Qualcommov Snapdragon ulazi u Ferrarijeve automobile

Tvrtke će zajedno raditi na "digitalnom kokpitu" i istraživati mogućnosti Ferrarijevog tehnološkog napretka, a partnerstvo će se proširiti i na Ferrarijeve esportske aktivnosti

Mladen Smrekar četvrtak, 10. veljače 2022. u 06:00

Legendarni proizvođač automobila Ferrari udružit će se s tvrtkom Qualcomm kako bi potpuno preuredio kontrolne ploče u svojim automobilima. Taj je dogovor u skladu s politikom novog glavnog izvršnog direktora Benedetta Vigna koji želi ubrzati transformaciju Ferrarija prema baterijama i digitalnim tehnologijama.

Tehnološki pomaci

Tvrtke će zajedno raditi na "digitalnom kokpitu" i istraživati mogućnosti Ferrarijevog tehnološkog pomaka, a partnerstvo će se proširiti i na Ferrarijeve esportske aktivnosti.

“Proširujemo naše znanje o digitalnim tehnologijama i webu 3.0, područjima s velikim potencijalom za automobilizam i motosport”, rekao je Vigna u službenom priopćenju.

Uspostavljanje bliskih veza s Qualcommom koristit će Ferrariju u vrijeme kad se automobilska industrija suočava s kroničnim nedostatkom poluvodiča.

S druge strane, Qualcomm, najveći proizvođač čipova koji pokreću pametne telefone, pokušava diverzificirati svoju bazu klijenata i svoju Snapdragon platformu nudi automobilskoj industriji. Prošlog mjeseca General Motors je rekao da će Qualcommovi čipovi pokretati njegov sustav pomoći vozaču Ultra Cruise.

Obnova strukture

Ferrari je u siječnju počeo obnavljati svoju organizacijsku strukturu i zapošljavati menadžere s iskustvom u tehnologiji. Osnovao je i odjel koji istražuje mogućnosti digitalnih usluga. Tvrtka je prošlog tjedna objavila poslovne rezultate u četvrtom tromjesečju koji su bolji od očekivanih. Ferrari je naime uspio izbjeći posljedice zastoja u opskrbnom lancu, što nije mimoišlo mnoge druge proizvođače automobila.

Novi glavni izvršni direktor Ferrarija Benedetto Vigna
Novi glavni izvršni direktor Ferrarija Benedetto Vigna

Vigna je u Ferrari stigao prošlog rujna iz tvrtke za proizvodnju čipova STMicroelectronics, gdje je vodio odjel koji isporučuje ključne senzore za iPhone i navigacijskim sustavima proizvođača automobila Apple. Ferrari će svoju strategiju elektrifikacije predstaviti u lipnju.