JBL Quantum 600 i 800 - Bežična braća

Par novih JBL-ovih headsetova donosi iznimnu udobnost, bežičnu povezivost s više uređaja i ugrađeni mikser, koji olakšava život igračima

Daniel Lučić srijeda, 31. ožujka 2021. u 00:00
Specifikacije - JBL Quantum 600
Izvdeba Naglavni, zatvoreni
Driveri / Impedancija 50 mm, 32 Ω
Vrsta priključka 2,4 GHz bežični USB adapter, analogni (3,5 mm TRRS, 1,35 m)
Deklarirano trajanje baterije 14 h
Masa 350 g
Jamstvo 2 godine
Specifikacije - JBL Quantum 800
Izvdeba Naglavni, zatvoreni
Driveri / Impedancija 50 mm, 32 Ω
Vrsta priključka 2,4 GHz bežični USB adapter, analogni (3,5 mm TRRS, 1,35 m), Bluetooth 5.0
Deklarirano trajanje baterije 14 h
Masa 410 g
Jamstvo 2 godine

Nakon dva žična JBL-ova headseta, JBL Quantum 100 i 400, kojima smo se bavili prošli mjesec, na redu su dva tvrtkina bežična modela. Odlikuje ih svestranost, visoka razina udobnosti i odlična kvaliteta izrade. 

JBL Quantum 600 i JBL Quantum 800 vizualno su gotovo isti. Radi se o relativno velikim naglavnim bežičnim headsetovima sa slušalicama zatvorena tipa. Headsetovi su načinjeni od čvrste, kvalitetne plastike u mat crnoj boji, bez metalnih ojačanja. Čak su i njihovi okviri potpuno plastični, no usprkos tome, djeluju vrlo čvrsto i uvjerljivo, te ne proizvode neželjene zvukove kad ih neprirodno savijamo. Slušalice se nalaze na horizontalno podesivim nosačima, koje je moguće izvući kako bi se headsetovima povećao obujam. Na vanjskom dijelu slušalica modela Quantum 800 nalaze se osvijetljeni amblem i ukrasni prsten, kojima je boju i uzorak ponašanja moguće podesiti u driveru, a kod modela Quantum 600 prisutan je samo osvijetljeni amblem. 

Slušalice su na oba headseta identične. Dovoljno su velike da potpuno obujme čak i velike uši, a na njihovoj se unutarnjoj strani nalaze vrlo debeli jastučići obloženi umjetnom kožom. Ti su jastučići meki, i lijepo sjedaju na područje oko ušiju, stvarajući pravi dojam zatvorenosti i prilično dobro izoliraju buku prema unutra i prema van. Model Quantum 600 na glavi nešto je ugodnije nositi, prije svega zbog nešto manje mase – 350 grama u odnosu na 410, koliko teži model Quantum 800 – te činjenice da manje pritišće područje oko ušiju. Ipak, ni Quantum 800 nije neudoban te višesatno korištenje oba uređaja ne stvara nelagodu. Headsetovi u svakoj su situaciji stabilni na glavi, a distribucija težine im je dobra, pa je lako zaboraviti da ih nosimo na glavi.

Headsetovi su razmjerno veliki, sa slušalicama koje mogu obujmiti cijele uši, a gornji nosači, koji dobro raspoređuju težinu, pridonose udobnosti
Headsetovi su razmjerno veliki, sa slušalicama koje mogu obujmiti cijele uši, a gornji nosači, koji dobro raspoređuju težinu, pridonose udobnosti

