Uz Samsung Odyssey G51C dobit ćete gaming monitor sa 165 Hz, FreeSync i G-Sync podrškom za 400 eura

Nova generacija 27 inčnog Odyssey G5 monitora sada ima ravan ekran uz VA matricu i 165 Hz te napredne ergonomske značajke

Bug.hr utorak, 22. kolovoza 2023. u 15:35
SPECIFIKACIJE – Samsung Odyysey G51C
Ekran 27'' (2560 x 1440) / 165 Hz
Tip matrice/Pozadinsko osvjetljenje  VA/ Edge LED
Kontrast/Svjetlina 3000:1/ 300 cd/m2
Vrijeme odziva  1 ms (MPRT)
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178 / 178° 
Konektori 2x HDMI 2.0, DisplayPort 1.4, 1x USB 2.0

Samsung gaming brand monitora Odyssey ide od početne kategorije u koju bi mogao ući i ova serija do skupih gigantskih 49 inčnih modela s OLED zaslonom. U novoj generaciji Odyssey G51C donosi drugačiji oblik zaslona, a i dalje se oslanja na VA matricu te ima podršku za najvažnije gaming tehnologije.

Stalak podržava brojne ergonomske opcije uključujući i pivot, a oko njegovog hvatišta Samsung je ugradio plavo LED svjetlo, no ne i RGB
Stalak podržava brojne ergonomske opcije uključujući i pivot, a oko njegovog hvatišta Samsung je ugradio plavo LED svjetlo, no ne i RGB

Vizualno Samsung s ovom serijom nudi agresivni gaming stil s debljom bradom i dva rešetkasta ispupčenja na lijevoj i desnoj donjoj strani. Ostale tri stranice imaju uobičajeno tanji obrub, a uobičajenom izgledu kategorije pridonose noge stalka u obliku slova v. Straga monitor oko hvatišta na stalku ima krug s plavom bojom, no u ovom modelu nije implementirana RGB rasvjeta. Sam stalak ima pohvalne ergonomske opcije koje uključuju nagib, zakretanje i pivot opciju, kao i pomicanje po visini od 12 cm. Na sredini donje stranice monitora nalazi se joystick kojim se upravlja izbornicima monitora.

Relativno tanki plastični rubovi okružuju monitor s tri strane
Relativno tanki plastični rubovi okružuju monitor s tri strane

Samo plastično kućište u sredini drži 27 inčni ekran. Kod Samsung Odyssey G51C za razliku od prošle generacije imamo ravan ekran. I dalje se radi o VA matrici i rezoluciji od 1440p koja je i dalje najpopularnija na ovoj veličini ekrana. VA panel ima bolji kontrast od IPS konkurencije koji je u ovom slučaju 3000:1, ali i nešto lošiji prikaz iz kutova. Monitor ima rubno LED osvjetljenje i može postići solidnih 300 cd/m2. Ono po čemu se ističe G51C je brzina odziva koju je Samsung deklarirao na 1ms.

Brzi odziv i 165 Hz osvježavanje ekrana uz podršku za FreeSync i G-Sync odlični su preduvjeti za gaming monitor
Brzi odziv i 165 Hz osvježavanje ekrana uz podršku za FreeSync i G-Sync odlični su preduvjeti za gaming monitor

A ugodnom gameplayu svakako pridonosi i 165 Hz refresh rate. Podržan je AMD FreeSync Premium i monitor je kompatibilan s G-Sync tehnologijom pa ne bi trebali ni na visokim FPS-ovima imati problema s trganjem slike. Osim toga, monitor podržava HDR 10, iako 8-bitni panel i svjetlina ekrana neće moći isporučiti idealni HDR prikaz. Od dodatnih opcija, ovaj monitor ima virtual aim point koji vam može pomoći u igrama, opciju black equalizer koja može pomoći za lakše snalaženje u tamnim scenama igara i uobičajeni mod koji isključuje štetno plavo svjetlo.

Bazična opremljenost sučeljima uključuje dva HDMI 2.0 porta te DisplayPort
Bazična opremljenost sučeljima uključuje dva HDMI 2.0 porta te DisplayPort

Samsung Odyssey G51C opremljen je s dva HDMI 2.0 sučelja te DisplayPortom. Spajanje s konzolama omogućuje HDR prikaz, a VRR funkcionira na Xbox konzoli, dok je 120Hz moguće dobiti na nativnoj 1440p rezoluciji. Dodatno je tu jedan USB te 3,5 mm audio izlaz. Monitor nije opremljen zvučnicima i nema USB-C što je i logična odluka budući da se radi o gaming uređaju. Za postizanje 165 FPS-a treba stroj koji troši više energije od onoga što se najčešće može isporučiti kroz power delivery USB-C kabla. Monitor se može nabaviti kod nas za 415 eura. Za taj iznos dobit ćete sposoban gaming model s visokom stopom osvježenja ekrana, brzim odzivom, kvalitetnim kontrastom, podrškom za gaming tehnologije i naprednim ergonomskim opcijama.