HP Omen 27k spaja 4k rezoluciju s 27 inčnom dijagonalom i 144 Hz

Za popularnu 27 inčnu kategoriju gaming monitora HP se odlučio za 4k rezoluciju uz 144 Hz umjesto učestale opcije 1440p/240 Hz, a uz to nudi ugrađeni KVM prekidač i podršku za FreeSync i G-Sync kompatibilnost

Bug.hr subota, 19. kolovoza 2023. u 12:23
SPECIFIKACIJE – HP Omen 27k
Ekran 37'' 4K (3.840x2.160) / 144 Hz
Tip matrice/Pozadinsko osvjetljenje  IPS/  Edge LED
Kontrast/Svjetlina 1000:1/ 400 cd/m2
Vrijeme odziva  1ms
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178 / 178° 
Konektori 1 x HDMI 2.1, 1x HDMI 2.0, DisplayPort 1.4,
USB C( DisplayPort),  2x USB 3.2 Type A,

Omen je HP-ov gaming brand koji je kod nas napopularniji po igačim laptopima, ali nudi proizvode i iz drugih kategorija. Novi 27 inčni model donosi zanimljive novitete. HP Omen 27k je IPS monitor koji ne slijedi popularnu kombinaciju 1440p rezolucije na ovoj dijagonali uz ultra visok refresh rate. HP je odabrao 4k rezoluciju i tome pridružio 144 Hz osvježavanja ekrana što je uobičajena kombinacija kako bi više grafičkih kartica moglo isporučiti dovoljno FPS-a. Za gamere izuzev e-Sports i kompetitivnih igača 144 Hz je dovoljno.

Omen logo i RGB osvjetljenje kojim se može softverski upravljati naglasci su sa stražnje strane monitora
Omen logo i RGB osvjetljenje kojim se može softverski upravljati naglasci su sa stražnje strane monitora

Dizajn je čist i minimalistički, pri čemu pravokutno postolje drži čvrsti stalak na koji se lako stavlja monitor. Rubovi oko tri strana ekrana su tanki, dok je donja stranica nešto deblja kako bi stao Omen logo. Monitor ima RGB rasvjetu straga kojom se može upravljati putem softvera Omen Light Studio, a na donjem lijevom kutu iza moguće je naći joystick za upravljanje OSD izbornikom. Stalak uz pouzdan izgled ima i šarolike ergonomske značajke poput podešavanja visine, nagiba i zakretanja, a moguće ga je postaviti i u pivot način rada.

Tanak rub oko ekrana i logo proizvođača dizajnerske su ideje implementirane s prednje strane ovog 27'' IPS monitora sa 144 Hz i podrškom za FreeSync i G-Sync kompatibilnošću
Tanak rub oko ekrana i logo proizvođača dizajnerske su ideje implementirane s prednje strane ovog 27'' IPS monitora sa 144 Hz i podrškom za FreeSync i G-Sync kompatibilnošću

S obzirom da se radi o IPS monitoru, možemo očekivati dosta kvalitetan prikaz boja. HP Omen 27k inače pokriva 99% sRGB i 95% DCI-P3 spektra prema specifikacijama proizvođača. Monitor ima rubno LED osvjetljenje što na 27 inčnoj dijagonali nije toliki minus. Radi se o 8-bitnom panelu koji ima izuzetno brz odaziv od 1 ms, a uz to je tu i 144 Hz refresh rate. Treba napomenuti da Omen 27k ima vrlo dobru vršnu svjetlino koja ide iznad 450 cd/m2. Uz podržane AMD FreeSync Premium Pro i kompatibilnost sa G-Sync tehnologijom dobit ćete monitor koji će biti sposoban odgovoriti na gaming zahtjeve. Od IPS monitora možete očekivati jako dobre kutove gledanja, ali i nešto niži kontrast koji je u ovom slučaju 1000:1. Uz to, HP je osigurao i opciju smanjenja štetnog plavog svijetla.

Stalak omogućuje raznolike ergonomske prilagodbe monitora uključujući i pivot opciju
Stalak omogućuje raznolike ergonomske prilagodbe monitora uključujući i pivot opciju

Što se tiče sučelja, HP je dosta dobro opremio Omen 27k, pa je moguće naći HDMI 2.1 i HDMI 2.0, DisplayPort 1.4 te USB-C s opcijom spajanja na laptop. Osim toga su tu dva USB-a tipa A koji su važni zbog dodatne opcije koju Omen nudi u vidu ugrađenog KVM prekidača kojeg često viđamo u novim monitorima poput Lenovo Legion Y32p-30 kojeg smo nedavno predstavili. U prijevodu, spojite li svoju periferiju na monitor, moći ćete se prebacivati između više izvora slike i koristiti istu periferiju.

Isto tako, monitor dolazi s ugrađenim stereo zvučnicima od 3 W. Trenutačno model Omen 27k nije dostupan u našim trgovinama, no Omen 27u prošle generacije se može nabaviti za oko 800 eura, pa će se cijena i ovog modela kretati u tim gabaritima. S obzirom na nabrojane mogućnosti, ako ne tražite OLED ili mini LED modele, ovo je vrlo dobar izbor za većinu gamera. Monitor će s omjerom stranica 16:9 i HDMI 2.1 sučeljem kvalitetno poslužiti i za konzole nove generacije, kao i za klasične PC gamere. Ergonomske mogućnosti, dobra opremljenost i minimalistički dizajn dodatne su prednosti koje bi mogle privući korisnike.