Žicom i bez nje 

Oba headseta možemo koristiti u bežičnom i analognom načinu rada, a model Quantum 800, uz to, s uređajima možemo povezati pomoću Bluetootha 5.0, čija je glavna odlika stabilna veza s minimalnom latencijom, pogodna za igranje. Za bežično korištenje headsetovi koriste klasični 2,4-gigahercni bežični adapter, a vrlo je korisno to što oba headseta imaju ugrađene miksere, zahvaljujući kojima ih Windowsi prepoznaju kao dva izlazna uređaja – jedan za zvuk iz igre, a drugi za zvuk s Discorda ili neke druge VoIP aplikacije. Jasno, oba izlazna uređaja možemo koristiti kako želimo, što uvelike olakšava posao streamerima i onima koji snimaju videosadržaje, te pritom žele snimati zvuk iz samo jedne ili strogo kontrolirane grupe aplikacija. Model Quantum 800 istodobno možemo spojiti na Bluetooth i Wi-Fi adapter, što ga čini odličnim odabirom za igranje na konzolama i ćaskanje na Discordu, primjerice, mobitelom, ili slušanje glazbe, prihvaćanje poziva i slično.

Quantum 800 nešto snažnije pritišće područje oko ušiju, pa je nijansu neudobniji, iako je lako moguće da nakon nekoliko tjedana korištenja “olabavi”
Quantum 800 nešto snažnije pritišće područje oko ušiju, pa je nijansu neudobniji, iako je lako moguće da nakon nekoliko tjedana korištenja “olabavi”

Sve kontrole na modelu Quantum 600 nalaze se na lijevoj slušalici. Tamo možemo pronaći kotačić za analogno podešavanje glasnoće (nevezano uz postavke glasnoće u Windowsima, koje možemo podešavati samostalno), digitalni prekidač za isključivanje mikrofona, kotačić za podešavanje balansa glasnoće između dva izvora, analogni ulaz, te USB-C utor za punjenje. Na desnoj slušalici Quantum 600 ima samo prekidač za uključivanje headseta. Quantum 800 ima identične kontrole, uz dodatnu tipku za podešavanje osvjetljenja amblema na lijevoj, odnosno tipke za sparivanje uređaja pomoću Bluetootha na desnoj slušalici.

Tehničke specifikacije i performanse oba modela gotovo su identične. Za reprodukciju zvuka zaduženi su 50-milimetarski driveri koji proizvode zvuk s vrlo naglašenim basom. Niski tonovi imaju rep i ponekad mogu prigušiti srednje tonove, kojima već nedostaje čistoće. Na oba headseta lako je procijeniti odakle zvuk dolazi, no definiranje udaljenosti izvora nešto je teže, što je nešto veći problem ako prije svega igrate mrežne FPS-ove. Od te boljke više pati Quantum 600, koji na trenutke zvuči kao da se nalazimo u kakvom tunelu. Quantum 800 ponaša se bolje. Srednji tonovi nešto su čišći, a bas umjereniji, iako i on pokazuje nekonzistentnosti, ovisno o tome kako stoji na glavi. Postavkama oba headseta možemo se igrati u JBL-ovom driveru Quantum Engine, koji omogućuje fino podešavanje ekvilizatora ili odabir između nekoliko profila za igre, a koji mogu popraviti zvučnu sliku. Upareni s dobrom zvučnom karticom, u analognom načinu rada oba modela ponašaju se bolje i imaju balansiraniji zvuk, što je dobra vijest za igrače na konzolama.

Jastučići slušalica na oba su modela vrlo veliki, debeli i meki, te se dobro prilagođavaju obliku glave i njenim nepravilnostima, kako bi osigurali solidnu pasivnu izolaciju buke prema unutra i van
Jastučići slušalica na oba su modela vrlo veliki, debeli i meki, te se dobro prilagođavaju obliku glave i njenim nepravilnostima, kako bi osigurali solidnu pasivnu izolaciju buke prema unutra i van

Quantum 600 i 800 imaju podršku za virtualni surround. Dostupne su dvije tehnologije – DTS 2.0 i JBL Quantum Surround. Potonji je znatno lošiji i zvuči vrlo mutno, pa ne preporučujemo njegovo korištenje. DTS, s druge strane, radi vrlo dobro, iako (subjektivno) oba headseta mnogo bolje zvuče u stereo načinu rada.

