Obrazovanje

Igranje videoigara postaje sastavni dio nastave povijesti

Mladen Smrekar nedjelja, 10. listopada 2021. u 06:00

Ideja da se o povijesti može učiti i iz videoigara potekla je sa Sveučilišta u Kansasu i polako se širi američkim koledžima. Napravljen je i popis igara koje su zavrijedile da ih se uvrsti u kurikulum

"Dobro, razrede, a za domaću zadaću iz povijesti igrat ćete Assassin's Creed!" Ono što bi mnogima moglo zvučati kao zadatak iz snova, u nekim školama postaje stvarnost. Akciju da se video igre uključe u nastavu povijesti pokrenuli su predavači sa Sveučilišta u Kansasu koji tvrde kako su video igre ključne za "stvaranje javnog znanja o prošlosti“ te im je stoga mjesto u učionici.

Slamanje otpora

Andrew Denning, profesor povijesti s tamošnjeg sveučilišta i stručnjak za europsku povijest 20. stoljeća, kaže kako sve veća sofisticiranost naslova temeljenih na povijesnim događajima te sve veći broj akademski obrazovanih ljudi, odraslih na video igrama (i 38-godišnji Denning, je jedan od njih) polako slamaju otpor koji su institucije visokog obrazovanja imaju prema video igrama. 

Uz pomoć igre "Red Dead Redemption" studenti uče o povijesti Amerike
Uz pomoć igre "Red Dead Redemption" studenti uče o povijesti Amerike

Tečaj Sveučilišta Tennessee baziran je tako oko serijala "Red Dead Redemption", u kojoj igrači istražuju Ameriku iz doba osvajanja Divljeg zapada. Razina detalja koju igra prenosi "daleko je nadmašuje povijesnu monografiju", tvrdi Denning u nedavnom radu objavljenom u American Historical Review.

Video igre su 2018. godine zaradile 43,8 milijardi dolara, a mnoge od najpopularnijih igara posljednjih godina smještene su u povijesna okruženja, kaže Denning koji se u članku osvrnuo na novije video igre i njihov utjecaj na razumijevanje nacizma i Trećeg Reicha. 

Prizor iz igre "Assasin's Creed"
Prizor iz igre "Assasin's Creed"

Oblik "duboke igre"

"Povijesne video igre povezuju prošlost sa sadašnjošću, istovremeno oblikujući povijesno pamćenje i suvremene političke rasprave. One su oblik "duboke igre" koja gradi znanje o prošlosti i sadašnjosti, ali to se znanje mora proširiti. Povjesničari bi trebali razumjeti kako videoigre oblikuju znanje i filozofiju povijesti kod šire javnosti i te elemente ugraditi u područja svojih istraživanja i predavanja", smatra Denning.


Osmišljavanje povijesnih igara preozbiljna je stvar da bi se prepustila maštovitim amaterima pa sve više tvrtki prilikom izrade novih igara teže maksimalnoj točnosti i traže savjete povjesničara. Tako se novo izdanje "Oregon Traila" baziralo na informacijama koje su im prenijeli znanstvenici iz redova starosjedilačkih naroda. Na popisu igara koje bi se uskoro mogle naći u školskom programu nalaze se i sljedeći naslovi:

Assassin’s Creed

Ovaj Ubisoftov akcijsko-avanturistički serijal radnju svojih priča smješta u različite epohe, od antičke Grčke do Londona 19. stoljeća. Igračima doduše nudi povijesno neutemeljene scenarije pa čak i znanstvenu fantastiku, ali je u izgradnji svijeta ova igra gotovo bez premca. Igrači se u njoj susreću s raskošnim prikazima arhitekture, kao da prolaze kroz mjesta baštine stvarnog svijeta. Ture kojima prolaze za njih su pripremili povjesničari i arheolozi.

Attentat 1942

Ova izričito obrazovna igra kompanije Charles Games prikazuje Češku pod nacističkom okupacijom. Animacije prošlosti i razgovori s glumcima u sadašnjosti obogaćuju narativno iskustvo, jer igrači od starijih likova traže da im prepričaju svoja sjećanja na ratna vremena. Ovaj stil pripovijedanja otkriva kako se osobna i kolektivna povijest isprepliću u svakom povijesnom sukobu.

Battlefield

U najnovijim verzijama ove serije pucačina u prvom licu koju objavljuje EA DICE, igrači mogu istraživati dva svjetska rata iz mnogih perspektiva, na primjer očima ardita, specijalnih postrojbi talijanske vojske iz Prvog svjetskog rata; to je posebno zanimljivo jer se druge slične igre uglavnom fokusiraju samo na američke, britanske ili sovjetske operacije. Najnovije verzije također ističu uloge žena i obojenih u sukobima, dakle ljudi čiju ulogu u ratnim zbivanjima često nepravedno zanemarujemo.

Brothers in Arms

Pucačka igra iz prvog ili trećeg lica nije samo puka izmišljotina temeljena na velikim povijesnim događajima. Same priče možda i nisu bazirane na stvarnim događajima, ali kinematografski prikazi povijesnih drama uvode nas u svijet kakav je doista bio. Gearbox Software igračima nudi taktičke izazove iz Drugoga svjetskog rata, poput manevriranja pješaštva po bokovima i potiskivanja neprijateljskih jedinica. Iako su lekcije relativno osnovne, one pokazuju potencijal učenja kroz rekonstrukciju povijesnih događaja.

Crusader Kings 

U ovoj složenoj strateškoj igri Paradox Development Studija igrači vladaju srednjovjekovnom dinastijom; taktiziraju i stvaraju saveze dogovaranjem brakova. Usput i eksperimentiraju s kontradiktornim detaljima iz povijesti izučavajući što bi se dogodilo da je Wales kolonizirao Englesku, a ne obrnuto Zamišljajući drugačiji ishod, takvi scenariji mogu nam pomoći da bolje razumijemo što se zapravo dogodilo u prošlosti i kakav je to utjecaj imalo na kasnija događanja i današnji svijet.

1979 Revolution: Black Friday

Koristeći dokumentarne tehnike za istraživanje iranske revolucije, ova igra tvrtke iNK Stories igrače stavlja pred moralne dvojbe koje su osjećali brojni sudionici Iranske revolucije, od svrgavanja šaha Reze Pahlavija do dolaska islamista na vlast. Igrači otkrivaju povijest putem arhivskih fotografija i video zapisa, što pojačava osjećaj realizma. Igra se također osvrće i na ulogu Amerikanaca i Britanaca u puču 1953. godine, o čemu se na Zapadu sve ove godine uglavnom znakovito šuti.