Bravia OLED XR-65A95L druga je generacija Sonyevog QD-OLED flagshipa s paprenom cijenom

Izrazito visoka svjetlina, prikaz crne i ogroman kontrast dolaze uz ovaj QD-OLED televizor nakrcan mogućnostima, premium dizajna, ali i dosta visoke cijene

Bug.hr ponedjeljak, 13. studenog 2023. u 05:00
SPECIFIKACIJE – Sony Bravia OLED XR-65A95L
Ekran 65 OLED/ 4K (3.840x2.160) / 120 Hz
HDR Da (HDR 10, HLG Dolby Vision)
Konektori 4x HDMI (2x HDMI 2.1), 2xUSB
Mreža LAN, Wi-Fi  (802.11ax), Bluetooth 5.2
Procesor Cognitive Processor XR
Softver Google TV

Sony je A95L seriju zamislio kao apsolutni high-end model i nasljednik prošlogodišnjeg modela A95K. I dalje se u ovoj seriji koristi QD-OLED panel kojeg isporučuje Samsung i kojeg ima i njihov najjači model S95C, a na tržištu u ponudi Sony OLED modela se nalazi iznad modela A80L kojeg smo već ranije predstavili.

U dizajnu postoje neke razlike, pa u odnosu na prošlu godinu i inovativni dizajn stalka, Sony je ove godine išao nešto konzervativnijom linijom i ponudi metalne nožice na koje se nastavlja jednako metalni i vrlo tanki okvir oko ekrana. Te se nožice nalaze na samom rubu ekrana kod 55 i 65 inčnog modela, dok se kod 77 inčnog televizora one nalaze pomaknutije prema sredini.

Novi dizajn umjesto stalka donosi fleksibilne metalne nožice
Novi dizajn umjesto stalka donosi fleksibilne metalne nožice

S obzirom da je panel odmah do podloge, moguće je podići nožice u slučaju da želite smjestiti soundbar. Straga se ponovno nalazi plastično kućište prekriveno brojnim kvadratićima, a zbog sustava hlađenja televizora profil je nešto deblji nego što smo navikli kod OLED modela. Ovaj se televizor na našem tržištu u 65 inčnoj verziji može naći za oko 3.500 eura čime je primjetno iznad Samsunga S95C, ali u rangu s Panasonicovim OLED izazivačem MZ1500E.

Sa stražnje strane opet je prošarana plastika, a osim sučelja iza se priključuje web kamera koja dolazi s televizorom
Sa stražnje strane opet je prošarana plastika, a osim sučelja iza se priključuje web kamera koja dolazi s televizorom

Miješanje QD i OLED tehnologije omogućuje izuzetno visoku svjetlinu ekrana, Sony tvrdi da je dvostruko svjetliji od prethodnika, i izrazito precizan prikaz boja zahvaljujući Quantum Dot nano sloju. Ako tome dodamo izniman prikaz crne OLED zaslona koji mogu upaliti i ugasiti svaki pojedini piksel dobivamo jako visoke vrijednosti kontrasta koje Sony zove XR OLED Contrast Pro. Televizor također dolazi s nizom drugih poboljšanja koje  omogućuje njihov Cognitive Processor XR koji uz upscale mogućnosti putem AI-a razumije rezoluciju i format izvora slike i automatski je prilagođava za najbolji mogući prikaz. Televizor podržava HDR10, HLG i Dolby Vision formate HDR signala a na to još ima HDR Remaster funkcionalnost. Iako su OLED paneli poznati po brzini odziva, Sony ima i XR OLED Motion tehnologiju koja dodatno osigurava kvalitetu prikaza akcijskih i sportskih scena.

Moguće je podići nožice televizora za smještaj soundbara. Televizor inače ima minimalistički dizajn s vrlo tankim rubovima ekrana na koje se nastavljaju metalne nožice
Moguće je podići nožice televizora za smještaj soundbara. Televizor inače ima minimalistički dizajn s vrlo tankim rubovima ekrana na koje se nastavljaju metalne nožice

Procesor ima značajnu ulogu i u audio sustavu koji je specifičan za ovu seriju. Umjesto klasičnih zvučnika, televizor ima dva aktuatora u konfiguraciji 2x20 W koji omogućuju vibracije ekrana koji pri tom isporučuje zvučnu sliku, a tu su i dva niskotonca po 10 W. Vibracije ekrana omogućuju preciznije tonove koji su u skladu sa slikom i omogućuju, kako ga Sony zove, XR Surround odnosno virtualni surround. Televizor podržava i Dolby Atmos tehnologiju.

Nisu zanemareni niti gameri, pa televizor ima dva HDMI 2.1 koji omogućuju prijenos 4k/120 Hz signala. Jedan od ta dva je također eARC, pa korisnici koji imaju dvije konzole ili konzolu i računalo neće moći spojiti i soundbar, a da pri tome iskoriste maksimalnu propusnost, što je malo neočekivano za uređaj s ovako visokom cijenom. No, s obzirom da Sony očekivano gura Playstation 5, moguće da se proizvođač namjerno odlučio za ovaj potez. Televizor podržava automatsko mapiranje HDR tonova, u game načinu rada se automatski slika prilagođava žanru, a tu su i VRR (variable refresh rate) te ALLM (auto low latency mode).

Bravia CAM kamera omogućuje video pozive, funkcije uštede energije te mogućnosti optimizacije slike i zvuka ovisno o vašem smještaju u prostoru
Bravia CAM kamera omogućuje video pozive, funkcije uštede energije te mogućnosti optimizacije slike i zvuka ovisno o vašem smještaju u prostoru

Što se tipe pametnog sučelja, Sony je opremljen Goolge TV-om koji donosi Play trgovinu, ugrađeni Chromecast, glasovno upravljanje te sve ponajbolje streaming aplikacije. Također, Sony je nadogradio Google TV ponešto uljepšanim izbornicima.

Visoka svjetlina zaslona, HDR prikaz, prikaz crne, minimalistički dizajn i procesiranje slike neke su od prednosti ovog premium televizora, koji specifikacijama opravdava flaghsip status, no cijena je prilično visoka, pogotovo ako pogledate OLED konkurenciju proizvođača kao što su LG, Samsung, Philips pa i Hisense.