SpaceX-ovi sateliti Starlink rade desetke tisuća manevara godišnje za izbjegavanje sudara

Zagušenost Zemljine orbite satelitima ubrzano raste, pa je u prvih šest mjeseci ove godine čak udvostručen broj obavljenih manevara za izbjegavanje sudara, i to samo u slučaju SpaceX-a

Sandro Vrbanus subota, 8. srpnja 2023. u 10:56

SpaceX trenutačno u niskoj Zemljinoj orbiti ima gotovo 4,500 komunikacijskih satelita, kojima pruža usluge pristupa Internetu korisnicima diljem svijeta. Svi oni lansirani su u proteklih nekoliko godina, a osim ove kompanije, satelite lansiraju i drugi konkurenti, čineći orbitu krcatom satelitima. Osim što to smeta astronomima i otežava daljnja lansiranja, ogroman broj satelita neizbježno znači i da će se njihove putanje ponekad preklapati, odnosno da će oni morati manevrirati kako bi izbjegli sudare – što nije neuobičajeno, ali se događa sve češće.

Eksponencijalni rast problema

Izvješće, koje je američkoj Komisiji za telekomunikacije (FCC) podnio SpaceX pokazuje dramatičan porast broja manevara obavljenih ove godine. U proteklih šest mjeseci, u odnosu na šest mjeseci prije toga, broj takvih je manevara udvostručen. SpaceX-ovi su sateliti morali, u razdoblju od 1. prosinca 2022. do 31. svibnja 2023. godine, manevrirati čak više od 25.000 puta. Od prvog lansiranja njihovih satelita, 2019. godine, zabilježeno je oko 50.000 ovakvih aktivnih izbjegavanja sudara – a polovica toga, dakle, dogodila se u proteklih pola godine.

Porast broja bliskih susreta koje je nužno izbjegavati eksponencijalan je, kažu astronomi, i udvostručuje se svakih pola godine. Jasno je da takva situacija nije održiva. Nastavi li se aktualni trend, i lansira li ova kompanija zaista planiranih 12 tisuća satelita, do 2028. godine oni bi mogli biti prisiljeni obavljati oko milijun manevara u pola godine. Situacija će se dodatno pogoršati ako Muskova kompanija krene u lansiranje konstelacije druge generacije Starlinka, koji bi mogao uključivati i 30 tisuća satelita.

Rast broja manevara za izbjegavanje (skala je logaritmska) 📷 Hugh Lewis, Space.com
Rast broja manevara za izbjegavanje (skala je logaritmska) Hugh Lewis, Space.com

Stručnjaci su već sada zabrinuti za sigurnost u orbiti, kao i oko toga može li se cijela ova situacija držati pod kontrolom. Trenutačno oko Zemlje kruži desetak tisuća (što aktivnih što neaktivnih) satelita, a projekcije kažu da bi njihov broj mogao porasti do 100 tisuća krajem desetljeća, zajedno s količinom svemirskog otpada. Iako su moderni sateliti opremljeni sustavima za automatsko izbjegavanje sudara, potencijal za nezgode sve je veći, kao i mogućnost nastanka Kesslerovog sindroma – teoretskog fenomena u kojem je količina svemirskog otpada i krhotina dosegla tu razinu, da dolazi do njihovog sudaranja i lančane reakcije koja stvara sve više krhotina u orbiti.