Quantum 800 od svog se jeftinijeg brata ne razlikuje samo po podršci za Bluetooth. Taj model ima i aktivnu izolaciju zvuka (ANC), podršku za talk-through koja omogućuje praćenje zvukova iz pozadine, te aktivnu izolaciju buke na mikrofonu. ANC radi vrlo dobro i pristojno izolira buku uređaja poput hladnjaka, napa ili usisavača. Neočekivano, s uključenim ANC-om, Quantum 800 zvuči mnogo bolje. Zvuk mu tada postaje mesnatiji, bas balansiraniji, a srednji tonovi dobivaju na jasnoći. Zbog toga smo ga češće koristili upravo tako, iako mu je to gotovo upola smanjilo deklariranu autonomiju od 14 sati.

JBL-ov driver Quantum Engine lako je koristiti, a nudi sve što bismo od takvog komada softvera očekivali
JBL-ov driver Quantum Engine lako je koristiti, a nudi sve što bismo od takvog komada softvera očekivali

Mikrofon

Mikrofoni na oba headseta identični su, a i performanse su im usporedive. Nalaze se na lijevoj slušalici, sklopivi su i nije ih moguće potpuno odvojiti od uređaja. Nosi ih gumeni i relativno kruti nosač, no dobro su pozicionirani pa ne hvataju neželjeno disanje ili mljackanje. U bežičnom načinu rada, zvuk glasa koji hvataju razmjerno je čist, iako hladan i pomalo robotski, a u analognom načinu rada glas postaje glasniji i prirodniji, iako uz nešto više šuma. Aktivna izolacija buke na Quantumu 800 čini relativno malu razliku, a mikrofon ipak hvata dio pozadinskih šumova.

Za potrebe ovog testa headsetovi su s računalom povezani je s računalom povezan pomoću priloženog USB wireless receivera ukopčanog izravno u matičnu ploču. Za testiranje performansi u analognom načinu rada headsetovi su s računalom povezani putem vanjske USB zvučne kartice Creative SoundBlaster G3. U svakom testu mikrofon je postavljen na 100% glasnoće, a uzorak glasa snimljen je u Audacityju uz korištenje posljednje verzije službenih drivera za sve relevantne uređaje.

Quantum 600 i Quantum 800 dobro su sastavljeni headsetovi, no ne mogu se pohvaliti niskom cijenom. Quantum 600 na našem tržištu košta visokih 1.129 kuna, za što se mogu pronaći bolji uređaji. Njegov skuplji brat u maloprodaji košta 1.549 kuna, a iako ni on nije najjeftiniji, svoju cijenu može opravdati dodatnim korisnim tehnologijama poput Bluetootha 5.0 i aktivnog blokiranja buke, što headsetovi ovog cjenovnog razreda uglavnom ne nude.

Samim time, Quantum 800 pametniji je izbor, pogotovo ako igrate na više platformi i svoj headset želite nositi izvan kuće ili na putovanja, te koristiti za gledanje filmova. Možda se ne radi o uređaju s najboljim performansama na svijetu, no ako niste audiofil, bit će vam sasvim dobar.

JBL Quantum 600

  • Udobnost
  • Kvaliteta izrade
  • Ugrađeni mikser
  • Solidan mikrofon
  • Prenaglašen bas i mutni srednji tonovi
  • Cijena
Zvuk 6
Udobnost 9
Mikrofon 8
Kvaliteta izrade 9
Isplativost 5
UKUPNI DOJAM 7
Cijena 1.129 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Sonus Art

JBL Quantum 800

  • Kvaliteta izrade
  • Ugrađeni mikser
  • Solidan mikrofon
  • Podrška za Bluetooth 5.0
  • Aktivno blokiranje buke
  • Prenaglašen bas
  • Lagano pritišće područje oko ušiju
Zvuk 7
Udobnost 8
Mikrofon 8
Kvaliteta izrade 9
Isplativost 8
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 1.549 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Sonus Art

 

Bug 341 travanj 2021.