Spajanjem Eutelsata i OneWeba nastaje veliki europski pružatelj usluga satelitske komunikacije

Francuski Eutelsat i britanski OneWeb, kompanije koje posjeduju komunikacijske satelite, najavile su spajanje u jednu veliku europsku kompaniju za satelitsku komunikaciju

Sandro Vrbanus četvrtak, 28. srpnja 2022. u 06:00

Vlasnici više stotina komunikacijskih satelita, francuski Eutelsat i britanski OneWeb, dogovorili su da će se spojiti u jednu kompaniju, čime će biti stvoren značajan europski satelitski operater s namjerom konkuriranja SpaceX-u i ostalima na globalnom tržištu. Kompanije su dogovorile da će se povezati vlasnički, odnosno razmjenom dionica

Tako bi po spajanju Eutelsatovi dioničari postali vlasnici 100% dionica OneWeba, dok bi postojećim dioničarima OneWeba bilo pripisano 50% vlasničkog udjela u Eutelsatu.

Spajanje satelitskih konstelacija

Uprave smatraju da će nova struktura u srednjem i dugom razdoblju omogućiti dvoznamenkasti postotni godišnji rast dobiti, kao i stvaranje nove vrijednosti od barem 1,5 milijardi eura, zahvaljujući spajanju poslovanja. Sinergijski učinci procjenjuju se na 150 milijuna eura nakon četiri godine. U narednoj fiskalnoj godini nova kompanija trebala bi imati prihode od 1,2 milijarde eura te neto dobit prije oporezivanja od oko 700 milijuna eura.

OneWeb u posjedu ima 428 komunikacijskih satelita u niskoj orbiti, uz plan da ih ukupno bude 648. Eutelsat, pak, drži u geostacionarnoj orbiti 36 satelita, pa će kombiniranjem jednih i drugih nastati velika globalna mreža satelita za telefonsku i internetsku komunikaciju, prijenos TV signala te ostale telekomunikacijske usluge.

Eutelsat i OneWeb vlasnički su povezani još od travnja prošle godine, kada je francuska kompanija uložila i tima dobila manjinski vlasnički udio u britanskoj. U ožujku ove godine dogovorili su ekskluzivno strateško partnerstvo i komercijalnu suradnju usmjerenu primarno prema europskom brodskom tržištu Kapitalno spajanje objavljeno ovoga tjedna samo će produbiti ovu suradnju i stvoriti novu, snažnu kompaniju, spremnu za globalno tržište. Ono je, prema procjenama ovih kompanija, na putu da do 2030. godine naraste za tri do pet puta i bude vrijedno oko 16 milijardi američkih dolara, ako se gledaju B2B i B2C segmenti satelitskog povezivanja.