Android 10 ni nakon tri mjeseca na tržištu nije dostigao 2%

Google od svibnja 2019. godine nije objavio nove podatke o zastupljenosti aktualnih inačica Androida, čini nam se da znamo i zašto – Android 10 ima manje od 2% korisnika

Stjepan Bilić ponedjeljak, 30. prosinca 2019. u 07:00

Google je dosta vremena jednom mjesečno osvježavao podatke o zastupljenosti Android platforme na mobilnim uređajima. Redovito se moglo iz prve ruke saznati koliko je koja od aktualnih inačica Androida zastupljena, odnosno koliki postotak uređaja ima najnoviju inačicu Androida.

No s vremenom je Googleu očito bilo dosta medijskih natpisa o fragmentaciji Androida te uspoređivanje s glavnim (jedinim) konkurentom iOS-om koji je redovito imao najveću zastupljenost upravo u svojoj najnovijoj inačici. Stoga ne čudi što je zadnji službeni podatak o zastupljenosti pojedinih inačica Androida star više od pola godine.

Istine radi treba istaknuti kako je Appleu olakšana distribucija novih inačica jer sam proizvodi i hardver i softver, dok Google Android osigurava za mnoge proizvođače koji i nisu toliko redoviti u nadogradnjama starijih uređaja. Stoga će iOS po tom pitanju uvijek biti ispred Androida.

No zato postoje neke druge tvrtke koje nam mogu otprilike otkriti stanje u Android taboru. Primjerice StatCounter koji tvrdi kako je trenutno najzastupljeniji i dalje Android 9.0 Pie, s 41,85% korisnika. Na drugom mjestu ljestvice nalazi se Android 8.1 Oreo sa 13,56%, a na trećem Android 6.0 Marshmallow sa 11,25%. Ostale inačice Androida su ispod deset posto i njihove točne postotke možete proučiti u prilogu. StatCounter navodi kako najnoviji Androida – Android 10 krajem prosinca 2019. godine nema ni 2% korisnika, točnije ima ih 1,92%.

Kad je u pitanju Hrvatska i domaći korisnici, najveći broj korisnika prema StatCounteru ima telefon ili tablet temeljen na Androidu 9.0 Pie, takvih je uređaja 49,92%. Drugi najzastupljeniji Android kod nas je Android 8.0 Oreo (15,18%), a na trećem mjestu se nalazi Android 7.0 Nougat (9%).

Što se Androida 10 tiče, StatCounter navodi kako se u Hrvatskoj nalazi 1,27% uređaja koji imaju najnoviju inačicu Android platforme.