Realme 12 Pro+ - Dizajn koji privlači znatiželjne poglede

Realme 12 Pro+ predstavlja sam vrhunac ponude kineskog proizvođača, njihovu premium klasu, a prema performansama i cijeni, jak je konkurent ovogodišnjim velikanima srednjeg ranga

Matej Markovinović petak, 29. ožujka 2024. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Ekran 6,7" AMOLED (1,080 x 2.412 ~394 PPI), 120 Hz
Čip Qualcomm Snapdragon 7s Gen 2 (8 jezgri)
RAM / Memorija 8 GB RAM / 128, 256 GB – 12 GB RAM / 256, 512 GB
Stražnje kamere 50 MP (f/1.8, PDAF, OIS) + 64 MP periskopska telefoto 3X (f/2.8, PDAF, OIS) + 8 MP ultraširoka (f/2.2, 112˚)
Prednja kamera 32 MP (f/2.4)
Povezivost GSM / HSPA / LTE / 5G / Wi-Fi 802,11 / Bluetooth 5,2
Baterija 5.000 mAh (neizmjenjiva) / 67 W
Konektor za slušalice Ne
Vrsta USB konektora USB-C
Dimenzije i masa 161,5 x 74 x 8,8 mm/ 196 g
Operacijski sustav Android 14, Realme UI 5.0
Datum predstavljanja 29. siječnja 2024.

Svega nekoliko dana prije zaključivanja travanjskog Buga, na vrata redakcije pristigao nam je mobitel nesvakidašnjeg dizajna, zbog kojeg smo na prvu pomislili da bi se mogao smjestiti uz flagship modele koje smo opisali u temi broja. To, doduše, nije bio slučaj, ali zato što je riječ o samom vrhu ponude kineskog proizvođača Realme, odlučili smo ga isprobati i recenzirati.

Realme 12 Pro+ dolazi u nekoliko kombinacija, a svaka ima zlatne akcente koji dodatno podižu vizualni identitet tog mobitela
Realme 12 Pro+ dolazi u nekoliko kombinacija, a svaka ima zlatne akcente koji dodatno podižu vizualni identitet tog mobitela

Radi se, naime, o modelu Realme 12 Pro+ 5G, koji cilja na sam vrh srednjeg ranga, kako prema kvaliteti izrade i cijeni, tako i prema pojedinim specifikacijama. Kako to i inače biva s mobitelima kineskih proizvođača, i ovaj dolazi u starom, dobrom raskošnom pakiranju, u kojem se dobije 67-vatni adapter za punjenje, USB-A to USB-C kabel, iglica za vađenje SIM kartice i prozirna silikonska maskica.

REZULTATI TESTIRANJA
   Realme 12 Pro+ 5G
AnTuTu Benchmark 648.630
Geekbench  
Single-Core Score 956
Multi-Core Score 2.805
PCMark for Android  
Work 3.0 Performance 14.287
Web Browsing 17.079
Video Editing 6.892
Writing 14.166
Photo Editing 33.287
Data Manipulation 10.726

Dizajn i zaslon

Kada se gleda samo dizajn, kineski proizvođač još je jednom dokazao da se ne boji eksperimentirati. Stražnja strana mobitela ima kožni finiš koji je ugodan na dodir, a u kojoj god boji odaberete ovaj Realme (plava, bež i crvena), dočekat će vas zlatni detalji, od kojih je vjerojatno najupečatljivija linija ona koja se spaja s okruglim sustavom kamera. Zbog toga svega, mišljenja smo da je prozirna zaštitna maskica idealan izbor, ali, iskreno govoreći, mi smo ga radije koristili bez nje, kako bismo osjetili kožni finiš pod prstima.

Realme 12 Pro+ ima 6,7-inčni AMOLED zaslon razlučivosti 1.080 x 2.412, visoke frekvencije osvježavanja od 120 Hz, te vršne deklarirane svjetline od 950 nita. Zaslon je zakrivljen, i zbog relativno tankih rubova pruža premium osjećaj pri korištenju, a može se pohvaliti i podrškom za 10-bitne boje, HDR10+ i frekvencijom prigušivanja širine impulsa (PWM) od 2.160 Hz. Iako zaslon nije najsvjetliji u ovom rangu mobitela, može ga se normalno koristiti i po suncu. Službene Gorilla Glass zaštite nema, ali tu je zato IP65 certifikat otpornosti na prašinu i prskanje vodom.

Zahvaljujući zakrivljenom zaslonu i tankim rubovima, Realme 12 Pro+ u ruci daje kvalitetniji i skuplji osjećaj
Zahvaljujući zakrivljenom zaslonu i tankim rubovima, Realme 12 Pro+ u ruci daje kvalitetniji i skuplji osjećaj

Performanse i softver

"Ispod haube" mobitela našao se Qualcommov Snapdragon 7s Gen 2, SoC, napravljen 4-nanometarskim proizvodnim procesom, koji se prema performansama smjestio tik iznad Snapdragona 6 Gen 1, a koji smo već mogli vidjeti i u nešto popularnijem Redmiju Note 13 Pro 5G. Iako možda nije jak kao Snapdragon 7+ Gen 2, ili, pak, nešto stariji 7 Gen 1, taj SoC pruža sasvim zadovoljavajuće performanse u svakodnevnom korištenju, osobito u našem slučaju, kada je uparen s 12 GB RAM-a i 512 GB interne memorije. Štoviše, na mobitelu mogu se igrati čak i nešto zahtjevnije igre, bez puno pregrijavanja i throttlea, ali može se osjetiti da mu to nije primarna funkcija.

