LG UltraGear 27GR83Q-B je klasični 27'' IPS gaming monitor s odzivom od 1ms i 240 Hz

Za gamere popularna veličina od 27'' i 1440p rezolucija u ovom su LG UltraGear modelu stigli s brzinom osvježavanja od 240 Hz, vrlo brzim odzivom i podrškom za FreeSync i G-Sync

Bug.hr četvrtak, 25. siječnja 2024. u 06:00
SPECIFIKACIJE – LG UltraGear 27GR83Q-B
Ekran 27'' (2.560x1.440) / 240 Hz
Tip matrice/Pozadinsko osvjetljenje  IPS/Edge LED
Kontrast/Svjetlina 1000:1/ 400 cd/m2
Vrijeme odziva  1 ms
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178 / 178° 
Konektori 2x HDMI 2.1, DisplayPort, 2x USB Type A, USB Type B, 3,5 mm audio

UltraGear brend od LG-a označava premium gaming monitore, a ova veličina od 27 inča i dalje je među popularnijim opcijama za ljubitelje video igara. Već smo predstavili bliskog rođaka ovog modela u vidu OLED varijante od koje se osim po tehnologiji panela razlikuje po još nekim karakteristikama. Trenutačno LG UltraGear 27GR83Q-B možete na našem tržištu nabaviti za malo ispod 400 eura, što je zamjetno jeftinije od OLED varijante, a istovremeno dobivate monitor nakrcan naprednim gaming funkcionalnostima.

Dizajnerski se radi o uređaju vrlo sličnom OLED modelu, no ipak postoji razlika u debljini ekrana budući da IPS varijanta dolazi s pozadinskim osvjetljenjem i zbog toga nema tako tanak profil. I ovdje imamo bazu s metalnim nožicama u obliku slova obrnutog slova V te robustan stalak koji omogućuje raznolike ergonomske postavke, pa je uz podešavanje po visini, moguće namještavati monitor zakretanjem, naginjanjem ili okretanjem u pivot položaj. S prednje strane se nalaze tanki rubovi oko tri strane monitora, dok je donja stranica nešto deblja i na sebi ima logo brenda.

LG u UltraGear serijama nudi i ovaj IPS model koji dolazi s 1440p rezolucijom, brzim odzivom i 240 Hz
LG u UltraGear serijama nudi i ovaj IPS model koji dolazi s 1440p rezolucijom, brzim odzivom i 240 Hz

Sam panel je IPS te dolazi sa svim prednostima ove tehnologije kao što je kvalitetan prikaz boja, širok kut gledanja te relativno brzi odziv koji je u ovom slučaju 1ms. S druge strane, IPS ne briljira u prikazu crne i kontrastu. Što se tiče svjetline, LG UltraGear ponudio je 400 cd/m2 što je dovoljno da dobije VESA DisplayHDR 400 certifikat, pa ćete moći iskoristiti HDR mogućnosti konzola i vaših grafičkih kartica. Istovremeno panel pokriva 95% DCI-P3 spektra pa nije za odbacit i namjena izvan igranja igara. No, vratimo se na tren ljubiteljima video igara. Osim brzog odziva, ovaj će monitor privući i kompetitivne igrače sa svojih 240 Hz. Uz to, monitor je kompatibilan s AMD FreeSync Premium te G-Sync tehnologijama pa ćete moći igrati bez trganja slike.

Iz profila se vidi da je IPS model nešto deblji od OLED inačice, a tu je i dalje raznovrstan i robustan stalak
Iz profila se vidi da je IPS model nešto deblji od OLED inačice, a tu je i dalje raznovrstan i robustan stalak

Da bi se ostvario prijenos signala s 240 FPS-a, osim što ćete morati imati vrlo sposobnu grafičku karticu, treba vam i HDMI 2.1 ili DisplayPort sučelje koja imaju dovoljno propusnosti. LG UltraGear 27GR830Q-B ima dva HDMI ulaza, DisplayPort te dva USB-a. Na donjoj strani kućišta nalazi se i dodatak u vidu 4-polnog izlaza za slušalice, a podržane su tehnologije za virtualni 3D ako priključite DTS: X kompatibilne slušalice. Ostala sučelja smještena su sa stražnje strane, a iz utor za slušalice na donjoj strani nalazi se i joystick za kretanje kroz bogati OSD izbornik. Monitor ima već dulje vremena poznato grafičko sučelje za igre u kojemu se mogu podešavati napredne opcije za igrače, a među njima su brojač FPS-a, stabilizator crne boje za bolji pregled tamnih područja u igrama, virtualni ciljnik i Dynamic Action Sync za smanjenje ulaznog kašnjenja signala.

LG UltraGear 27GR83Q-B dolazi s brojnim ergonomskim mogućnostima koje uključuju i pivot opciju
LG UltraGear 27GR83Q-B dolazi s brojnim ergonomskim mogućnostima koje uključuju i pivot opciju

Ukupno se radi o vrlo zanimljivom gaming monitoru koji se oslanja na IPS panel i podršku za sve najbitnije tehnologije za video igre kao što su FreeSync i G-Sync te visoki refresh rate i brzi odziv ekrana.