Sharkoon Rebel P30 Gold - modularna napajanja za posao i gaming

Rebel P30 Gold najnovija je serija računalnih napajanja tvrtke Sharkoon. Odlikuje ju modularan dizajn te shodno oznaci Gold – 80 PLUS Gold certifikat

Stjepan Bilić srijeda, 16. kolovoza 2023. u 09:28
Rebel P30 Gold 📷 Sharkoon
Rebel P30 Gold Sharkoon

Sharkoon u svojoj ponudi ima više različitih serija modularnih napajanja, a najnovija dolazi pod nazivom Rebel P30 Gold. Kako bi se novo napajanje bolje uklopilo u što veći broj računalnih konfiguracija (poslovnih i gamerskih) proizvođač ga je odlučio ponuditi u dvije različite boje – crnoj i bijeloj te izostaviti bilo kakav RGB dodatak. Za osvjetljenje unutar kućišta bit će potrebno zadužiti neke druge komponente, poput radne memorije, grafičke kartice ili CPU i drugih ventilatora.

Rebel P30 Gold odlikuje se modularnim dizajnom, zahvaljujući kojem neće biti nepotrebnih (neiskorištenih) kabela unutar kućišta koji bi mogli utjecati na protok zraka unutar kućišta te samim time i na hlađenje ugrađenih komponenti. Kabeli su iz istog razloga – ravni, što će svakako pripomoći i prilikom njihovog razmještaja.

Proizvođač je suptilno natuknuo nazivom da napajanja iz ove serije dolaze sa 80 PLUS Gold certifikatom. Ovim certifikatom proizvođač svojim kupcima jamči kako napajanja iz ove serije imaju minimalno 90% efikasnost pri opterećenju od 20%, 92% efikasnost pri opterećenju od 50% te 89% efikasnost pri punom opterećenju. Kupcima su na raspolaganju tri modela – od 850W, 1000W i 1300W. Zanimljivo, jedino napajanje od 1000W dostupno je i u bijeloj boji, dok su u crnoj dostupna sva tri.

Sva napajanja se temelje na LLC i DC/DC tehnologijama, u potpunosti podržavaju ATX 3.0 standard i imaju ugrađene sigurnosne zaštite od prekomjerne struje, prenapona, preniskog napona, kratkog spoja, previsoke temperature i prekomjernog napajanja. Uz standardne konektore napajanja imaju i po jedan PCIe Gen5 12VHPWR konektor. Za hlađenje napajanja zadužen je jedan 135-milimetarski FDB (Fluid Dynamic Bearing) ventilator koji je prema navodima proizvođača tih u radu. Dodatno, Zero RPM mod potpuno isključivanje rotacije ventilatora pri umjerenim opterećenjima, što rad napajanja čini potpuno nečujnim.

Rebel P30 Gold napajanja imaju dimenzije od 150 x 160 x 86 milimetara i masu od 1,60 do 1,75 kilograma (bez kabela). Proizvođač navodi MTBF vrijeme od minimalno 100.000 radnih sati i potrošnju manju od 0,5W u stanju pripravnosti. Detaljne specifikacije dostupne su na službenim stranicama proizvođača. Preporučene cijene iznose 159 eura (850W), 219 eura (1000W) i 239 eura (1300W).