Softversku stranu mobitela pokriva Realme UI 5.0, temeljen na Androidu 14. Oni koji su koristili neki OnePlusov ili, pak, Oppov mobitel, bit će u potpunosti upoznati s Realmejevim sučeljem, koje se u našem testu pokazalo fluidno i prepuno funkcija za prilagodbu. No, ako ste jedan od onih koji vole iskustvo čistog Androida, ovdje to nećete dobiti. Mobitel, naime, dolazi s brojnim predinstaliranim aplikacijama, što će nekoga možda zasmetati, ali nije potrebno dugo da se one uklone.

Solidna autonomija

Realme 12 Pro+ ima bateriju kapaciteta 5.000 mAh, što je već postao standard u tom rangu. Zbog dobre učinkovitosti Snapdragona 7s Gen 2, autonomija je i više nego zadovoljavajuća. Nakon cijelog dana korištenja, kombinirajući 5G i Wi-Fi vezu, išli smo spavati s preostalih 30-ak posto kapaciteta. To bi značilo da će neki manje zahtjevni korisnik izvući čak i dva dana korištenja.

Kad je riječ o brzini punjenja, nije tajna da su kineski proizvođači pravi znalci u tome. No, Realme je u ovom slučaju ipak odlučio napraviti korak unatrag, što nas je malo začudilo. Dok je Realme 11 Pro+ podržavao 100-vatno punjenje, novi 12 Pro+ podržava 67-vatno. U praksi to znači da Realme 12 Pro+ dolazi do 50 posto nakon 20-ak minuta, a "do stotke" za oko 45 minuta. Kako bismo se razumjeli, to su i dalje solidne brojke, ali ipak smo navikli da proizvođači idu uvijek prema bržem i boljem. Bežično punjenje nije podržano, ali to se ni ne očekuje u ovom rangu.

Sustav kamera većih je dimenzija, ali to mobitelu na kraju daje određeni karakter i privlači znatiželjne poglede
Sustav kamera većih je dimenzija, ali to mobitelu na kraju daje određeni karakter i privlači znatiželjne poglede

Sustav kamera

Prijeđimo konačno na kamere. Pri samom pogledu na izgled sustava kamera, može se vidjeti da su one jedan od glavnih aduta tog mobitela. Realme 12 Pro+ za glavnu kameru koristi 50-megapikselni senzor, s otvorom blende f/1.8, faznim sustavom autofokusa (PDAF) i optičkom stabilizacijom slike (OIS). Fotografije su očekivano zadovoljavajuće kvalitete u dnevnim i noćnim uvjetima, uz pomoć AI poboljšanja. Dovoljno su oštre i pune detalja, a softverska obrada nije toliko jaka kao, primjerice, na Honoru 90, koji smo testirali prošloga ljeta.

Uz glavni, smjestio se i 65-megapikselni periskopski telefoto senzor, s otvorom blende f/2.8, PDAF-om, OIS-om te 3X optičkim zumom. Budući da dosad nismo imali prilike vidjeti telefoto senzore u mobitelima tog ranga, nismo puno očekivali. Kvaliteta fotografija na razini je glavnog senzora po danu, ali po noći rezultati su poprilično nekonzistentni. Bilo kako bilo, drago nam je što se Realme odvažio staviti telefoto senzor na mobitel srednjeg ranga.

Treći senzor u sustavu kamera je 8-megapikselni ultraširoki koji, uglavnom, daje iskoristive i zadovoljavajuće fotografije, kako u uvjetima dnevnog, tako i u uvjetima noćnog osvjetljenja. Bilo bi dobro da senzor ima mogućnost automatskog fokusiranja, ali svjesni smo da je to prava rijetkost u ovom rangu. Mobitel, inače, snima najviše u 4K razlučivosti pri 30 FPS-a.

S prednje strane u rupici, našla se 32-megapikselna kamera za autoportrete, koja pruža vjerojatno najlošije fotografije od svih senzora na ovom mobitelu. Boje su poprilično prigušene, a nerijetko nedostaje i oštrine te detalja, neovisno u kojim se uvjetima fotografira. Takve stvari kod drugih proizvođača popravi softver nakon okidanja fotografije, ali ovdje to nije tako, i rezultat je na kraju – slab.

Iako ovaj mobitel ima zaslon nešto većih dimenzija, u ruci leži poprilično ugodno, ponajviše zbog zakrivljenih rubova i kožnog finiša na stražnjoj strani
Iako ovaj mobitel ima zaslon nešto većih dimenzija, u ruci leži poprilično ugodno, ponajviše zbog zakrivljenih rubova i kožnog finiša na stražnjoj strani

Zaključak

Nakon kratkotrajnog korištenja Realmea 12 Pro+, možemo reći da ima neke pozitivne strane koje ga izdvajaju od ostalih uređaja u ovom rangu, uključujući ponajviše dizajn, telefoto kameru i solidnu autonomiju, ali također, ima neke strane koje nisu toliko impresivne. Ipak, vjerujemo da će lako moći pronaći ciljanu skupinu kupaca kojima je, na kraju, i namijenjen.

Realme 12 Pro+

  • Cijena
  • Atraktivan dizajn
  • Kvaliteta izrade
  • Autonomija
  • Telefoto senzor
  • Nedostatak Gorilla Glass zaštite
  • Slaba prednja kamera
  • Sporije punjenje od prethodnika
  • Previše predinstaliranih aplikacija
Cijena 569 € (12/512 GB) Prikaži sve cijene Ustupio: Realme
Bug 377 travanj 2024.