Hisense je modelom U6K nadogradio popularnu seriju s mini LED tehnologijom

Kombinacija mini LED i QLED tehnologija omogućit će Hisense U6K odličnu poziciju u srednjem cjenovnom rangu

Bug.hr srijeda, 5. srpnja 2023. u 17:17
SPECIFIKACIJE – Hisense 55U6KQ
Ekran 55" mini LED / 4K (3.840x2.160) / 60 Hz
HDR Da (Dolby Vision IQ, HDR10+, HDR10, HLG)
Konektori 4x HDMI, 2xUSB 2.0, Ethranet, optički audio, kompozitni, 3,5 mm audio
Mreža LAN, Wi-Fi  6, Bluetooth
Softver VIDAA U6

Hisense ima brojne serije pametnih televizora podijeljene u ULED, QLED, OLED, Laser i low-end UHD modele. Početni model U serija za 2023. godinu je Hisense 55U6KQ koji se kod nas može dobiti za 799 eura u izvedbi od 55 inča. Sada i u ovom ulaznom dijelu ULED kategorije Hisense nudi mini LED pozadinsko osvjetljenje što je bitno zbog boljeg upravljanja svjetlom.

Vizualno televizor prati minimalistički trend koji se ocrtava u tankim rubovima oko tri strane ekrana i nešto debljoj „bradi“ na kojoj je smješten logo proizvođača i izbočina u kojoj je smješten infracrveni prijamnik. Kućište je plastično, a televizor stoji na nenametljivim metalnim nogicama. Iz profila nije osobito tanak, no niti pretjerano širok. U prvom planu je veliki ekran, dok su s pravom ostale stvari kod dizajna manje bitne.

Nenametljive metalne noge siguran su oslonac za 55'' televizor
Nenametljive metalne noge siguran su oslonac za 55'' televizor

Najbitnija stavka kod Hisense 55U6KQ modela je mini LED tehnologija. Manje diode emitiraju svjetlu u liniji umjesto difuznog stošca što doprinosi preciznosti panela, a više od 1000 zona lokalnog zatamnjenja doprinijet će prikazu crne boje i ukupnom kontrastu. Zbog toga i svjetline ekrana koja ide do 600 cd/m2 televizor je sposoban kvalitetno prikazati HDR sadržaj, a podržani su Dolby Vision, HDR10, HDR10+ i HLG. Ako želite još svjetliji ekran, Hisense je predstavio high-end predstavnika ULED klase u vidu U8KQ. Kao i ostatak ULED televizora i ukupno Hisense LED predstavnika radi se o modelu s QLED slojem koji doprinosi boljem prikazu boja.

Neke stvari ipak nisu dio ponude U6K serije. Ovaj model ima 60 Hz ekran i ne podržava AMD FreeSync opciju. Za gamere je ipak tu VRR (variable refresh rate) i Dolby Vision Gaming. Nećete moći iskoristiti 120 FPS-a u 4K HDR formatu kojeg mogu isporučiti moderne konzole, ali relativno brzi panel uz 60 Hz i HDR podršku biti će solidno rješenje.

Televizor iz profila nije osobito tanak, a sva su sučelja smještena na stražnjoj desnoj strani
Televizor iz profila nije osobito tanak, a sva su sučelja smještena na stražnjoj desnoj strani

Što se tiče sučelja ona su smještena sa stražnje desne strane. Izdvajaju se četiri HDMI ulaza koji nisu HDMI 2.1 jer televizor ionako ne može prikazati više od 60 sličica u sekundi. Za zvučnu kulisu se brinu stereo zvučnici izlazne snage 2x10 W, a televizor dolazi i s Dolby Atmos certifikatom što znači da ćete priključivanjem kvalitetnog soundbara ili sustava kućnog kina moći dobiti izniman output zvuka. Hisense 55U6KQ opremljen je Wi-Fi 6 i Bluetooth bežičnim mrežama, a za pametno sučelje na našem tržištu ima Hisense VIDAA U6. Radi se o operativnom sustavu koji dolazi sa svim relevantnim streaming servisima i podržava Google Cast i Apple AirPlay 2 za lagani streaming s mobilnih uređaja. Prečace za Netflix, Disney+, Prime Video i YouTube dobit ćete na plastičnom jednostavnom daljinskom upravljaču koji nema tipke s brojevima.

Televizor dolazi s četiri HDMI priključka
Televizor dolazi s četiri HDMI priključka

Za procesiranje slike brine se Hi-View Engine, a Hisense je predstavio AI optimizaciju slike u realnom vremenu, te Smooth Motion opciju za sliku bez zamućenja kod gledanja sportskih sadržaja.

Ukupno radi se o zanimljivom modelu koji bi s mini LED osvjetljenjem i zonama lokalnog zatamnjenja uz Quantum Dot sloj mogao sa svojom cijenom uzburkati srednji cjenovni razred. Za modele s višim refresh rateom i boljom gaming podrškom morat ćete i kod Hisense branda izdvojiti više novca, no ovaj set opcija teško ćete naći kod drugih brandova u ovom cjenovnom rangu.