Francuz pokušao disciplinirati djecu, pa cijelom mjestu gasio pristup Internetu

U namjeri da svojoj djeci onemogući provođenje noći online, otac je nabavio ilegalni ometač signala i onemogućio gotovo cijelom mjestu pristup mobilnim mrežama

Sandro Vrbanus nedjelja, 20. veljače 2022. u 14:25

Francuska regulatorna agencija za telekomunikacije, ANFR, ranije ovoga mjeseca primila je neobičnu prijavu smetnji od jednog operatera mobilne mreže. U njoj je stajalo da je u priobalnom mjestu Messanges, na jugozapadu zemlje, primijećeno da je mobilni signal na neki način ometan i da stanovnici nemaju mogućnost normalno koristiti frekvencijski spektar za mobilnu telefoniju i prijenos podataka. Njihova istraga otkrila je detalj koji je zaintrigirao istražitelje – naime, svakoga dana isti se problem javljao najkasnije oko ponoći, i prestajao je oko 3 sata ujutro, bez iznimke.

Stručnjaci ove agencije pokrenuli su izvide, u nadi da će otkriti što to ometa signal mobilnih operatera u vrijeme kada većina stanovnika spava. Ubrzo su uvidjeli da se netko koristi tzv. jammerom, uređajem za aktivno ometanje signala, koji je u Francuskoj ilegalno posjedovati i koristiti. Nakon jedne noćne istrage, vozilo s opremom za snimanje signala dovelo je istražitelje do izvora ometanja, koji je lociran u jednoj kući na obali.

Mogao bi i u zatvor

Sljedećeg dana na mjesto "zločina" izašla je policija, a stanovnik rečene kuće priznao im je da je s Interneta naručio, i da uistinu koristi jammer signala. Razlog za ovu ilegalnu aktivnost? Želio je, kao odgovoran otac, onemogućiti svoju djecu da, umjesto da spavaju, tijekom noći surfaju društvenim mrežama.

Ometač koji je ANFR pronašao
Ometač koji je ANFR pronašao

Ispostavilo se da je bila riječ o ometaču signala koji je radio na više frekvencija, pa je brižni Francuz uspio, osim svojim tinejdžerima, pristup telefoniji, Internetu i Wi-Fiju onemogućiti za veći broj svojih susjeda. Nakon ove intervencije telekomi su potvrdili da noći u Messangesu sada protječu bez problema sa signalom.

Francuz je priznao kako je pretraživao web u nadi da će naći neko rješenje kojim bi smanjio "ovisnost" svoje djece o Internetu, i da je na forumima našao ovaj uređaj te ga kupio. Sada mu, prema francuskim zakonima, prijeti novčana kazna od 30.000 eura, ali i ona zatvorska, u trajanju do čak šest mjeseci, zbog korištenja nedozvoljene telekomunikacijske opreme. Platio je i 450 eura troška intervencije nadležnih.