Microsoft 365 još samo pola godine podržan na Windowsima 7 i 8.1

U postupnom povlačenju podrške za starije operacijske sustave i softver red je došao na paket Microsoft 365. Microsoft najavljuje kako će početkom siječnja zaustaviti nadogradnje na starim OS-ovima

Sandro Vrbanus srijeda, 13. srpnja 2022. u 06:00

Uredski paket pretplate Microsoft 365 (nekada poznat i kao Office 365), kontinuirano se nadograđuje, ali samo kod onih korisnika koji zadovoljavaju uvjete, tj. koriste se modernijim računalima na novijim inačicama operativnih sustava. Za sve ostale, i Windowsi i Microsoft 365 postupno prestaju dobivati sigurnosne i druge nadogradnje.

Preporuča se oproštaj od starih Windowsa

U tom je procesu planiranog zastarijevanja polako došlo i vrijeme i da se neki počnu opraštati od starih OS-ova i softvera, primarno od Windowsa 7 i 8.1 (ako potonju itko više i koristi). Iz Microsofta najavljuju da će službena podrška za paket Microsoft 365 biti ugašena 10. siječnja sljedeće godine, dakle za otprilike šest mjeseci. Istoga dana završava i trogodišnje razdoblje produženih sigurnosnih nadogradnji (Extended Security Updates) za Windowse 7 i Server 2008 R2.

Sve ovo znači da nakon navedenog datuma aplikacije iz paketa Microsoft 365 više neće dobivati sigurnosna ažuriranja, ako se nalaze na Windowsima 7, 8.1 ili Server 2008 R2. Povrh toga, paket Microsoft 365 više neće biti niti moguće instalirati na bilo koji uređaj s Windowsima 8.1, pojašnjeno je.

Svima koji i dalje koriste neku od tih kombinacija OS-a i uredskog softvera, iz Microsofta preporučuju da prije siječnja 2023. godine prijeđu na neki od novijih OS-ova. Za one koji žele znati više, objavili su i preglednu tablicu s datumima isteka službene podrške za različite uredske pakete na različitim Windowsima, koju možete vidjeti u nastavku (ili u punoj rezoluciji ovdje).