Advance Paris MyCast 7 - Akustika u prvom planu

Francuski Advance Paris ponovno nam je pokazao kako zna proizvesti sve-u-jedan glazbeni sustav koji dobro zvuči, ali još se uvijek traži na polju praktičnosti svakodnevnog korištenja

Davor Šuštić četvrtak, 31. ožujka 2022. u 06:00
Advance Paris MyCast 7
Tip All-in-one glazbeni sustav
Pojačalo 2x 45 W (pri 6 Ω), klasa A/B
DAC Wolfson PCM Ti
Vrste zapisa MP3, WAV, FLAC, ALAC i AAC
Analogni konektori 3x RCA ulaz (1x RCA Phono), RCA izlaz (fiksni ili varijabilni), RCA izlaz za subwoofer
Digitalni konektori 1x HDMI ARC ulaz, 1x koaksijalni ulaz, 2x optički ulaz
Ostali konektori 2x USB (servisni i za vanjske diskove), 6,35-mm izlaz za slušalice
Dodaci FM/DAB+ radio, CD player
Mreža Ethernet, Wi-Fi, Bluetooth (SBC), Spotify Connect
Dimenzije i masa 265 x 385 x 136 mm / 6,7 kg
Softver Advance PlayStream (Android, iOS)
Jamstvo 2 godine

Advance Parisov glazbeni sustav MyCast 7 neobično je sličan tvrtkinom modelu MyConnect 60, s kojim smo se družili sredinom prošle godine. Tada smo pohvalili njegove akustičke performanse i brojne mogućnosti, a zamjerili mu što nema HDMI ARC ulaz za jednostavnije povezivanje s televizorom, kao i neke funkcije u službenoj mobilnoj aplikaciji, poput mogućnosti izravnog odabira ulaza. Novi MyCast 7 ispravlja jedan od ta dva propusta: dobio je HDMI ARC ulaz.

Međutim, njegova implementacija nije optimalna. Premda s kvalitetom zvuka, prenijetog preko HDMI-ja, nema nikakvih problema, tehnologija HDMI-CEC, zadužena za međusobno upravljanje uređaja povezanih preko HDMI-ja, ponaša se nepredvidljivo. Primjerice, uključenje televizora ne budi MyCast 7 iz mirovanja, niti ne dolazi do automatskog prebačaja aktivnog ulaza na HDMI, u slučaju da na MyCastu 7 trenutačno svira nešto drugo. Zbog toga ćete uvijek morati imati pri ruci poveliki daljinski upravljač od MyCasta 7. Kad ćete htjeti gledati televizor, morat ćete posegnuti za tim daljincem kako biste kao izvor zvuka mogli odabrati vaš televizor, odnosno HDMI ulaz, odnosno ARC, kako se pripadajuća tipka na daljincu naziva. Mobilna aplikacija Advance Playstream u tome vam ne može pomoći, jer i dalje ne sadrži sekciju za odabir ulaza na MyCastu 7.

Višefunkcijski kotačić koristi se za namještanje glasnoće zvuka i postavki sustava, uključujući razinu basa i visokih frekvencija
Višefunkcijski kotačić koristi se za namještanje glasnoće zvuka i postavki sustava, uključujući razinu basa i visokih frekvencija

HDMI-CEC u praksi je najpametnije posve isključiti, jer ćete samo tako spriječiti MyCast 7 da nakon svakog uključenja automatski uključi televizor. To, doduše, znači da daljinski upravljač od televizora nećete moći koristiti za namještanje glasnoće zvuka MyCasta 7, ali to je svakako manje iritantno od gnjavaže s isključenjem televizora svaki put kada želite poslušati glazbu ili neku radijsku postaju. HDMI-CEC isključuje se na samom uređaju, na Menu > CEC Control > Off.

Nije nas oduševila ni činjenica da Advanceova aplikacija ne prepoznaje uređaj kad je on isključen, stoga ju nije moguće jednostavno otvoriti, odabrati željenu glazbu i pričekati nekoliko trenutaka da ona zasvira. Prvo valja ručno uključiti uređaj, a potom pričekati da se on podigne, što traje duže od očekivanog. Zvuk s HDMI ulaza začut će se nakon petnaestak sekundi, ali streaming modul, onaj koji se koristi za slušanje glazbe sa servisa poput Tidala i Spotifya, podiže se oko pola minute.

Šuma konektora

Što smo više vremena provodili uz MyCast 7, to nam je bilo očitije kako Advance Paris jako dobro poznaje problematiku visokokvalitetnog zvuka, a još uvijek se traži u svijetu mobilnih aplikacija i "informatičkih" tehnologija. Naime, akustički aspekt MyCasta 7 odrađen je odlično, kako u smislu svega što ovaj uređaj nudi, tako i općenite kvalitete zvuka.

