske reproduktore. Google TV je jedno od najpopularnijih Smart sučelja, a od ključnih stvari donosi bogat izbor aplikacija iz Play trgovine, podršku za sve relevantne video streaming servise, glasovno upravljanje i integrirani Google Chromecast.

TCL donosi mini LED televizor s 4k HDR Premium 2000 certifikatom, 144 Hz koji je nakrcan gaming opcijama i dolazi s ponajboljim Smart TV sučeljem. Uz to, proizvođač ima vrlo zanimljivu cijenu u odnosu na druge mini LED i OLED suparnike.