Američki grad Denver na dan i pol misteriozno ostao bez pouzdanog GPS signala

Neobičan slučaj zabilježen je ovoga siječnja, a do danas nije poznato što je dovelo do neočekivane interferencije koja je onemogućila normalno korištenje navigacijskih usluga

Sandro Vrbanus subota, 24. rujna 2022. u 11:00

Krajem prošle i početkom ove godine u SAD-u se odvijala proceduralna bitka oko aktivacije novih 5G mreža, na frekvencijama koje bi se mogle podudarati s radiovisinomjerima u civilnim zrakoplovima. Cijela ta drama završena je u siječnju, kada je postignut kompromis, da bi odašiljači postupno bili aktivirani nešto kasnije i bez prijavljenih problema za komercijalnu avijaciju. No, u sjeni tih događaja zbilo se i nešto ozbiljnije – prava interferencija koja je onemogućila stanovnike Denvera (savezna država Colorado) i pilote u korištenju satelitske navigacije.

Neobični problemi

U razdoblju od 33,5 sata, koje se protezalo od 21. do 23. siječnja ove godine, signal GPS-a postao je vrlo nestabilan. Prema obavijesti kontrole zračne plovidbe u međunarodnoj zračnoj luci Denver, odaslanoj pilotima u 22:33 sata 21. siječnja, GPS je bio nepouzdan u području polumjera oko čak 80 kilometara oko te zračne luke. Određenu interferenciju signala s navigacijskih satelita iskusili su kako piloti na tlu, tako i oni u zrakoplovima na visinama do 12 kilometara.

Osim GPS-a sa satelita, podaci portala GPS World govore da je interferencija zahvatila i zemaljske sustave GBAS (Ground-Based Augmentation System) i WAAS (Wide Area Augmentation System), načinjene kako bi poboljšali preciznost GPS-a, a isto tako nepouzdanim se pokazao i signal ADS-B transpondera korišten za izbjegavanje sudara među zrakoplovima. Najmanje 19 pilota prijavilo je neobično ponašanje instrumenata, pojavu nelogičnih upozorenja, a neki su morali čak i prekinuti slijetanje zbog takvih problema.

Je li krivac 5G?

Prva sumnja, dakako, pala je na 5G mreže o kojima se tih dana mnogo pričalo. Međutim, istraga je pokazala da njihovi odašiljači nisu prouzročili ispadanje GPS signala, no više od toga za sada se još uvijek ne zna. Potvrđeno je kako je situacija potrajala spomenutih 33,5 sata, kako su problemi zahvatili raznu infrastrukturu, da su određeni korisnici (zaštićeni od interferencije) imali neometanu uslugu, a da su zahvaćeni bili i razni telekomunikacijski sustavi, čiji su se interni satovi u to vrijeme "raštimali".

Cijeli slučaj i dalje istražuje američko Ministarstvo domovinske sigurnosti, a budući da je riječ o vrlo osjetljivom pitanju, detalji su vrlo šturi. Njihovo bi finalno izvješće trebalo biti objavljeno sljedećeg mjeseca, pa ćemo tek tada možda doznati koji je to izvor zračenja uspio "ugasiti" GPS cijelom jednom gradu na duže od jednog dana.