Kolegij o automobilskom softverskom standardu na FER-u završilo prvih 20 studenata

Kolegij na temu AUTOSAR-a pohađalo je 20 studenata FER-a, a nastao je kao odgovor na potrebe za specifičnim znanjima traženima u autoindustriji, koja se ubrzano razvija i u Hrvatskoj

Sandro Vrbanus utorak, 22. rujna 2020. u 20:07

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) u ljetnom semestru akademske godine 2019./2020. po prvi puta je izveden kolegij na temu AUTOSAR-a (Automotive Open Systems Architecture) koji je pohađalo 20-tak studenata FER-a. Ovo je prvi kolegij o tom temeljnom automobilskom standardu održan na FER-u, izveden u suradnji s GlobalLogicom. Podršku u pripremi materijala i alata za kolegij pružio je partner GlobalLogica, njemački dobavljač softvera za automobilsku industriju, tvrtka Elektrobit.

Cilj kolegija bio je da studenti nauče temeljne vještine za rad sa specifičnim softverskim alatima za automobilsku industriju, s obzirom da se ta industrija ubrzano razvija i da se u Hrvatskoj otvara sve više poslovnih prilika za suradnju s mnogim svjetski poznatim brendovima.

Lakše zapošljavanje u autoindustriji

Znanje stečeno na kolegiju trebalo bi omogućiti studentima da se zaposle u nekoj od softverskih kompanija kao i da budu upoznati kako izgleda sustav i osnove kako se služiti njime. Planirano je da se s izvođenjem kolegija nastavi i u sljedećem ljetnom semestru, a razmatraju se i moguće nadogradnje nastavnih materijala, poglavito u području praktičnih laboratorijskih vježbi u smislu njihovog proširenja i fokusa na praktična rješenja.

Predavanja i laboratorijske vježbe na kolegiju pripremilo je i održalo sveukupno 10 programskih inženjera iz GlobaLogica, od kojih neki imaju i više od 15 godina iskustva u razvijanju softverskih rješenja za auto industriju.

Nastavak u ljetnom semestru

"Iznimno mi je drago da smo studentima FER-a po prvi puta, kroz sveučilišni kolegij, uspjeli na strukturiran i praktičan način približiti tematiku AUTOSAR-a, važnog softverskog standarda za razvoj programske potpore u autoindustriji. S obzirom da se ova industrija brzo mijenja i napreduje, kod pripreme i organizacije ovakvih kolegija, praktično orijentiranih na specifične tehnologije, važna je suradnja između iskusnih stručnjaka iz gospodarstva i akademske zajednice. Zahvalio bih kolegama iz GlobaLogica na suradnji i pomoći u organizaciji kolegija, a posebno u pripremi materijala, pribavljanju softverskih alata i sudjelovanju u izvođenju različitih oblika nastave, što je omogućilo da zajedničkim snagama uspješno dovršimo provedbu prve iteracije ovog kolegija koja se odvijala u posebno izazovnim okolnostima", rekao je izv. prof. na FER-u, dr. sc. Hrvoje Džapo.

"Cilj predavanja i vježbi je bio da studentima, koliko je to moguće, na jednostavan način objasnimo što je AUTOSAR, zašto je nastao i kako izgleda njegova implementacija koristeći komercijalne alate koje nam je ustupio naš partner Elektrobit. Odaziv studenata je bio odličan i zadovoljni smo što smo ih uspjeli zainteresirati u tolikom broju. Drago nam je što postoji veliki interes jer to i nama daje opravdani razlog za optimizam što se tiče razvoja softvera za automobilsku industriju u Hrvatskoj. Cijeli koncept online predavanja i vježbi bio je nov, kako nama tako i studentima, ali uz obostranu predanost i dobru organizaciju svi su studenti uspješno položili kolegij. Vjerujem da ćemo sljedeći semestar još dodatno usavršiti i nadopuniti predavanja i vježbe te budućim studentima pružiti što bolju pripremu za eventualni početak njihove karijere u ovom području", istaknula je Sanda Drakulić Drenjanac, voditeljica projekta u GlobalLogicu i softverski inženjer.