Canonical želi bolju podršku za Snap izvan Ubuntua

Snap je sustav za objavu i implementaciju softvera koji putem Snap Storea povezuje gotove aplikacije sa operativnim sustavima koji koriste Linuxov kernel

Tomislav Stanković petak, 12. siječnja 2024. u 07:02
📷 Snap Store
Snap Store

Ova bi godina mogla donijeti poboljšanu podršku za pakiranje Snap aplikacija u raznim distribucijama Linuxa tj. izvan granica Ubuntua, barem ako je suditi prema objavi Zygmunta Krynickija koji je radio u Canonicalu od 2012. do 2020. godine.

Krynicki je prije nekoliko dana na Mastodonu objavio da se "vraća kao programer za snap kasnije ovog mjeseca" s glavnim fokusom na cross-distribution podršku.

Dodatno je istaknuo da se u Canoncial ne vraća sam nego će uz podršku tima prvo sagledati stanje podrške Snapa u raznim distribucijama, odrediti na što se trebaju usredotočiti i raditi na funkcionalnim poboljšanjima.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li uloženi napori dovesti do poboljšanja podrške za Snap u Linux distribucijama izvan Ubuntua i hoće li Canonical uspjeti odvući dio korisnika od Flatpaka koji nema duboke veze ni s jednom distribucijom.

S obzirom da Canonical održava i Snap Store potencijalno može vratiti i dio Linux distribucija koje su se za distribuciju softverskih paketa okrenuli upravo Flatpaku.