8K TV Samsung Neo QLED QN900C dolazi s mini LED i QLED tehnologijama te naprednim local dimmingom

QN900C je mini LED model s velikim brojem zona lokalnog zatamnjenja, a glavni feature je visoka 8K rezolucija i Neural Quantum 8K procesor koji radi upscale sadržaja niže rezolucije

Bug.hr utorak, 9. siječnja 2024. u 07:02
SPECIFIKACIJE – Samsung NEO 65QN900C
Ekran 65 mini LED / 8K (7680x4320) / 144 Hz
HDR Da (HDR10+,HDR 10, HLG)
Konektori 4x HDMI 2.1, 3xUSB
Mreža LAN, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2
Procesor Neural Quantum AI 8K Processor
Softver Tizen 7

Iako je u zadnje vrijeme Samsung ponovno težište stavio na 4K modele, i dalje u premium segmentu ovaj proizvođač nudi Neo QLED 8K modele pri čemu je QN900C na vrhu ponude. Radi se o izuzetno dobro opremljenom modelu, koji osim visoke 8K rezolucije ima mini LED pozadinsko osvjetljenje ekrana, QLED sloj, visoku svjetlinu i bogatu opremu. Samsung QN900C dolazi u tri veličine: 65, 75 i 85 inča pri čemu najmanji model ima cijenu od 3499 eura na stranicama proizvođača, za 75'' morat ćete izdvojiti 4799 dok ogromni 85-inčni model košta 6699 eura.

Premium dizajn s metalnim stalkom, skoro nepostojećim rubovima oko ekrana i vrlo tankim profilom
Premium dizajn s metalnim stalkom, skoro nepostojećim rubovima oko ekrana i vrlo tankim profilom

Prvo što ćete uočiti kod Neo QLED serije je dizajn. Centralni metalni stalak dovoljno je robustan da na mjestu drži veliki televizor. U fokusu je sam ekran što je Samsung postigao tzv Infinity dizajnom, odnosno gotovo nepostojećim rubovima oko panela. Ako se pogleda sa strane, televizor ima izrazito tanak profil unatoč tome što se radi o modelu s pozadinskim osvjetljenjem. Kod ove serije Samsung je zadržao One Connect Box, pa će iz uređaja ići samo jedan kabel, dok su sve konekcije i hardver u izdvojenoj kutiji.

Najveći izazov u prodaji osim očekivano visoke cijene za veliki 8K ekran je nedostatak nativnog sadržaja u ovoj rezoluciji. Samsung je tome doskočio Neural Quantum 8K procesorom koji uz pomoć algoritama umjetne inteligencije radi upscale s 4K ili drugih sadržaja niže rezolucije. Radi se o modelu koji ima mini LED pozadinsko osvjetljenje i čak 2000 zona lokalnog zatamnjenja, a upravljanje ovim sustavom Samsung zove Quantum Matrix Technology Pro, što smo već objasnili u ovom članku.

Kombinacija mini LED pozadinskog osvjetljenja, oko 2000 zona lokalnog zatamnjenja, QLED sloja i naprednog procesora slike omogućuje precizan prikaz boja, visoku svjetlinu i to sve na 8K rezoluciji
Kombinacija mini LED pozadinskog osvjetljenja, oko 2000 zona lokalnog zatamnjenja, QLED sloja i naprednog procesora slike omogućuje precizan prikaz boja, visoku svjetlinu i to sve na 8K rezoluciji

Ovaj model i dalje ima i Quantum Dots sloj nano čestica koje utječu na svjetlinu i na precizan prikaz boja na golemoj rezoluciji od 7640x4320 piksela. Televizor je sposoban za visoku svjetlinu od preko 2000 cd/m2. Ovakve specifikacije omogućuju odlične preduvjete za prikaz HDR sadržaja, a podržani su HDR 10+, HDR 10 i HLG formati, dok je i kod ovog Samsung modela izostala podrška za Dolby Vision.

Samsung je puno pažnje posvetio i gaming publici, pa panel ima visoku frekvenciju osvježavanja od 144 Hz, a tu je i Motion Xcelerator Turbo Pro opcija za oštrije slike u akcijskim scenama. Podržane su tehnologije promjenjivog refresh ratea, što će cijeniti igrači konzola, ali i PC gameri s obzirom na AMD FreeSync Premium Pro podršku. Sva četiri HDMI sučelja dolaze u varijanti 2.1 i mogu progurati 144 Hz na 4K rezoluciji, ili 60 Hz na 8K ako imate grafičku karticu koja to može isporučiti. Osim HDMI sučelja, One Connect Box ima tri USB-a, CI+, Ethranet konekciju i digitalni optički audio izlaz. Sve slijedi i dobra mrežna opremljenost s podrškom za Wi-FI 6E i Bluetooth 5.2.

S ovim ćete televizorom dobiti i vrlo sposobni audio sustav koji ima osam zvučnika na rubovima ekrana, dubokotonac i ukupnu izlaznu snagu od 90 W. Jedna od audio tehnologija koja će pridonijeti boljem uživljavanju u radnju je OTS Pro odnosno praćenje objekata na slici i isporučivanje zvuka iz točno tih dijelova ekrana. Televizor podržava i Q-Symphony pa je moguće povezati soundbar istog proizvođača pri čemu će svi zvučnici raditi u sinergiji. U tom će slučaju još više do izražaja doći podrška za Dolby Atmos.

Jedan od modela koji je zadržao One Connect Box na kojemu se nalaze sva sučelja i omogućuje postavljanje televizora bez neurednih kablova
Jedan od modela koji je zadržao One Connect Box na kojemu se nalaze sva sučelja i omogućuje postavljanje televizora bez neurednih kablova

Kao i ostatak Samsung televizora, ovaj model dolazi s Tizen operativnim sustavom koji na jednom mjestu objedinjuje streaming servise, bogat izbor aplikacija i lak pristup Game Hubu. Daljinski upravljač isto ima premium izgled te se fura na minimalizam s četiri tipke prečaca za streaming servise, tipkom za glasovno upravljanje, dok se za ostalu navigaciju oslanja na okruglu tipku za navigaciju. Daljinski upravljač inače se puni putem solarnih panela i nije potrebno razmišljati o bateriji.

Minimalizam se prelio i na dizajn daljinskog upravljača
Minimalizam se prelio i na dizajn daljinskog upravljača

Ukupno se radi o premium modelu koji se oslanja na mini LED, QLED i sustav lokalnog zatamnjenja za isporuku slike. Kako je Neo QN900C 8K model, važnu ulogu igra procesiranje slike i upscale s nižih rezolucija. Dizajn je još jedna od prednosti modela pri čemu upotreba metala, minimalizam i izostanak kablova zahvaljujući One Connect Boxu doprinosi premium dojmu. Premium je i cijena, no ovaj model nema puno pravih konkurenata na tržištu.