Počinje prodaja uređaja kojim bivši zaposlenici Applea žele zamijeniti telefone

AiPin se pokreće glasom, dodirom ili gestom i informacije pokazuje putem laserskog projektora

Mladen Smrekar subota, 11. studenog 2023. u 23:11
AiPin se pokreće glasom, dodirom ili gestom ili putem laserskog projektora 📷 Humane AI
AiPin se pokreće glasom, dodirom ili gestom ili putem laserskog projektora Humane AI

Tko čeka, dočeka. Tvrtka Humane AI napokon je lansirala svoj prvi proizvod zamišljen kao zamjenu za telefone, očemu smo proljetos pisali u Bugu. Nevjerojatno, ali njihov AiPin nema klasični zaslon i ne mora biti povezan s vanjskim uređajem. To da izgledom i veličinom podsjeća na nekadašnji iPod Shuffle ne čudi jer su Humane AI pokrenuli bivši zaposlenici Applea: šef dizajnerskog odjela za iPhone Imran Chaudhri i Bethany Bongiorno, bivša direktorica za iOS & macOS softver. Na Apple podsjeća i logo tvrtke u obliku polumjeseca, sličan Appleovom logotipu napola pojedene jabuke.  

Tri AiPin modela: Eclipse, Equinox i Lunar u kućištima od aluminija visoke čvrstoće i različite vrste završne obrade 📷 Humane AI
Tri AiPin modela: Eclipse, Equinox i Lunar u kućištima od aluminija visoke čvrstoće i različite vrste završne obrade Humane AI

Humane AI je od svojih početaka 2019. na sebe privukao veliko zanimanje unatoč tome što sve dosad nije predstavio nijedan proizvod. No, tvrtka je zato prikupila više od 200 milijuna dolara od ulagača kao što su Microsoft, Tiger Global, izvršni direktor OpenAI-ja Sam Altman ili izvršni direktor Salesforcea Marc Benioff.

Kako stvar radi?

AiPin se pokreće glasom, dodirom ili gestom i informacije objavljuje putem laserskog projektora kojeg u Humaneu nazivaju Laser Ink Display. Na primjer, dodirnete li prstom touchpad, uređaj će se aktivirati i preuzimati glasovne naredbe. Želite li pak prihvatiti ili prekinuti poziv, touchpad morate pritisnuti dvaput.

Uređaj ima ugrađeni mikrofon i kameru te svjetla koja bljeskaju u raznim bojama, ovisno u funkciji koja se koristi. Na primjer, svijetlit će zeleno svjetlo kad se uključi kamera. To također drugim ljudima daje do znanja kada uređaj snima njih ili okolinu korisnika.

Upravljanje dlanom

Jedna od najboljih značajki proizvoda je već spomenuti Laser Ink Display, zaslon kojim možete upravljati dlanom. Zahvaljujući njemu možete pregledavati prikaze vremena, sata ili datuma dodirivanjem kažiprsta i palca. Laganim nagibom dlana pak možete smanjiti ili povećati glasnoću.

Dodatna oprema za AiPin: Latch, Battery Booster i Clip 📷 Humane AI
Dodatna oprema za AiPin: Latch, Battery Booster i Clip Humane AI

AiPin dolazi s ugrađenom punjivom litij-ionskom polimernom baterijom. A kad se baterija isprazni, možete je dopuniti pomoću boostera uključenog u paket dodatne opreme. Aplikacije ne morate preuzimati jer tvrtke poput Microsofta, Googlea i OpenAI-a pružaju usluge umjetne inteligencije temeljene na pretplati.

Cijena? 699 dolara

Jedan od najvećih nedostataka uređaja je taj što ništa ne može zamijeniti zaslon s mobilnih telefona. To znači da ne možete vidjeti ili čitati e-poštu i poruke niti pregledavati društvene mreže; već ovisite isključivo o svojim glasovnim naredbama i onome što vam uređaj govori. 

AiPin u Americi košta 699 dolara, koliko i neke varijante iPhonea 13 ili 14. Ima ugrađenu povezivost i mobilne funkcije, a Humane AI nudi pretplatu od 24 dolara mjesečno u kojoj će korisnik dobiti novi telefonski broj i mobilni podatkovni promet na mreži T-Mobilea.