Uz sve ulaze i izlaze koje je imao MyConnect 60, MyCast 7 dobio je HDMI ARC ulaz
Uz sve ulaze i izlaze koje je imao MyConnect 60, MyCast 7 dobio je HDMI ARC ulaz

MyCast 7 ima dva optička (TOSLINK) i koaksijalni digitalni ulaz, dva analogna RCA ulaza te gramofonski (phono) ulaz, koji se, pomoću prekidača, može pretvoriti u treći AUX ulaz. Straga također nalazimo RCA izlaz za subwoofer, analogni RCA izlaz (može biti fiksni ili varijabilni, dakle, MyCast 7 može raditi i kao pretpojačalo), LAN konektor, bežičnu antenu, priključak FM/DAB antene, servisni USB port i terminale za zvučnike. Još jedan "ulaz", ako ga tako možemo nazvati, smjestio se sprijeda. Iza plastičnih vratašca nalazi se CD player, a ispod njega su poredane kontrole za puštanje i prebacivanje pjesama.

Na prednjoj strani još su 6,35-milimetarski izlaz za slušalice, tipka za uključenje sustava, USB port namijenjen spajanju stickova i diskova s glazbom (MP3, FLAC, ALAC, WAV, AAC) te kotačić za glasnoću, koji možete pritisnuti kao tipku i koristiti za navigaciju kroz sistemske izbornike te obavljanje konfiguracije uređaja. Naravno, pametnije je poslužiti se daljincem, jer njime ćete ipak lakše proći kroz opcije, poput kontrola visokih frekvencija, basa, balansa kanala i loudnessa.

Poveliki daljinski upravljač esencijalan je za svakodnevno korištenje uređaja
Poveliki daljinski upravljač esencijalan je za svakodnevno korištenje uređaja

Podržani servisi

Advanceova mobilna aplikacija koristi se za reprodukciju glazbe s podržanih servisa, a oni su Tidal, Qobuz, Deezer, Amazon Music, TuneIn, iHeartRadio, vTuner, QQMusic, Napster i Spotify, pri čemu se potonji koristi pomoću protokola Spotify Connect, dakle isključivo iz Spotifyeve službene aplikacije. Na popisu podržanih servisa nema Apple Musica ni YouTube Musica, iako spas za korisnike Appleova servisa dolazi u vidu integrirane podrške za AirPlay 2.

Unutar aplikacije također možete pristupiti glazbi koju dijelite unutar lokalne mreže (DLNA/UPnP), ali i reproducirati pjesme s vašeg mobitela. U slučaju da posjedujete više od jednog Advanceovog uređaja, u aplikaciji ćete ih moći povezati u multiroom sustav. Raspolagali smo samo jednim, stoga tu funkcionalnost nismo imali prilike iskušati.

Ugrađeni Bluetooth modul ograničen je na arhaični kodek SBC pa djeluje ubačeno reda radi, kako bi lista specifikacija imala jednu stavku više.

MyCast 7 ubraja se među kompaktne all-in-one glazbene sustave. Za rad mu samo treba pridodati par pasivnih zvučnika
MyCast 7 ubraja se među kompaktne all-in-one glazbene sustave. Za rad mu samo treba pridodati par pasivnih zvučnika

Osim što je mrežni streamer, svirač FM/DAB radija, gramofonsko pretpojačalo, reproduktor glazbe s lokalne mreže i USB medija te CD player, MyCast 7 također je i digitalno-analogni pretvarač i pojačalo snage. Ugrađenom Wolfsonovom DAC-u, čiji konkretan model i tehničke specifikacije Advance Paris ne otkriva, društvo prati pojačalo klase A/B, koje isporučuje 45 W snage po kanalu. Zanimljivo, Advanceov MyConnect 60, koji MyCast 7 gotovo izravno nasljeđuje, raspolagao je sa 70 W snage po kanalu. Međutim, u praksi nam je MyCast 7 ponudio akustičke performanse koje su nas jako podsjetile na njegova prethodnika, osobito u smislu uglađenosti cjelokupne prezentacije i lakoće kojom je pogonio testirane zvučnike (KEF Q550, Dali Opticon 2).

Ipak, akustičke vještine u današnje vrijeme nisu dovoljne za preporuku kompaktnog all-in-one glazbenog sustava, prije svega zato što njihovi kupci još više drže do njihove funkcionalnosti i jednostavnosti svakodnevnog korištenja. Ovo posljednje aspekt je u kojem MyCast 7 kašljuca i ne uspijeva opravdati cijenu od 5.500 kuna, svim drugim odlikama unatoč.

Advance Paris MyCast 7

  • Kvaliteta zvuka
  • FM i DAB radioprijamnik
  • Ugrađeno gramofonsko pojačalo
  • Velik broj internetskih radiopostaja
  • Ugrađen CD player
  • AirPlay 2
  • Manjkava implementacija tehnologije HDMI-CEC
  • Izostanak podrške za YouTube Music i protokol Tidal Connect
  • Aplikacija ne prepoznaje uređaj kad je isključen
  • Dugotrajno podizanje streaming modula
Cijena 5.490 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Audio Cinema Art
Bug 353 travanj 2022.