Windows 11, poboljšana verzija 22H2: totalna ofenziva umjetne inteligencije

Microsoft će sljedećega tjedna u distribuciju pustiti vjerojatno najveću i najvažniju nadogradnju Windowsa 11, onu koja će integrirati generativnu umjetnu inteligenciju diljem OS-a

Sandro Vrbanus petak, 22. rujna 2023. u 16:20

Jedva da je četiri mjeseca prošlo od konferencije Microsoft Build, na kojoj je najavljen dolazak generativne umjetne inteligencije u Windowse, a plan je već realiziran. Od sljedećeg će tjedna, počevši od 26. rujna, Microsoft u javnu distribuciju postupno puštati nadogradnju Windowsa 11, verzije 22H2. Iako je verzija pod tim imenom izdana izvorno prošle godine, ovogodišnje "poboljšanje verzije 22H2 označava značajan korak naprijed u svijetu računalstva pokretanom pomoću umjetne inteligencije", kako kažu iz Microsofta, iako zadržavaju istu oznaku nadogradnje.

Nadolazeća inačica vrvi od AI rješenja u svim segmentima – od samog OS-a i njegovih postavki, preko uredskih alata iz paketa Microsoft (Office) 365, pa sve do Painta ili preglednika slika Photos. Sve ove aplikacije zahvatit će "nova era", u kojoj će nam jezični modeli, generatori slika, chatbotovi i ostali moćni alati biti nadohvat ruke, objedinjeni pod jednim nazivom – Microsoft Copilot.

"AI za po doma"

Copilot će biti "svakodnevni AI pomoćnik" svakom korisniku Windowsa, pratit će sve što se na računalu radi i moći će pomoći u raznim zadacima, bilo to pretraživanje weba, pisanje teksta, odgovaranje na e-mailove, stvaranje prezentacija ili uređivanje grafičkih formata. Novo ažuriranje u Windowse 11 donosi preko 150 novih značajki i najambicioznija je nadogradnja ovog OS-a do sada.

Pojavom Copilota u desnom dijelu zaslona na jednom će mjestu biti dostupno gotovo sve nove funkcije. Naredbe će se moći zadavati glasom ili upisivanjem teksta, prirodnim jezikom, a odnosit će se na, primjerice, česte zadatke ili promjene postavki OS-a. Uređivanje slika, pretraživanje weba, sumiranje teksta, ali i generiranje novih ilustracija ili teksta uz jezični model – sve to bit će na jedan klik udaljeno od korisnika u njegovom sučelju, pa je za očekivati da će tako duboka i pristupačna integracija omogućiti pravi procvat generativnih AI alata i kod "običnih korisnika".

Nove funkcije, vezane izravno ili manje izravno uz AI, dobit će aplikacije Paint, Photos, Snipping Tool, Clipchamp, pa čak i Notepad, koji će, primjerice, početi automatski pohranjivati otvorene dokumente na kojima se radi, kako ih korisnik ne bi mogao izgubiti. Modernizaciju korisničkog sučelja proći će i File Explorer, a ažuriranja će se fokusirati na lakše pronalaženje i upravljanje dokumentima, organizaciju kolekcije slika i zajednički rad na dokumentima.

Nova verzija aplikacije Windows Backup trebala bi, kako kažu iz Microsofta, omogućiti jednostavniju pohranu sigurnosne kopije podataka, aplikacija i postavki, ali i značajno olakšati prelazak na novo računalo, zadržavajući cijeli OS onako kako ste ga sami postavili.

Jezični model udaljen jedan klik
Jezični model udaljen jedan klik

Usporedno s nadogradnjom Windowsa, u "eru AI-ja" zagazit će i tražilica Bing. Ona će dobiti podršku za potpuno novi sustav generativne umjetne inteligencije za ilustracije, DALL·E 3, osnažen mogućnostima ChatGPT-a, ali i integraciju sustava Microsoft Designer, za naprednu obradu grafičkih materijala.

Microsoft 365 Copilot

Popularni uredski paket aplikacija svojeg će "kopilota" početi dobivati od 1. studenoga. Microsoft 365 Copilot donijet će moć chatbota u aplikacije Word, Excel, PowerPoint, Outlook i Teams, u kojima će naredbe sustavu biti moguće zadavati prirodnim jezikom, uz novi dodatak, Microsoft 365 Chat. On ima cilj postati pravim osobnim asistentom, onim koji prati sve što korisnik radi u poslovnim aplikacijama, shvaća kontekst, pa može davati i kompleksne odgovore, vezane uz, primjerice, dokumente na kojima se radi ili aktualne poslovne e-mailove.

Sustav Designer bit će integriran i u uredske aplikacije, počevši s Wordom, koji će tako dobiti dodatak za generiranje i uređivanje ilustracija, sve uz novi DALL·E 3 u pozadini.

"U današnjem svijetu, umjetna inteligencija nije samo tehnologija – ona je transformativna snaga koja pojedincima omogućava da postignu više u svakom aspektu svog života. Za zemlje u regiji Adriatic, to znači održati korak s globalnim inovacijama i već možemo vidjeti primjere gospodarskog rasta u brojnim sektorima, uključujući proizvodnju, financije i osiguranje. Možemo koristiti umjetnu inteligenciju za optimizaciju potrošnje energije i upravljanje prirodnim resursima te na taj način doprinijeti održivom razvoju u regiji. Umjetna inteligencija stvorit će i nove poslovne prilike u tehnološkom sektoru te u drugim industrijama koje koriste mogućnosti AI tehnologije", komentirao je Kalin Dimtchev, Direktor Microsoft Adriatic regije.