Hrvatski Telekom najavio poskupljenje pretplata, nešto niže od stope inflacije

Nedugo nakon što je ovogodišnju primjenu indeksne klauzule aktivirao A1, sličan potez stiže i iz Hrvatskog Telekoma, koji će svoje mjesečne usluge od 1. lipnja naplaćivati 6,5% više. Poskupljenje se odnosi samo na mjesečne naknade

Sandro Vrbanus utorak, 14. svibnja 2024. u 12:20

Hrvatski Telekom će, slijedom primjene indeksne klauzule u ugovorima s korisnicima, i ove godine iskoristiti tu mogućnost za podizanje cijena svojih telekomunikacijskih usluga. Novo poskupljenje na snagu će stupiti 1. lipnja. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku stopa inflacije za 2023. godinu iznosila je 8,0%, dok će HT djelomično uskladiti cijene sa stopom inflacije povećavajući cijene za 6,5%.

Podsjetimo, ove godine sličan potez već je bio najavio A1, čije će usluge od istog datuma poskupjeti 6,9%.

Poskupljuju samo mjesečne naknade

"Usklađenje s inflacijom je nužni odgovor na negativne inflatorne učinke kako bi HT zadržao visoke razine ulaganja u ključnu mobilnu i fiksnu infrastrukturu te usluge, a koja su prošle godine iznosila 361,4 milijuna eura", kažu iz HT-a te dodaju: "Uvećanje cijena od 6,5% primjenjivat će se isključivo na mjesečne naknade fiksnih i mobilnih tarifa, paketa i opcija definiranih službenim cjenicima HT-a. Na ostale stavke računa kao što su: cijena minuta, poruka ili prometa, jednokratne naknade, rate za uređaje – navedeno usklađivanje cijena neće se primjenjivati i te cijene ostaju neizmijenjene".

HT je početkom 2023. godine u Opće uvjete poslovanja uveo indeksnu klauzulu koja je standard u telekomunikacijskoj, ali i u drugim industrijama te se primjenjuju od strane telekoma u velikom broju europskih država. Indeksna klauzula omogućuje usklađivanje mjesečnih naknada jednom godišnje u odnosu na stopu inflacije u prethodnoj godini.

Prvi računi u kolovozu

Prvi račun s usklađenim cijenama korisnici će dobiti u kolovozu, a za mjesec srpanj. Imajući u vidu da unutar iste grupe postoji i drugi brand, Iskon, napominjemo da će se poskupljenje odnositi i na njihove korisnike i usluge.

Podsjetimo ovim putem i na činjenicu da korisnici zbog promjene cijene uslijed primjene ugovorene indeksne klauzule nemaju pravo na prijevremeni raskid ugovora. To pravo imali su prošle godine, kada su telekomi dobili pravo uvesti indeksnu klauzulu u ugovore i uvjete poslovanja.