Certificiranja svjedodžbi u Austriji - blockchainom do zaštite dokumenata od krivotvorenja

Austrian Public Blockchain platforma temelji se na tehnologiji blockchaina, a služi austrijskim sveučilištima za sprečavanje krivotvorenja važnih dokumenata, poput certifikata i svjedodžbi

Stjepan Bilić ponedjeljak, 27. ožujka 2023. u 14:15
WU Executive Academy
WU Executive Academy

Austrian Public Blockchain platforma je koju je utemeljilo pet vodećih austrijskih sveučilišta, a koja se koristi za certificiranje podataka korištenjem tehnologije povezanih blokova (blockchain) kako bi se važni dokumenti, poput certifikata i prijavne dokumentacije, zaštitili od krivotvorenja.

Mogućnost dokazivanja da su određene verzije nekih dokumenata ili podataka postojale u točno određenom trenutku u vremenu može se pokazati ključnom za umjetnike poput dizajnera ili ilustratora ako žele izbjeći sporove nastale zbog povrede autorskih prava kada je riječ o njihovim skicama ili nacrtima. Takva vrsta podatkovne sigurnosti može biti korisna i u slučaju pružanja usluge znanstvene ekspertize, certifikata, građevinskih projekata ili osjetljivih dokumenata produkcijskih tvrtki.

Bečko ekonomsko i poslovno sveučilište (WU) i poslovna škola WU Executive Academy redovito koriste tu uslugu. Sveučilište certificiranje podataka koristi za sprečavanje retroaktivnog manipuliranja empirijskim istraživanjima hipoteza, a poslovna škola kako bi smanjila administrativni teret certificiranja svjedodžbi. Na taj način certifikati postaju službeni jer se ništa u njima ne može izmijeniti. U privatnom sektoru koristi se za osiguravanje podataka o kvaliteti i opisa proizvoda. Usluga je besplatna za sve članove Austrijske savezne gospodarske komore, a mogu je, primjerice, koristiti kako bi osigurali cjelokupnu poslovnu korespondenciju ili zaštitili nacrte ugovora.

Podacima se uvijek može manipulirati – osim u blockchainu.

Konkretno, postojanje dokumenata dokazuje se putem kriptografskih oznaka ili hashova, tj. hash zbroja za enkripciju. To znači da dokumenti u blockchainu dobivaju virtualni pečat koji se ne može mijenjati. Postupak je sljedeći: prilikom učitavanja datoteke, izračunava se hash vrijednost zabilježena u blockchainu zajedno s točnom vremenskom oznakom. Potvrđivanje certificiranja podataka putem, primjerice, QR koda, omogućuje provjeru vjerodostojnosti podataka u bilo kojem trenutku. Usluga je slična decentraliziranom digitalnom potpisu, no znatno je jednostavnija i pogodnija za manje količine podataka, objašnjava prof. Alfred Taudes, utemeljitelj Istraživačkog instituta za kriptoekonomiju sveučilišta WU i znanstveni voditelj austrijskog centra za blockchain tehnologiju Austrian Blockchain Center (ABC).

Nadalje, Taudes pojašnjava kako nijedna organizacija ne može mijenjati podatke jer nisu pohranjeni u bazi podataka – jedino što je tamo pohranjeno jest kriptografski ključ, koji je nešto poput otiska prsta. Zajedno s točnom vremenskom oznakom taj jedinstveni ključ zabilježen je u blockchainu. Najvažnija značajka te tehnologije jest činjenica da kombinira vremensku oznaku s nemogućnošću mijenjanja podataka. I dok se inače podaci mogu mijenjati u bilo kojem trenutku, primjerice, uz pomoć softvera za grafički dizajn kao što je Photoshop, zahvaljujući certificiranju podataka može se dokazati izvan svake sumnje kako je neki dokument izgledao u određenom trenutku u vremenu dodao je Tadeus.

Na Institutu prof. Taudesa studenti pored ocjena dobivaju i certifikate koje izdaje tvrtka SAP Austria ako se na kolegiju podučavaju sadržaji koji su vezani za sustav SAP. Ti su certifikati ustaljena pojava na austrijskom tržištu rada i često se prilažu uz molbe za posao koje se podnose elektroničkim putem. Nadalje, takve se potvrde mogu certificirati putem blockchaina, što primatelju dokumenata omogućuje da utvrdi njihovu vjerodostojnost izvan svake sumnje. Studenti su uslugu sjajno prihvatili, zbog čega se trenutačno širi opseg njezine primjene i razvijaju nove funkcije za automatsko certificiranje većih količina podataka.