Samsung Odyssey G95SC je 49'' OLED gigant koji dolazi s 240 Hz ekranom

OLED verzija 49'' Odyssey monitora dolazi s brzim ekranom, Samsungovim operativnim sustavom koji donosi streaming aplikacije, zanimljivim dizajnom i performansama, ali i visokom cijenom

Bug.hr petak, 30. lipnja 2023. u 09:20
SPECIFIKACIJE – Samsung Odyssey G95SC
Ekran 49'' (5120x1440) / 240 Hz
Tip matrice/Pozadinsko osvjetljenje  OLED
Kontrast/Svjetlina 1000000:1/ 250 cd/m2
Vrijeme odziva  0,03 ms (GTG)
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178 / 178° 
Konektori HDMI 2.1,mini HDMI 2.1, DisplayPort 1.4,3x USB C

Već par godina Samsung nudi Odyssey serije gaming monitora. Model G95SC nasljednik je dobro poznate G9 serije, ovog puta u OLED izvedbi. Radi se o blago zakrivljenom igračem monitoru koji uz spomenutu OLED tehnologiju ima 240 Hz i vrijeme odziva od 0,03 ms. Također, monitor dolazi s Neo Quantum Pro procesorom viđenom u Samsung televizorima. Procesor svojim AI mogućnostima analizira sliku i popravlja je u hodu.

Elegantni veliki monitor tankog blago zakrivljenog profila i metalnog kućišta s dodirom RGB rasvjete
Elegantni veliki monitor tankog blago zakrivljenog profila i metalnog kućišta s dodirom RGB rasvjete

Dizajnom, novi G9 nije se previše odmaknuo od svojih prethodnika, ali zahvaljujući OLED panelu monitor je zamjetno tanji i ima debljinu o samo 4 mm na najtanjim dijelovima. Masivno metalno postolje i metalna pozadina monitora su komplementarni, a na hvatištu stalka i monitora nalazi se RGB osvjetljeni krug koji podiže vizualni dojam jer ga je moguće uskladiti sa slikom na ekranu. Kako bi ostao u što elegantnijim gabaritima, Samsung je monitor opremio s nešto manje dostupnih sučelja. Odyssey G95SC dolazi s jednim HDMI 2.1 portom, dodatnim mini HDMI sučeljem, DisplayPortom te tri USB -C priključka. Ekran ima 1800R što znači da je blago zakrivljen i uz omjer ekrana od 32:9 i rezoluciju od 5120x1440 omogućuje visok stupanj imerzije kod igranja.

Ogromna dijagonala od 49'' u kombinaciji s OLED panelom i 240 Hz jedinstvena je trenutačno na tržištu
Ogromna dijagonala od 49'' u kombinaciji s OLED panelom i 240 Hz jedinstvena je trenutačno na tržištu

Monitor donosi sve prednosti OLED panela poput iznimnog prikaza crne boje i posljedično visokog kontrasta. Prikaz boja je također na visokoj razini, a u odnosu na primjerice mini LED konkurente ipak ima zamjetno manju svjetlinu koja se kreće oko 250 cd/m2 u standardnom signalu slike do 450 cd/m2 kod HDR izvora. Za gamere je važno napomenuti da se radi o monitoru s 240 Hz, a pri tome je poznata responzivnost OLED panela te deklarirano vrijeme odziva od 0,03 ms (GTG). Podržana je i tehnologija AMD FreeSync Premium Pro. S druge strane, konzole ne podržavaju ovaj format slike, a ista je situacija i s nekim igrama. One koje podržavaju ultrawide prikaz poput Cyberpunka 2077 na OLED zaslonu bi trebale izgledati jako dobro. Pred sobom ćete s ovim ogromnim monitorom imati ekvivalent dva manja QHD monitora.

Od sučelja je Samsung ugradio HDMI 2.1, mini HDMI, DisplayPort i tri USB C priključka
Od sučelja je Samsung ugradio HDMI 2.1, mini HDMI, DisplayPort i tri USB C priključka

Samsung je opremio Odyssey s centrom za igre koji omogućuje dostupnost usluga poput Xbox Game Passa i ili Geforce Now streaminga. Monitor nudi i Game Bar traku gdje se mogu pratiti postavke kao što su FPS, HDR, omjer zaslona ili promjene prikaza slike bez napuštanja igre. Kao i drugi noviji modeli iz Samsunga, S95C dolazi i s Tizen operativnim sustavom pa možete na njemu gledati streaming servise i pretvoriti ga u ultraširoki multimedijalni centar pomoću daljinskog upravljača. Monitor dolazi s dva stereo zvučnika jačine 10W koji će dobro poslužiti za većinu gaming namjena i gledanje filmova.

Monitor možete prednaručiti na stranici Samsunga za cijenu od 1799 eura. Jasno, to nije cijena za svakoga, no radi se o prvom zakrivljenom 32:9 OLED monitoru veličine 49''. Ogromna radna ili igrača površina, OLED panel s preciznim prikazom boja i visokim kontrastom, brzina panela te blaga zakrivljenost prednosti su uz vrhunsku izradu koje bi entuzijastima mogle opravdati visoku cijenu.