Lenovo G34W-30 je pristupačan ultraširoki gaming monitor sa 165 Hz

Zakrivljeni gaming monitor dolazi s VA panelom i ima visok refresh rate. Osim ultraširokog formata i 1440p rezolucije, među najvažnijim osobinama su AMD FreeSync podrška i relativno pristupačna cijena

Bug.hr utorak, 7. studenog 2023. u 06:32
SPECIFIKACIJE – Lenovo G34w-30
Ekran 34'' 4K (3440x1440) / 165 Hz
Tip matrice/Pozadinsko osvjetljenje  VA/ WLED
Kontrast/Svjetlina 3000:1/ 350 cd/m2
Vrijeme odziva  0,5 ms (Moving Picture Repsone Time)
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178 / 178° 
Konektori 2xHDMI 2.0, DisplayPort 1.4, 3,5 mm

U moru monitora, na domaćem tržištu tradicionalno su popularniji oni koji nude najviše mogućnosti u nešto pristupačnijoj kategoriji. I dok smo nedavno predstavili monitor sličnog formata s OLED ekranom iz Philips Evnia serije, Lenovo u ovoj ultraširokoj izvedbi na dijagonali od 34 inča nudi brojne mogućnosti slične više nego dvostruko skuplja OLED konkurencija.

Sa stražnje strane osim sučelja koja gledaju prema dolje, Lenovo je smjestio joystick za upravljanje izbornicima monitora
Sa stražnje strane osim sučelja koja gledaju prema dolje, Lenovo je smjestio joystick za upravljanje izbornicima monitora

Dizajn monitora kombinira jasne gaming elemente i klasični Lenovo izgled. Metalni stalak malo se promijenio u odnosu na prethodne generacije. Iako je i dalje u obliku slova V sada ima dodatne elemente, a umjesto punog profila baza je napravljena s prazninama. Sam stalak je robustan i omogućuje očekivana ergonomska podešenja poput namještanja po visini, zakretanja i naginjanja naprijed-natrag. S prednje strane, „brada“ monitora je nešto deblja i ima Lenovo logo, dok su ostale tri strane relativno tanke. Kako se radi o zakrivljenom modelu, on nije pretjerano tanak sa strane, ali to je očekivano kod faktora zakrivljenosti od 1500R. Stalak monitora ima i vodilice za bolju organizaciju kablova, a G34W-30 ima i joystick za upravljanje opcijama u OSD izborniku, što je kudikamo intuitivnije od modela s više tipki za prolazak kroz izbornike.

VA panel omogućuje viši kontrast u odnosu na IPS, a monitor ima i visok refresh rate od 165 Hz
VA panel omogućuje viši kontrast u odnosu na IPS, a monitor ima i visok refresh rate od 165 Hz

Glavna zvijezda uređaja je sam ekran, a radi se o 34 inčnom VA panelu s rezolucijom od 3440x1440 piksela. Kada govorimo o ultraširokom formatu omjera stranica 21:9, ta je rezolucija nasljednik popularnog gaming formata od 27 inča i 2560x1440p rezolucije. Zbog razvučenosti slike dobit ćete više horizontalnog prostora što može pomoći kod multitaskinga, ali istovremeno monitor ima manju gustoću piksela. Za gaming potrebe se radi o dobro pogođenom omjeru oštrine i veličine ekrana. VA panel ima viši kontrast od IPS-a koji se ovdje penje do 3000:1 i bolji prikaz crne. Zakrivljenost ekrana skriva manu VA ekrana koji nemaju tako dobre kutove gledanja kao IPS konkurencija. Monitor dolazi sa 165 Hz osvježavanjem ekrana koji se u overclock modu rada može podići na 170 Hz. Osim toga, podržan je AMD FreeSync, a iako Nvidia G-Sync nije službeno podržan, moguće je koristiti monitor i njegov VRR (variable refresh rate) i s Nvidia karticama. Što se tiče prikaza boja, ovaj monitor pokriva 124% sRGB spektra i zadovoljit će sve gaming potrebe. Lenovo G34W dolazi i s podrškom za HDR10, no treba imati na umu da svjetlina ekrana od 350 cd/m2 neće omogućiti izniman HDR prikaz.

Robustan stalak ima i dobre ergonomske mogućnosti poput podešavanja po visini, zakretanja i naginjanja naprijed-natrag
Robustan stalak ima i dobre ergonomske mogućnosti poput podešavanja po visini, zakretanja i naginjanja naprijed-natrag

Kao i mnogi drugi 1440p monitori, Lenovo je isporučio HDMI 2.0 sučelja, koja podržavaju maksimalno 100 Hz na ovoj rezoluciji i želite li iskoristiti apsolutne refresh rate mogućnosti modela morat ćete računalo spojiti putem Display Port ulaza. To istovremeno znači da ovaj monitor nije namijenjen za igrače konzola koji neće moći iskoristiti 120 Hz HDR slike, što je donekle i očekivano s obzirom na 21:9 format. Osim dva HDMi 2.0 i jednog Display Porta, Lenovo je ugradio još 3,5 mm izlaz za slušalice. Nema dodatnih USB priključaka, kao ni ugrađenih zvučnika u ovom modelu.

Ultraširoki zakrivljeni ekran sa 165 Hz, brzim odzivom i kvalitetnom izradom na našem se tržištu može naći za ispod 500 eura. Mini LED i OLED ekrani dolaze s nekim očitim prednostima, ali i višestruko višom cijenom, pa su ovakvi VA gaming modeli i dalje iznimno popularni.