Problem samo za korisnike u Hrvatskoj: Windowsi miješaju kune i eure

Microsoft je potvrdio da njihovi OS-ovi trenutačno imaju bug koji pogađa samo hrvatske korisnike, a posljedica je zamjene službene valute kune s eurom, s početkom godine

Sandro Vrbanus subota, 25. veljače 2023. u 14:13

Microsoft je, nakon pritužbi korisnika, potvrdio da se u aktualnim inačicama njihovih Windowsa nalazi pogreška, koja pogađa isključivo korisnike iz Hrvatske. Problem se očituje u pogrešnom prikazu zadane lokalne valute, a posljedica je prelaska Hrvatske s kune na euro, s početkom ove godine. Uređaji s instaliranim Windowsima, dakle, koji su podešeni na hrvatske postavke lokalizacije, mogu u određenim aplikacijama prikazati pogrešnu zadanu valutu. Najčešći je problem kod vanjskih aplikacija, koje se oslanjaju na Windowse za dobivanje informacija o valuti, a koriste se prilikom plaćanja.

Zahvaćeni Windowsi 10, 11 i Server

Iz Microsofta su priopćili kako su ovim problemom zahvaćene gotovo sve aktivne inačice Windowsa: od najnovijih, Windowsa 10 i 11 u verziji 22H2, preko starijih, 21H2, potom Windowsa 10 u verziji 1809, te izvedbe Enterprise, unatrag sve do 2015. godine. Od istog problema pati i Windows Server, u izdanjima od 2008 SP2 pa do 2022.

Što učiniti?

Na stranicama podrške objavljeno je da će službena zakrpa za ovaj problem biti izdana uskoro. Do tada svima onima, koji primijete da im Windowsi prikazuju pogrešnu defaultnu valutu, iz Microsofta preporučuju promijeniti postavke u Control Panelu, kako slijedi:

  1. Otvorite regionalne postavke (Windows Region), kroz izbornik Control Panel / Clock and Region /  Change date, time, or number formats;
  2. U regionalnim postavkama odaberite Croatian (Bosnia & Herzegovina) ili Croatian (Croatia);
  3. U istom prozoru, odaberite Additional settings / kartica Currency;
  4. Umjesto simbola KN, odaberite Euro (€).

U aplikacijama koje povlače pogrešnu valutu, ponekad ju je moguće ručno odabrati. Iako to neće promijeniti zadane postavke Windowsa, moglo bi pomoći u radu s tom pojedinačnom aplikacijom, poručuju.