Američki sud: slike koje stvori umjetna inteligencija ne podliježu zaštiti autorskih prava

Federalni je sud u SAD-u službeno dao za pravo tamošnjem Uredu za autorska prava, koji je odbio zaštititi umjetnine, nastale korištenjem isključivo umjetne inteligencije, kao autorska djela

Sandro Vrbanus nedjelja, 20. kolovoza 2023. u 18:55

Stephen Thaler, direktor kompanije Imagination Engines, koja se bavi razvojem modela umjetne inteligencije, predvodnik je borbe za zaštitu autorskih prava onih umjetničkih djela, koje stvore takvi sustavi umjetne inteligencije. Pokušao je ranije kod Ureda za autorska prava, američkog regulatornog tijela, zaštititi određene uratke AI-ja, odnosno registrirati ih kao zaštićene umjetnine, čiji autor je računalni sustav.

Međutim, ovaj Ured je to odbio učiniti, navodeći kako AI umjetnost nije podložna zaštiti autorskih prava, sukladno važećim američkim zakonima i propisima. Predmet je potom završio na federalnom sudu, koji je protekloga tjedna donio i svoj pravorijek – u korist regulatornog ureda.

Samo ljudi mogu biti autori

U presudi stoji da autorska prava ne mogu biti vezana uz umjetnu inteligenciju, odnosno da bi to donijelo "natezanje" propisa kakvo do sada nije viđeno. Zaštita autorskih djela, koja su stvorili novi oblici tehnologije bez ljudske "ruke vodilje" nije predviđeno propisima o intelektualnom vlasništvu, odnosno "ljudsko autorstvo je temeljni zahtjev" za zaštitu autorskog prava – napisala je sutkinja.

Thalerov je zahtjev, da se kao autor ilustracija i drugih umjetnina, mora potpisati AI sustav koji ih je samostalno stvorio, odbijen je. "U izostanku bilo kakve ljudske upletenosti u izradu djela, jasni i nedvosmisleni odgovor je – ne", pojašnjava se u presudi.

Stroj kao jedini autor? Neće ići...
Stroj kao jedini autor? Neće ići...

Ako se u obzir uzmu i drugi pravosudni procesi, koji su se bavili sličnom tematikom, onda za sada (barem u SAD-u) postoji nekoliko presedana. Prvo, ako je rad nastao isključivo radom umjetne inteligencije, bez ljudskog nadzora ili vođenja, onda se on ne može zaštititi kao autorsko djelo. Ako je u izradi, pak, sudjelovao čovjek, uz pomoć umjetne inteligencije, tek tada se može govoriti o mogućnosti zaštite.

U potonjem slučaju Ured za autorska prava morat će prosuditi je li riječ o originalnom uratku (koji podliježe zaštiti) ili pak samo o mehaničkoj reprodukciji drugih izvornih radova (koju nije moguće zaštititi).

Thalerova kompanija Imagination Engines na svojim stranicama tvrdi kako su načinili korak prema samosvjesnim strojevima, onima koji su u stanju bez ljudskog utjecaja "razmišljati" i stvarati – pa je stoga jasno zašto su željeli osigurati da se djela takvih sustava mogu štititi poput svakog drugog intelektualnog vlasništva.