Samsung CU8000 je pristupačni LED model s cijenom ispod 1000 eura za 65''

Serija CU8000 nalazi se u ulaznoj kategoriji televizora, a radi se o 4K LED modelu s VA panelom, vrlo dobrim kontrastom, opremljenošću i poznatim Tizen pametnim sučeljem

Bug.hr četvrtak, 4. svibnja 2023. u 21:39
 
SPECIFIKACIJE – Samsung CU8000
Ekran 65 LED/ 4K (3.840x2.160) / 60 Hz
HDR Da (HDR10+, HLG)
Konektori 3x HDMI 2.0, 2xUSB
Mreža LAN, Wi-Fi  (802.11ac), Bluetooth 5.2
Procesor Crystal 4K procesor
Softver Tizen Smart TV

I dok smo pisali dosta o ulasku Samsunga u OLED televizore, te o drugim high-end modelima, proizvođač istovremeno ima i entry-level uređaje koji donose omjer zanimljivih značajki i cijene. Ako uzmemo da je trenutačno najtraženija veličina televizora od 65'', CU8000 u toj veličini možete dobiti za 950 eura. Iako u toj cijeni nećete dobiti sve tehnologije kojima su nakrcani flagship modeli, to ne znači da se ne radi o sposobnom modelu. Inače, Samsung CU8000 moguće je dobiti u veličinama od 43 do 85 inča, pri čemu najveći panel ima drugačiji hardver i karakteristike koje među ostalim uključuju 120 Hz.

Samsung je djelomično i zahvaljujući rubnom osvjetljenju uspio dobiti iznimno tanak televizor
Samsung je djelomično i zahvaljujući rubnom osvjetljenju uspio dobiti iznimno tanak televizor

Dizajnerski Samsung CU8000 ima izuzetno tanak profil od 2,8 cm, a u značajke AirSlim dizajna ubrajamo i gotovo nepostojeći okvir oko ekrana s prednje strane, osim kod donje stranice. I dok je kućište plastično, tanke i neupadljive nožice na kojima stoji su metalne i mogu se podešavati po visini. Ukupan dojam televizora je vrlo dobar. Što se tiče sučelja, Samsung je ugradio tri HDMI ulaza, no niti jedan ne podržava 4K 120 Hz kao ni VRR. To su razumljive odluke, budući da sam televizor ima 60 Hz, što automatski ne znači da nije pogodan za igre.

Samsung CU8000 ima VA panel što znači da će u domeni LED modela u odnosu na IPS televizore imati viši kontrast, ali i nešto slabiji kut gledanja. Također, VA paneli dolaze s boljim prikazom crne ako gledamo konkurenciju u LED televizorima. CU8000 koji je nasljednik AU8000 modela dolazi s rubnim pozadinskim osvjetljenjem što znači da nema zona lokalnog zatamnjenja. Samsung je u ovaj model ugradio Crystal 4K procesor koji omogućuje bolji prikaz boja i radi upscale slike koja nije u 4K rezoluciji.

Tanki rubovi oko ekrana pridonose dopadljivom dizajnu, a na centralnom mjestu je veliki VA panel pogodan za filmske večeri u zatamnjenom prostoru
Tanki rubovi oko ekrana pridonose dopadljivom dizajnu, a na centralnom mjestu je veliki VA panel pogodan za filmske večeri u zatamnjenom prostoru

Kod ove su serije podržani HDR10, HDR10+ i HLG formati za HDR, dok je izostao Dolby Vision. I dok vrlo dobar prikaz boja može dignuti HDR iskustvo, relativno niska svjetlina neće omogućiti puno uživanje u ovakvom sadržaju. I dok bi ljubitelji gledanja filmova u mračnom okruženju mogli doći na svoje s CU8000, gaming publika može iskoristiti niski input lag u Game Mode načinu rada. Iako nije podržan VRR, televizor ipak ima auto low latency mode što će obradovati vlasnik konzola. Televizor će se automatski prebaciti u ovaj mod čim detektira konzolu. U gaming dio spada i opcija Motion Xcelerator koja automatski procjenjuje i nadoknađuje frameove u odnosu na izvor sadržaja.

Audio doživljaj je standardni za televizor koji dolazi opremljen s dva stereo zvučnika izlazne snage 20W koji mogu simulirati 3D virtualni surround zvuk. Moguće je i povezivanje sa Samsungovim soundbarom kroz Q-Symphony tehnologiju pri čemu svi zvučnici rade zajedno za ujednačen zvuk.

Televizor dolazi s dobro poznatim Tizen pametnim sučeljem koje je među najboljima na tržištu i nudi sve relevantne streaming aplikacije te vrlo dobru trgovinu aplikacijama. Uz to, CU8000 dolazi s minimalističkim daljinskim upravljačem.

Daljinski upravljač ne dolazi s previše tipki, ali su zato to prečaci za popularne streaming servise
Daljinski upravljač ne dolazi s previše tipki, ali su zato to prečaci za popularne streaming servise

Ukupno se radi o vrlo tankom modelu koji prije svega pokušava do kupaca doći povoljnijom cijenom, a da uz to dobijete dašak onoga što Samsung i njegov ekosustav nude poput Tizen sustava i kvalitete slike.