Dell Ultrasharp U3224KB je 6K monitor s 4K web kamerom

Dell je predstavio 6K monitor dijagonale 32 inča s impresivnih 223 piksela po inču. IPS monitor nešto višeg kontrasta i svjetline dolazi opremljen naprednom web kamerom za konferencije i mnoštvom sučelja

Bug.hr utorak, 4. srpnja 2023. u 10:43
SPECIFIKACIJE – Dell UltraSharp U3224KB
Ekran 32'' (6144x3456) / 60 Hz
Tip matrice/Pozadinsko osvjetljenje  IPS Black
Kontrast/Svjetlina 2000:1/ 450 cd/m2
Vrijeme odziva  5 ms
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178 / 178° 
Konektori HDMI 2.1, DisplayPort 2.1,  2x USB-C (Thunderbolt, power delivery, daisy chain), 4x USB 3.2 Type A

Dell je u svojoj UltraSharp seriji monitora predstavio 6K model, kao jedan od rijetkih s takvom rezolucijom na 32 inča dijagonali. Jedini konkurent po rezoluciji mu je dosta skupljii Apple Pro Display XDR. Niti sam Dellov 6K monitor nije među jeftinijima. Trenutačno još nije dostupan na našem tržištu, a na Dellovim stranicama je izlistan za 3199 dolara.

Dizajnom, UltraSharp U3224KB ne odstupa od standardnih Dell serija. Ima metalno postolje te ergonomski napredan stalak koji uz rupu pri bazi za bolji cable management ima opcije pivotiranja, te zakretanja do 30 stupnjeva, odnosno naginjanja do 21/5˚.

Velika cilindrična web kamera za videokonferencije najprepoznatljiviji je vizualni feature ovog monitora koji inače ima 6K rezoluciju na 32 inča dijajagonale
Velika cilindrična web kamera za videokonferencije najprepoznatljiviji je vizualni feature ovog monitora koji inače ima 6K rezoluciju na 32 inča dijajagonale

S prednje strane nemamo klasični dizajn tankih rubova, odnosno okvir oko ekran je tanak sa strana dok su donji i gornji rub zamjetno deblji. Posebnost ovog monitora je velika i robusna web kamera za video konferencije. Radi se o cilindričnom dizajnu koji sjedi na sredini monitora i ima mogućnost zakretanja. Kamera ima Sonijev 8,3 megapiskselni CMOS senzor i može streamati u 4k rezoluciji do 30 FPS-a. AI opcije pratit će vas i uvijek ćete biti centrirani i u fokusu. Kameru možete zatvoriti fizički putem tipke na dnu ekrana. U paru s kamerom, Dell je isporučio par mikrofona s opcijom isključivanja okolne buke te stereo 14 W zvučnike, pa je ovdje riječ o ponajboljem monitoru za video konferencije. Treba ipak napomenuti da kamera radi samo u slučaju ako ste računlao povezali putem USB-C konekcije.

Sve što treba, pa i malo više. Od sučelja su tu dva Thunderbolta, HDMI, DisplayPort te četiri USB-a na stražnjoj strani
Sve što treba, pa i malo više. Od sučelja su tu dva Thunderbolta, HDMI, DisplayPort te četiri USB-a na stražnjoj strani

U monitor je ugrađen LG-jev IPS Black panel. Radi se o poboljšanom 10-bitnom panelu koji ima viši deklarirani kontrast od 2000:1 (IPS obično imaju 1000:1) te višu svjetlinu od 450 cd/m2. Uz vjeran prikaz boja i dobre kutove gledanja koje inače idu uz IPS tehnologiju, ove će karakteristike doprinijeti još boljem doživljaju slike. Uz to ekran prema Dellovim navodima ima 100% sRGB pokrivenosti boja te 99% DCI-P3. Proizvođač nije naveo pokrivenost Adobe RGB spektra što je bitno za fotografe i dizajnere. Radi se o monitoru iznimno visoke rezolucije od 6144 x 3456 piksela koja na ovoj dijagonali donosi gustoću piksela od 223 po inču.

Od brojnih ergonomskih opcija, Dell U3224KB može se okrenuti i u pivot način rada
Od brojnih ergonomskih opcija, Dell U3224KB može se okrenuti i u pivot način rada

Dell se pobrinuo da u ovoj visokoj cijeni ne oskudijevate u izboru sučelja. Većina ih je smještena sa stranje strane usmjerena prema dolje. Tu su HDMI, DisplayPort, dva Thunderbolt priključka od kojih jedan podržava DisplayPort i isporučuje do 140 W dok drugi možete iskoristiti za povezivanje monitora u lanac. Tu su još četiri USB sučelja tipa A. Dodatno s prednje lijeve strane možete izvući prema dolje skriveni set priključaka s još dva USB-C i jednim klasičnim USB-om za lakše priključivanje periferije i punjenje mobitela. Osim toga, Dell UltraSharp U3224KB dolazi s KVM prekidačem što znači da možete jednostavno prebacivati više izvora slike i pri tome koristiti istu perifreriju. Sa stražnje strane uz tipku za paljenje/gašenje nalazi se joystick za upravljanje bogatim OSD izbornikom.

Klasičan Dell dizajn s ergonomski raznovrsnim stalkom
Klasičan Dell dizajn s ergonomski raznovrsnim stalkom

Radi se ukupno o naprednom monitoru za produktivnost kojemu su glavne odlike 6k rezolucija i kvalitetni IPS ekran uz video konferencijske mogućnosti posebno naznačene iznadprosječnom web kamerom. Odlična opremljenost, relativno visok kontrast i svjetlina za IPS panel još su neke od prednosti, dok je visoka cijena nešto što bi moglo odbiti potencijalne kupce od nabavke Dell UltraSharp U3224KB monitora.