Recenzije

Bowers & Wilkins PX5 - Kao trkaći automobil

Aron Paulić petak, 29. svibnja 2020. u 07:00

Uz vršni model PX7, Bowers & Wilkins je predstavio još jedne bežične slušalice s aktivnim noise cancellingom: slični, ali manji, on-ear model PX5

SPECIFIKACIJE
Izvedba Zatvorene, on-ear
Zvučnički driver Dinamički (35,6 mm)
Povezivost Bluetooth 5.0 (SBC, AAC, aptX, aptX HD, aptX Adaptive), 3,5-mm, USB
Deklarirano trajanje baterije 25 h (s uključenim ANC-om), 5 h nakon 15 min punjenja
Konektor za punjenje USB-C
Masa 241 g
Jamstvo 2 godine

PX5 su vrlo privlačne slušalice napravljene većinom od karbonskih materijala. Dolaze u dvije kombinacije boja, plavo-srebrnoj te antracit-srebrnoj. Kvaliteta izrade je na vrlo visokom nivou, a upada u oči da nema baš puno sjaja metala. Jedino što blješti je natpis Bowers & Wilkins, dok su nosači od karbona, a školjke imaju dio od karbonskog pletiva. Dizajneri kažu da su inspiraciju našli u trkaćim automobilima, a mi ćemo im vjerovati na riječ.

Masa od 241 grama nije pretjerano naporna za uši, Ako ste ljubitelj on-ear izvedbi ovo su jedne od udobnijih, ali veće glave, osobito ako nose naočale, mogle bi razmisliti o većem (i skupljem) modelu PX7. Slušalice se odlikuju trajanjem baterije od 25 sati, što je zaista dosta, a napomenimo i da se nakon samo 15 minuta punjenja mogu koristiti punih 5 sati. Proizvođač ne navodi promjene u trajanju baterije ovisno o uključenosti ANC-a (Active Noise Cancellinga) što je ranije bilo pravilo. Štoviše, iako slušalice imaju i 3,5 mm ulaz za klasični kabel, neće raditi ako su prazne, što daje zaključiti da je sva elektronika aktivna cijelo vrijeme.

Na desnoj usnoj školjki nalazimo tipke glasnoće, tipku Play/Pause i prekidač za uključenje, koji ujedno služi i za Bluetooth uparivanje. Ispod njih nalaze se signalni LED indikator i 3,5-milimetarski žičani ulaz, te USB-C konektor. USB-C služi, naravno, za punjenje, ali također funkcionira kao USB DAC ulaz, što je prilično rijetka značajka. To znači da, kad slušalice USB kabelom spojite na stolno ili prijenosno računalo, one reproduciraju zvuk s tog računala, ali na način da samostalno obavljaju digitalno-analognu konverziju i pojačanje audiosignala. Kod slušalica bez ove funkcije morali biste uspostaviti Bluetooth konekciju s računalom, a to nije nužno uvijek moguće, a ni praktično.

Lijeva ušna školjka ima samo jednu tipku, onu za kontrolu ANC-a (Active Noise Cancelling). Sve tipke dobro su razmještene te se vrlo lako naučiti na upravljanje pomoću njih. 

Detaljnije postavke i radne funkcije moguće je podešavati pomoću aplikacije Bowers & Wilkins Headphones. Njome je moguće podesiti senzor nošenja, glasovne notifikacije, vrijeme mirovanja, resetirati slušalice, kao i nadograditi firmware. Aplikacija je vizualno pregledna, ali pomalo ćudljiva. Prilikom svakog otvaranja traži povezivanje sa slušalicama, bez obzira na to što su one već Bluetoothom povezane i uredno sviraju, a ponekad se dogodi i to da aplikacija ne može uspostaviti kontakt te smo bili osuđeni na restartanje Bluetooth konekcije na samom uređaju. Dozvoljavamo da se nama zbog stalnog mijenjanja postavki i uređaja prilikom testiranja taj problem javljao mnogo češće nego što će se javljati u prosječnom korištenju. Jedna od zgodnih te dosta rijetkih funkcija je mogućnost simultane konekcije dva uređaja na slušalice. Koristili smo paralelnu konekciju iPada i mobitela s Androidom te smo unutar aplikacije (na Androidu), a i određenim pritiskom na tipke, mogli promijeniti izvor. Pazite da ne skinete stariju aplikaciju sličnog imena na Apple Storeu, jer ta radi samo sa starijim slušalicama PX i P9 Wireless. Na Google Play Storeu, srećom, nismo ju zamijetili.

Uz standardni SBC Bluetooth kodek ove slušalice podržavaju AAC, aptX (Classic), aptX HD te aptX Adaptive kodek. Ovaj posljednji, najnoviji je u Qualcommovoj seriji aptX-eva, koji (barem prema specifikacijama) latenciju i kvalitetu kodiranja dinamički adaptira prema izvoru zvuka i kvaliteti Bluetooth veze. 

PC aplikacija služi samo za nadogradnju firmwarea, iako bi očekivali i neke druge mogućnosti podešavanja
PC aplikacija služi samo za nadogradnju firmwarea, iako bi očekivali i neke druge mogućnosti podešavanja

Što se tiče zvuka, PX5 daje vrlo dinamičan zvuk koji nema degradacije kod korištenja ANC-a (još jedan razlog zašto vjerujemo da sva elektronika radi cijelo vrijeme). Basovi su prilično snažni i artikulirani, samo što su nešto manjeg intenziteta i dubine nego kod većeg modela PX7, što ne uzimamo za zlo. Zvuk ovih slušalica zasigurno je pri vrhu ponude on-ear slušalica tog cjenovnog ranga, izrađene su sasvim sigurno od najboljih materijala. Jednako tako, i ANC je jedan od najboljih u klasi.

Slušalice, nažalost, nemaju mogućnost preklapanja, tako da nisu najpraktičnije na svijetu, a u paketu dolazi i futrola lijepa izgleda, koja ih, doduše, štiti od udaraca, ali nije potpuno tvrda i zatvorena kao kod PX7. Uglavnom, radi se o jednim od najboljih on-ear slušalica na tržištu, koje, uz to, imaju i vrlo privlačan izgled te dobar ANC. Trenutačno su na popustu pa koštaju 1.725 kn.

Bowers & Wilkins PX5

  • Izvedba
  • Kvaliteta zvuka
  • Bluetooth kodeci aptX HD i Adaptive
  • Izgled
  • Dvostruka Bluetooth konekcija
  • USB DAC ulaz
  • Odlične kontrole
  • Kvalitetno aktivno blokiranje buke
  • Trajanje baterije
  • Ćudljiva aplikacija
  • Nema glasovnih asistenata
  • Ne radi bez “struje” u žičanoj konekciji
Kvaliteta zvuka 9
Izrada 10
Udobnost 9
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 1.725 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Sonus Art