WSL u Microsoftovom Microsoft Storeu za bržu nadogradnju

Microsoft je svoj WSL (Windows Subsystem for Linux) odlučio staviti na Microsoft Store kako bi ubrzao i olakšao nadogradnju korisnicima ovoga sustava koji je dostupan od Windowsa 10, ali je integriran u nove Windowse 11

Drago Galić srijeda, 13. listopada 2021. u 15:47

Windows Subsystem for Linux koji je dostupan od 2016., ali je u međuvremenu doživio nadogradnje i revizije zanimljiv je profesionalcima, ali i hobistima koji žele na računalu imati i Windowse i Linux. Na Windowsima 10 instalacija nije bila baš uobičajeno jednostavna kao što je slučaj  s drugim Windows aplikacijama, a instaliranje Linux aplikacija koje rade s grafičkim sučeljem unutar WSL-a bilo je posebno komplicirano, odnosno za većinu hobista ili korisnika koji bi to htjeli samo probati gotovo nemoguće. (Usput, o WSL-u smo imali tekst u Bugu i na ovim stranicama ovdje).

Srećom, u Windowsima 11 (za one koji ih mogu i žele instalirati usprkos prilično mlakim dojmovima koje su ostavili) jedan od segmenata koji je doživio posebno dobar „overhaul“ je baš WSL koji sada odmah po instalaciji podržava i grafiku i zvuk u Linux aplikacijama instaliranim u WSL-u.

Kako bi olakšao instalaciju i ažuriranje ovoga (pod)sustava neovisno o ažuriranju Windowsa, Microsoft je (napokon, nije jasno zašto su čekali i zašto neke druge komponente Windowsa nisu stavljene na Store na isti način) je WSL stavio na Microsoft Store.

Prema Microsoftu, nadogradnje koje se na WSL mogu aplicirati ovim putem su „GUI app support“, „GPU compute“ i „Linux system drive mounting“, bez potrebe za pokretanjem ažuriranja kompletnih Windowsa 11.

Ako se pitate, WSL nije moguće ovim putem instalirati na Windowse 10.