Satelitska mreža za globalnu pokrivenost pametnih telefona

Ericsson, Qualcomm i Thales stvaraju globalnu 5G mrežu koristeći konstelaciju satelita koji kruže oko Zemlje

Mladen Smrekar utorak, 12. srpnja 2022. u 11:32

Zajednički projekt tvrtki Ericsson, Qualcomm i Thales trebao bi pametnim telefonima omogućiti pristup 5G vezi gotovo bilo gdje na Zemlji i pružiti potpunu globalnu pokrivenost za širokopojasne podatkovne usluge, uključujući mjesta koja su obično pokrivena samo naslijeđenim satelitskim telefonskim sustavima s ograničenim mogućnostima povezivanja podataka.

Bolji roaming

Očekuje se da će prednosti 5G povezivosti putem satelita u niskoj orbiti oko Zemlje (LEO) uključivati pokrivenost u ekstremnim zemljopisnim područjima ili udaljenim područjima na morima, oceanima i drugim lokacijama gdje nema zemaljske pokrivenosti.

Projekt bi trebao omogućiti globalnu pokrivenost širokopojasnim podatkovnim uslugama
Projekt bi trebao omogućiti globalnu pokrivenost širokopojasnim podatkovnim uslugama

Predviđeno je da će široko rasprostranjena povezanost poboljšati mogućnosti roaminga za 5G pametne telefone i omogućiti globalnu povezanost u sektoru transporta, energetike i zdravstva. Uz to, svemirska mreža mogla bi se koristiti kao rezervna podrška za zemaljske mreže u slučaju većih prekida rada ili katastrofa.

Očekivane sigurnosne mogućnosti svemirske 5G mreže znače da bi se kroz nju mogle usmjeravati i komunikacije nacionalnih vlada kako bi se poboljšala nacionalna sigurnost.

Održivost tehnologije testirat će se s 5G pametnim telefonima, satelitskim sadržajem i dijelovima 5G mreže na terenu
Održivost tehnologije testirat će se s 5G pametnim telefonima, satelitskim sadržajem i dijelovima 5G mreže na terenu

Testiranje mogućnosti

Održivost tehnologije testirat će se s 5G pametnim telefonima, satelitskim sadržajem i dijelovima 5G mreže na terenu. Početni testovi odvijat će se u emuliranom svemirskom okruženju u Francuskoj, gdje se nalazi većina europske svemirske industrije.

I druge su tvrtke već isprobavale korištenje satelita za poboljšanje povezivanja pametnih telefona. Vodafone je tako 2020. podržao satelitski sustav koji nije zahtijevao nikakav specijalizirani hardver u povezanim uređajima.