Telemach Hrvatska podiže cijene svojih usluga za 8,3%

Najavljena je primjena indeksne klauzule na mjesečne naknade u svim tarifama operatera Telemach, koja će stupiti na snagu 1. kolovoza 2023. godine

Sandro Vrbanus srijeda, 28. lipnja 2023. u 14:25

Prošloga mjeseca telekom A1 bio je prvi koji je aktivirao indeksnu klauzulu u svojim ugovorima s potrošačima, pa su sve njihove usluge poskupjele za 8,5%, što će na snazi biti od 1. srpnja. Ovaj primjer sada slijedi i drugi operater, Telemach, koji je počeo obavještavati svoje korisnike o sličnom poskupljenju. U nastavku prenosimo obavijest o tome, koju je operater objavio na svojim stranicama.

Indeksna klauzula

Početkom godine obavijestili smo sve naše korisnike o uvođenju indeksne klauzule u Opće uvjete poslovanja Telemach Hrvatska d.o.o. Temeljem indeksne klauzule, telekom operatori koji posluju u Hrvatskoj imaju mogućnost usklađenja cijena jednom godišnje s prosječnom godišnjom stopom inflacije koju za prethodnu godinu objavljuje Državni zavod za statistiku.

Poruka koju korisnici dobivaju
Poruka koju korisnici dobivaju

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku prosječna godišnja stopa inflacije u 2022. godini iznosila je 10,8%, no Telemach će primijeniti postotno povećanje koje je niže od službene stope inflacije, a iznosit će 8,3%.

Povećanje se odnosi na iznose mjesečnih naknada tarifnih paketa definiranih službenim Cjenikom. Na ostale stavke računa, kao što su potrošnja minuta, poruka ili interneta, jednokratne naknade, rate za uređaje ne primjenjuje se indeksna klauzula te navedene naknade ostaju neizmijenjene. Primjena indeksne klauzule korisnicima ne omogućuje raskid ugovora bez naknade, već su korisnici pravo na raskid ugovora temeljem ove izmjene imali početkom 2023. godine. Pogodnosti na koje korisnici imaju pravo se nastavljaju koristiti sukladno ugovorenim uvjetima.

Novi iznosi mjesečnih naknada primjenjuju se od 1. kolovoza 2023., što znači da će prvi račun s uvećanim iznosom biti dostavljen u rujnu.

Primjer obračuna za paket Start

Telemach je dao i primjer obračuna mjesečne naknade na računu. Prema tome, mjesečna naknada za tarifni paket Start iznosi 10,90 EUR. Primjenom indeksne klauzule od 8,3% iznos mjesečne naknade povećat će se za 0,90 EUR i iznosit će 11,80 EUR.

NADOPUNA: Pojašnjenje iz Telemacha

U međuvremenu smo dobili i službeni odgovor iz Telemacha, u kojem dodatno pojašnjavaju svoju odluku:

"Uslijed sve većih izazova u poslovanju, uzrokovanih sveobuhvatnim poskupljenjem sirovina i negativnim inflatornim efektima, Telemach Hrvatska usklađuje svoje cijene s tržišnim okolnostima. Ova promjena u skladu je sa stručnim mišljenjem HAKOM-a iz siječnja ove godine, prema kojem je u Opće uvjete poslovanja Telemacha Hrvatska uvrštena mogućnost usklađenja cijena usluga s prosječnom godišnjom stopom inflacije u prethodnoj godini.

Tako će od 1. kolovoza 2023. godine Telemach primijeniti povećanje od 8,3 posto, što je niže od prosječne godišnje stope inflacije koja je, prema Državnom zavodu za statistiku, za 2022. godine iznosila 10,8 posto.

Iako je Telemach troškove krize apsorbirao kroz dulji vremenski rok, zbog snažnog sveobuhvatnog porasta cijena, mora primijeniti praksu koja se već primjenjuje u telekom industriji diljem Europe. Telemach će i dalje nastaviti osiguravati sadržajno i cjenovno najizdašnije usluge na domaćem telekom tržištu, a istovremeno će nastaviti i s ulaganjima u tehnološku infrastrukturu koja je preduvjet za daljnji razvoj naprednih digitalnih usluga koje korisnici od nas zahtijevaju. Neovisno o tome živimo li u kriznim vremenima ili ne, glavni je zadatak svih telekoma, pa tako i Telemacha, daljnje ulaganje u tehnologiju s ciljem snažnijeg napretka gospodarstva i cjelokupnog društva."