I Australci imaju projekt razvoja kvantne navigacije, kao alternative GPS-u

Australski startup potpisao je s tamošnjim Ministarstvom obrane ugovor o suradnji na razvoju kvantnog sustava navigacije, koja bi bila dovoljno precizna za vojne svrhe i neovisna o satelitskom signalu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 17. srpnja 2023. u 19:37

Pretjerana ovisnost civilnog i vojnog sektora o satelitskoj navigaciji postala je kritična ranjivost za gotovo sve zemlje svijeta. Naime, signali GPS-a i drugih konstelacija mogu se relativno lako ometati, a procjene kažu kako bi otežan ili onemogućen pristup GPS-u samo u SAD-u prouzročio izravnu ekonomsku štetu od oko milijarde dolara na dan. Iz tog razloga više organizacija i startupa već se bavi alternativnim oblikom navigacije, koja se ne oslanja na satelite, već na kvantnu fiziku. Jedan takav projekt nedavno je testiran u Londonu, a sada i Australci pokazuju kako imaju sličan plan.

Za avione, podmornice…

Tamošnji startup Q-CTRL potpisao je ugovor s australskim Ministarstvom obrane ugovor o suradnji na razvoju upravo takvog jednog sustava kvantne navigacije i senzora potrebnih za njegovu izradu. Startup je i inače fokusiran na primjenu kvantne tehnologije u komercijalne svrhe, a ovaj će im program pomoći u ostvarenju ideje o kvantnoj navigaciji i preciznom pozicioniranju bez korištenja satelita – i to u dužim razdobljima, kada je GPS nevjerodostojan (ometan) ili nedostupan (primjerice, na podmornicama).

Njihov sustav bit će primjenjiv na tlu, pod zemljom, u zraku, pod vodom, u svemiru – tj. bilo gdje, a bit će otporan na neprijateljsko ometanje signala i druge vanjske utjecaje. Kao i spomenuti britanski projekt, i ovaj se oslanja na kvantna svojstva atoma i senzore koji, zahvaljujući tome, mogu otkrivati i najmanje pomake. Također, koriste se i mjerenja Zemljinog gravitacijskog polja, pa Q-CTRL smatra da će kombinacijom tih signala osigurati dugotrajnu stabilnu i pouzdanu navigaciju.

U sklopu nedavno potpisanog ugovora bit će realiziran višegodišnji projekt izrade kvantnog navigacijskog sustava, dovoljno kompaktnoga da bi ga se moglo koristiti na različitim vojnim platformama, poput podmornica ili brodova. Trenutačno, kažu, imaju na svojoj inačici inercijske navigacije relativno visoku preciznost, pa nakon tisuću sati bez pristupa GPS-u njihov sustav može izračunati poziciju podmornice s pogreškom do oko jedne milje (1,6 km).