I MSI u MPG 321URX modelu ima QD-OLED gaming monitor za utrku

U sad već gusto naseljenu kategoriju OLED igračih monitora ugurao se i MSI koji na MPG 321URX nudi brz odziv od 0,03 ms, 240 Hz i 4K rezoluciju, a sve to uz standardne prendnosti QD-OLED panela

Bug.hr srijeda, 27. ožujka 2024. u 09:15
SPECIFIKACIJE – MSI MPG 321URX
Ekran 32'' (3840 x 2160) / 240 Hz
Tip matrice/Pozadinsko osvjetljenje QD-OLED
Kontrast/Svjetlina 1500000:1 / 1000 cd/m2
Vrijeme odziva  0,03 ms (GTG)
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178 / 178° 
Konektori 2 x HDMI 2.1, DisplayPort 1.4, USB Type C (DP alt, power delivery), 2 x USB Type- A, USB B

Konkurencija se opasno zaoštrava na području srednje velikih OLED gaming monitora. Nedavno smo predstavili Asus ROG Swift OLED PG32UCDM i Dell Alienware AW3225QF, a svoje predstavnike imaju i AOC, Philips, Samsung i LG. Ono što MSI nastoji je ponuditi jedinstveni ili barem nešto drugačiji dizajn i premium QD-OLED formulu ponuditi za nešto pristupačniji iznos. Ovaj MSI još nije sletio na police domaćih trgovina, no sudeći po cijeni od 949 dolara na stranici proizvođača, mogao bi imati nešto nižu cijenu od spomenute konkurencije.

Tanak OLED panel nadograđen je kutijom koja sadrži hardver i dodatno hlađenje. Tu je i tanki dio s RGB rasvjetom
Tanak OLED panel nadograđen je kutijom koja sadrži hardver i dodatno hlađenje. Tu je i tanki dio s RGB rasvjetom

Dizajn je nešto manje napadan i monitor bi se bez problema mogao uklopiti u radni prostor. Baza stalka nije osobito velika i ulijeva povjerenje. Iz metalne heksagonalne baze uzdiže se robustan stalak koji osim brige za kablove nudi i dosta napredne ergonomske mogućnosti koje se očituju u podešavanju po visini, zakretanju, naginjanju, ali i pivot opciji koja nije standard u 32'' modelima. Straga je i MSI ugradio dodatno hlađenje sa slojem grafena i hladnjakom koji bi veliki OLED trebao držati hladnim i u najduljim gaming seansama. Malo napadnija pozadina ipak otkriva igraču namjenu i tu je uz logo proizvođača prisutan RGB pojas kojim se upravlja s MSI Mystic LIght softverom i moguće ga je sinkronizirati s drugim kompatibilnim uređajima.

QD-OLED panel ima visok kontrast, izniman prikaz crne i kutove gledanja te vrlo dobru svjetlinu u HDR načinu rada. Za gamere nudi 240 Hz, Adaptive Sync i brzi odziv ispod milisekunde
QD-OLED panel ima visok kontrast, izniman prikaz crne i kutove gledanja te vrlo dobru svjetlinu u HDR načinu rada. Za gamere nudi 240 Hz, Adaptive Sync i brzi odziv ispod milisekunde

Okosnica ovog modela je QD-OLED panel koji kombinira prednosti OLED tehnologije poput ogromnog kontrasta i neprikosnovenog prikaza crne s Quantum Dot slojem koji doprinosi još izraženijem prikazu boja te svjetlini. Osim VESA DisplayHDR True Black 400 certifikata koji označuje da u HDR načinu svjetlina prelazi 400 cd/m2, tu je i ClearMR 13000 oznaka koja pozitivno ocjenjuje izostanak zamućenja kod slika u pokretu. Svjetlina u standardnom načinu rada je niža i ide oko 250 cd/m2. S obzirom na industrijski dizajn, onima kojima treba produkcijski 4K monitor dijagonale 32'' razveselit će 99% pokrivenosti sRGB i DCI-P3 te 96% Adobe RGB raspona boja. Za igrače je važna brzina odziva i tu se ovaj model ističe s 0,03 ms. MSI MPG 321URX dolazi s 240 Hz i podrškom za Adaptive Sync, a iako službeno nema AMD FreeSync i Nvidia G-Sync podrške, ne bi trebalo biti trganja slike.

Iako ima dijagonalu od 32 inča uz ostale ergonomske mogućnosti MSI MPG 321URX nudi i pivot opciju
Iako ima dijagonalu od 32 inča uz ostale ergonomske mogućnosti MSI MPG 321URX nudi i pivot opciju

Od priključaka, MSI je ponudio dva HDMI 2.1 porta koji imaju propusnost od 48 Gbps i podršku za 120 Hz te VRR i ALLM tehnologije bitne za vlasnike konzola nove generacije. Spajanje računala najbolje će ići preko DisplayPort 1.4 priključka, a tu je i USB C koji ima DP alt opciju i power delivery od 90 W za napajanje laptopa. Osim toga je MSI ponudio dodatna dva USB-a tipa A i jedan tipa B. Posebnost modela je KVM prekidač koji omogućuje da više potencijalno spojenih računala upravljate putem iste periferije. Dva izvora moguće je staviti u slika kraj slike ili slika u slici načinima.

MSI je ugradio OLED Care 2.0 softver za smanjenje opasnosti od burn-ina, dok MSI Gaming Intelligence nudi opcije u igrama kao što je pametan nišan, Otpix Scope i AI pogled. Ukupno se radi o modelu koji će isporučiti vrlo slične performanse kao ostala 32'' QD-OLED konkurencija, samo bi mogli naći ovaj model po nešto konkurentnijoj cijeni, ali za to treba pričekati dolazak na naše tržište.