OLED55B3 je početna serija OLED modela iz LG-ja koja privlači cijenom i brojnim naprednim opcijama

Iako B3 nema Evo ili MLA naprednije OLED panele i dalje nudi izniman kontrast, prikaz boja i osobito crne, a televizor ima izuzetnu podršku za gaming opcije te ima vrlo kompetitivnu cijenu

Bug.hr utorak, 21. studenog 2023. u 17:04
SPECIFIKACIJE – LG OLED55B3
Ekran 55 OLED/ 4K (3.840x2.160) /  120Hz
HDR Da (Dolby Vision, HDR 10, HLG)
Konektori 4x HDMI (2x 2.1), 2xUSB 2.0
Mreža LAN, Wi-Fi 5 (802.11ac), Bluetooth 5.0
Procesor Procesor α7 Gen 6 AI
Softver WebOS 23

I najsiromašnije opremljeni OLED televizor ponudit će kvalitetu slike nedostižnu za većinu drugih tehnologija. I dok premium OLED modeli kao što su flaghsip LG G3 ili srednja razine ponude u vidu LG C3 koji imaju naprednije panele s višom razinom osvjetljenja, LGOLED55B3 oslanja se na standardni W-OLED panel nudi sve prednosti OLED tehnologije. Televizor dolazi u veličinama od 55, 65 i 77 inča, a najmanji model moguće je trenutačno dobiti na našem tržištu za oko 1100 eura čime je izrazito konkurentan u odnosu na druge brandove, ali i modele televizora koji dolaze s mini LED pozadinskom rasvjetom.

Tamnosivi stalak nije metalan na ovom modelu i to malo odskače od dizajna OLED serija
Tamnosivi stalak nije metalan na ovom modelu i to malo odskače od dizajna OLED serija

Dizajnom dominiraju izrazito tanki rubovi oko panela koji kao što je to uobičajeno već nekoliko generacija u prvi plan stavljaju sam ekran. Zbog OLED tehnologije, i kod B3 serije panel je izrazito tanak, a iz profila je televizor nešto deblji pri dnu gdje se u plastično kućište smjestio hardver i sučelja. Da bi cijena bila nešto niža LG je napravio nekoliko ustupaka kod B3 serije. U smislu izrade, to je vidljivo kod centralno smještenog stalka koji je izrađen od plastike i nekako odudara od estetike premium OLED tehnologije.

Tu su i dalje vrlo tanki rubovi okvira oko panela što daje naglasak na sam ekran
Tu su i dalje vrlo tanki rubovi okvira oko panela što daje naglasak na sam ekran

Televizor donosi sve prednosti koje ima OLED tehnologija počevši od apsolutnog prikaza crne koji proizlazi iz mogućnosti paljenja i gašenja svakog pojedinog piksela. Zbog takve duboke crne, televizor ima i ogroman kontrast, a tu je i precizan i živahan prikaz boja. U HDR načinu rada svjetlina prelazi 650 cd/m2 pa niti razina osvijetljena nije osobiti minus kod ove serije koja kao i ostali OLED modeli podržava Dolby Vision, HDR 10 i HLG standarde prikaza HDR signala, dok nije podržan HDR 10+. Za upscale signala niže rezolucije brine se α7 Gen 6 AI procesor, što je još jedan downgrade u odnosu na najjače ovogodišnje modele koji imaju α9 Gen 6 AI.

OLED paneli nemaju pozadinsko osvjetljenje i stoga je moguće napraviti ovako tanak profil
OLED paneli nemaju pozadinsko osvjetljenje i stoga je moguće napraviti ovako tanak profil

Tu je i odlična gaming podrška, pa uz 120 Hz osvježavanja ekrana televizor podržava 4k 120 Hz Dolby Vision HDR što znači da ćete moći izvući maksimalno iz svojih konzola nove generacije. Podržane su VRR (variable refresh rate), ALLM (auto low latency mode) te AMD FreeSync i Nvidia G-Sync mogućnosti, pa je gaming s računala ili konzole uz brz odaziv i upravljanje pokretom u brzim scenama omogućen na visokoj razini. Mali minus ide ugrađenim sučeljima. Tako je LG od četiri HDMI priključka osigurao samo dva HDMI 2.1, pri čemu je jedan od ta dva i eARC, pa ako priključite soundbar, nećete moći dobiti dva izvora za gaming s maksimalnim mogućim performansama. Za igrače se LG pobrinuo i softverski kroz Game Optimizer mod gdje možete mijenjati postavke prema žanrovima, vidjeti broj FPS-ova i slično.

Vjerojatno nećete baciti pogled na televizor iz ptičje perspektive, ali ako vas zanima ovako to izgleda
Vjerojatno nećete baciti pogled na televizor iz ptičje perspektive, ali ako vas zanima ovako to izgleda

LG je ovaj model dobro opremio, ali postoji još suptilnih znakova koji ga odvajaju od premium uređaja kao što je bežična podrška za Wi-Fi 5, a ne kao kod jače braće za standard 6. Također, ugrađeni su stereo zvučnici izlazne snage od 20 W, pa ako želite uživati u podržanom Dolby Atmos zvuku, ne bi bilo loše razmisliti o dodatnom soundbaru.

I B3 serija dolazi s prepoznatljivim WebOS 23 pametnim sučeljem koje u najnovijoj inačici nudi brze kartice u kojima možete grupirati aplikacije prema namjeni kao što su filmovi, glazba, igre i druge. Glavni izbornik ima dvije osnovne stranice i sve je napravljeno kako bi navigacija bila brža. A uz WebOS, godinama je već uz LG televizore prisutan Magic Remote koji prenosi pokrete rukom na kursor na ekranu za lakšu navigaciju.

Ukupno se radi o dobro opremljenom televizoru koji donosi sve prednosti OLED tehnologije, a uz to ima i prilično kompetitivnu cijenu.