GM tvrdi da su automobili bez Android Auta i CarPlaya sigurniji

GM tvrdi da je uklanjanje Android Auta i CarPlaya neophodno kako bi se suzbile distrakcije za vozače te kako bi automobili postali sigurniji

Matej Markovinović četvrtak, 14. prosinca 2023. u 17:00
📷 Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

General Motors (GM) najavio je ranije ove godine da njihova buduća električna vozila neće podržavati Android Auto i Apple CarPlay. Umjesto toga, tvrtka će koristiti Android Automotive u kombinaciji s vlastitim softverom Ultifi, što je izazvalo nezadovoljstvo među kupcima automobila i tehnološkim entuzijastima.

Iako su Android Auto i CarPlay dizajnirani kako bi vozačima pružili pristup osnovnim funkcijama sa što manje distrakcija, GM tvrdi da to nije tako te da Android Automotive pruža više sigurnosti u tom pogledu. Naime, Tim Babbitt, voditelj odjela za infotainment GM-a, smatra da Android Auto i Car Play imaju probleme poput čestih prekida veze, usporenih odziva na dodir te druge poteškoće koje mogu smanjiti koncentraciju vozača.

No, kako prenosi Android Police, potencijalno veća sigurnost vozača nije jedina stavka zbog čega GM izbacuje podršku za Android Auto i CarPlay. Njihov fokus na softver Ultifi, koji inače uključuje usluge temeljene na tehnologiji u oblaku, ukazuje na potencijalni potez prema monetizaciji infotainmenta putem pretplate.

Izvršna direktorica GM-a, Mary Barre, još je 2021. godine izjavila za Reuters da tvrtka vidi pretplate kao očiti put do profita te da bi im Ultifi tako mogao donijeti 20 do 25 milijardi dolara godišnjeg prihoda. Prvi njihov električni automobil bez Android Auta i CarPlaya bit će Chevy Blazer EV čije se predstavljanje očekuje 2024. godine.