Philips 27E2F7901 je 4k IPS monitor namijenjen kreativnim profesionalcima

Philips je proširio svoju E seriju poslovnih monitora s ovim 27-inčnim 4k modelom koji uz visoku svjetlinu i solidni kontrast ima 98% pokrivenosti DCI-P3 i 108,6% Adobe RGB spektra

Bug.hr nedjelja, 1. listopada 2023. u 20:15
SPECIFIKACIJE – Philips 27E2F7901
Ekran 27'' 3840x2160 / 60 Hz
Tip matrice/Pozadinsko osvjetljenje  IPS/  Edge LED
Kontrast/Svjetlina 2000:1/ 400 cd/m2
Vrijeme odziva  4ms
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178 / 178° 
Konektori HDMI 2.0, 2x DisplayPort 1.4, 3x USB-C, 4x USB-A

Philips brand na našem tržištu već ima brojne poslovne modele, a najnoviji kojeg su predstavili i koji još nije stigao do domaćih trgovina kombinira dijagonalu od 27 inča i 4k rezoluciju, pri čemu je TP Vision ugradio LG-jev IPS Black panel koji omogućuje nešto viši kontrast, inače najslabiju kariku ove tehnologije prikaza kod LED monitora.

Monitor iz profila otkriva vrlo sposobni stalak koji omogućuje i pivot opciju, a Philips ima i vodilice za kablove
Monitor iz profila otkriva vrlo sposobni stalak koji omogućuje i pivot opciju, a Philips ima i vodilice za kablove

Vizualno se uklapa u uobičajeni dizajn poslovnih profi modela Philipsovih E serije, pa je tu prepoznatljivi pravokutni stalak sa šupljom unutrašnjošću. Na njega se nastavlja ergonomski vrlo zanimljiv stalak koji omogućuje podešavanje po visini, zakretanje, nagib naprijed-nazad te pivot opciju, pa se teško može nešto prigovoriti mogućnostima prilagodbe. Istovremeno je i dizajn zanimljiv sa srebrnom bojom te tankim rubovima oko panela čime se naznačuje da bi ovo mogao biti dobar odabir za korisnike Apple računala. Cijena ovog modela je ispod 500 dolara u stranim trgovinama.

Klasični minimalistički dizajn s tankim rubovima oko panela, te srebrnom bojom koja bi se mogla svidjeti Apple korisnicima
Klasični minimalistički dizajn s tankim rubovima oko panela, te srebrnom bojom koja bi se mogla svidjeti Apple korisnicima

Panel monitora ima spomenutu IPS Black tehnologiju koja omogućuje nešto bolji prikaz crne boje i samim time donosi više vrijednosti kontrasta koje se ovdje penju do 2000:1. Za usporedbu, VA paneli imaju oko 3000:1, dok je kontrast još uvijek skupih OLED monitora višestruko veći. Osim relativno dobrog kontrasta za IPS tehnologiju koja još donosi odličnu sliku iz kutova i dobar prikaz boja, ovaj monitor ima i vrlo dobru svjetlinu od 400 cd/m2. Monitor je inače namijenjen kreativnim profesionalcima pa u specifikacijama ima impresivnih 98% pokrivenosti DCI-P3, 108,6 % Adobe RGB i 100% sRGB spektra boja. Radi se o 60Hz ekranu koji dolazi s anti-glare slojem i zbog visoke rezolucije na 27 inča uz kvalitetnu reprodukciju boja prikladan je za dizajnere i druge kreativce.

Sva sučelja smještena su straga, a ispod stalka po sredini je i joystick s kojim se upravlja OSD izbornicima
Sva sučelja smještena su straga, a ispod stalka po sredini je i joystick s kojim se upravlja OSD izbornicima

Monitor ima odziv od 4 ms, a ima i DisplayHDR 400 certifikat. Tu su i standardne flicker-free te tehnologije za nisku emisiju plavog svjetla, dok su očekivano zanemarene gaming opcije. Što se tiče opremljenosti, monitor ima velik broj sučelja. Uz HDMI 2.0 tu su još dva DisplayPort sučelja, čak tri USB-C porta gdje je podržan i power delivery te ima USB hub za povezivanje periferije. To je bitno jer Philips 27E2F7901 ima ugrađeni KVM prekidač koji omogućuje da se s jednim setom miša i tipkovnice jednostavno upravlja slikom iz više spojenih izvora. Monitor je također pripremljen i omogućuje serijsko tzv. daisy chain povezivanje. Ono što je proizvođač izostavio na ovom modelu su zvučnici, a nije ugrađena niti web kamera. Ipak, za zvuk je tu 3,5 mm audio konektor pa možete lako priključiti slušalice ili drugi vanjski izvor zvuka.

Ukupno se radi o vrlo zanimljivom modelu koji bi se zbog dizanja mogao svidjeti Apple korisnicima koji za svoj MacBook trebaju USB-C ekran, a jednako odgovara i ostalim korisnicima koji trebaju oštru sliku s kvalitetnim prikazom boja i mnoštvom priključaka.