Sharkoon Mobile DAC PD - U sjeni jeftinijeg brata

Mobile DAC PD je prijenosni DAC s dodatkom mogućnosti punjenja mobitela, ali smanjenom praktičnošću u odnosu na istovrsne uređaje bez te funkcije

Davor Šuštić četvrtak, 28. svibnja 2020. u 00:05
SPECIFIKACIJE
Tip Mobilni DAC s pojačalom za slušalice i USB Power Deliveryjem
DAC 24-bit/96 kHz
Pojačalo 125 mW (1 V)
Sučelje USB-C
Konektori USB-C Power Delivery, 3,5 mm ulaz/izlaz (TRRS)
Jamstvo 2 godine

Sharkoon je svojoj ponudi kućišta, napajanja i gejmerskih periferija pridodao nekolicinu USB zvučnih kartica. Zapravo, bilo bi preciznije kazati da se radi o digitalno-analognim konverterima s ugrađenim pojačalima za slušalice, zato što “prave” zvučne kartice podrazumijevaju i upravljački softver, kao i velik broj dodatnih mogućnosti. Sharkoonovi uređaji ne nude ništa od navedenog – spojite ih pa rade, bez drivera i drugih “komplikacija”. Zajednička im je značka Hi-Res Audio, ali i vrlo niska cijena, što je ionako temeljna, praktički očekivana karakteristika tvrtkina hardvera.

Mobile DAC PD u osnovi sve radi isto što i Mobile DAC, ali ima jednu dodatnu funkciju: posjeduje dodatni ženski USB-C konektor te podržava tehnologiju USB Power Delivery (otuda “PD” u nazivu). To znači da je moguće istodobno koristiti slušalice (ili headset), ali i puniti bateriju mobilnog uređaja, s maksimalnom snagom od pozamašnih 60 W. Time su obuhvaćeni svi mobiteli, ali i brojni moderniji prijenosnici.

Pored kombiniranog ulaza i izlaza za slušalice i headsetove, Mobile DAC PD ima USB-C konektor za punjenje baterije uređaja u koje je utaknut
Pored kombiniranog ulaza i izlaza za slušalice i headsetove, Mobile DAC PD ima USB-C konektor za punjenje baterije uređaja u koje je utaknut

Ostale hardverske specifikacije, pod čime mislimo na DAC i pojačalo, identične su Mobile DAC-ovim. Samim time, i performanse su iste – stupanj pojačanja, čistoća izlaza i mikrofonskog ulaza, i sve ostalo. Dva uređaja dijele i profile ekvilizatora, kao i način njihova označavanja. Tipka za prebacivanje između postavki ekvilizatora kod ove je zvučne kartice osjetno veća, a samim time i lakša za pritiskanje, barem dok se držite njene desne polovice. Mobile DAC PD ima jednu dodatnu LED-icu, desno od te tipke, koja će svijetliti crveno kad se za punjenje koristi napon do 5 V, a ljubičasto kad napon punjenja prelazi 5 V.

Prilikom svakog spajanja ili odspajanja napajanja, barem kad govorimo o mobitelu, reprodukcija zvuka na slušalice iz nekog se razloga zaustavlja. Ako igrate igru, nakratko ćete čuti zvuk kroz zvučnik mobilnog uređaja, a nakon nekoliko sekundi on će se automatski vratiti na slušalice. Slušate li glazbu ili gledate YouTube video, oni će biti pauzirani i morat ćete ih ručno ponovno pokrenuti. Čudno i pomalo iritantno.

Premda se nipošto ne radi o glomaznoj zvučnoj kartici – vanjski gabariti su 31x21x11 milimetara – ona je ipak neusporedivo manje kompaktna od Mobile DAC-a. Ipak, to joj se ne može uzeti za zlo, zato što elektronika potrebna za punjenje baterije mobilnih uređaja iziskuje dodatni prostor.

Dok je Mobile DAC očito usmjeren mobitelima i ručnim konzolama, Mobile DAC PD, premda također upotrebljiv u identične svrhe, još bolje pristaje prijenosnicima, koji u pravilu imaju aljkave zvučne kartice. Cijena mu je 20 eura.

Sharkoon Mobile DAC PD

  • Mogućnost punjenja baterije uređaja u koje je spojen (60-vatni USB Power Delivery)
  • Nekoliko različitih postavki ekvilizatora
  • Zadovoljavajuće pojačanje za širok spektar slušalica
  • Čistoća ulaza i izlaza
  • Manje praktičan od Sharkoonovog Mobile DAC-a
  • Spajanje i odspajanje napajanja zaustavlja reprodukciju zvuka na mobitelima
Kvaliteta zvuka 8
Kvaliteta izrade 7
Dodatne mogućnosti 8
Isplativost 7
UKUPNI DOJAM 7
Cijena 20 eura Prikaži sve cijene Ustupio: Sharkoon

 

Bug 331 lipanj 2020.