Brzi LG Ultragear 27GR95QE-B je OLED monitor s 240 Hz namijenjen igračima

LG je odabrao i dalje popularnu 1440p rezoluciju za svoj 27'' monitor koji se hvali s 240 Hz, brzim odzivom i OLED panelom sa svim svojim poznatim prednostima

Bug.hr nedjelja, 18. lipnja 2023. u 09:22
SPECIFIKACIJE – LG UltraGear 27GR95QE-B
Ekran 27'' (2.560x1.440) / 240 Hz
Tip matrice/Pozadinsko osvjetljenje  OLED
Kontrast/Svjetlina 1500000:1/ 200 cd/m2
Vrijeme odziva  0,03 ms
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178 / 178° 
Konektori 2x HDMI, DisplayPort, 3x USB, USB-C, USB 3.0

Po specifikacijama Ultragear od 27 inča sliči modelu kojeg smo nedavno predstavili, gigantu LG 45 Ultragear OLED. Sličnosti se očituju u izboru panela, osvježenju ekrana od 240 Hz, dok su ovo različiti monitori po rezoluciji i zakrivljenosti ekrana te naravno veličini.

Među najpopularnijim veličinama monitora za gaming su upravo 27'' modeli koji dolaze s raširenom rezolucijom od 2560 x 1440 piksela. To je sweet spot za igrače jer se nudi visoka razina detalja na ovoj dijagonali koja neće „ubiti“ vašu grafičku, a u isto vrijeme će mnogima omogućiti dostizanje 240 FPS-a kako bi se moglo uživati u kompetitivnom gamingu.

Robusni stalak omogućuje razne ergonomske prilagodbe, uključujući pivot opciju
Robusni stalak omogućuje razne ergonomske prilagodbe, uključujući pivot opciju

Monitor dolazi s robusnim stalkom s raširenim metalnim nogama koji omogućuje podešavanje po nagibu, zakretanje i pivot način rada. Tanak OLED panel iz profila ipak dolazi sa zadebljanjem koje skriva sva sučelja i hardver. Sa stražnje strane na lijevoj i desnoj strani tog zadebljanja nalaze se po dvije RGB trake koje nude ambijentalno osvjetljenje, no ono će teško doći do izražaja, jer ga nema s gornje i donje strane. Rubovi oko ekrana su tanki, osim donjeg dijela gdje je dodana glossy traka u kojoj je smješten IR senzor. Monitorom se upravlja pomoću daljinskog upravljača ili joysticka koji se nalazi s donje strane ali nudi manji broj opcija.

Sa stražnje strane vidljive su RGB trake koje će pridonijeti ambijetalnom osvjetljenju
Sa stražnje strane vidljive su RGB trake koje će pridonijeti ambijetalnom osvjetljenju

Glavna stavka monitora je očito sam ekran koji je izveden u mat varijanti što se ne odražava pozitivno na ionako skromnu svjetlinu od 200 cd/m2. Ta se svjetlina penje na više vrijednosti u HDR modu. Osim 1440p rezolucije, igrače će razveseliti 240 Hz refresh rate i LG ga reklamira kao prvi OLED monitor s 240 Hz. Karakteristike OLED ekrana su iznimno visok kontrast zbog fenomenalnog prikaza crne boje, širok spektar boja i responzivnost. Ultragear u ovoj seriji dolazi s odzivom od 0,03 ms, širokom kutom gledanja i podrškom za gaming tehnologije AMD FreeSync Premium, Nvidia G-Sync, VRR. Za igrače konzola monitor nudi downscale sa 4K rezolucije u 120 Hz kako bi se i dalje moglo uživati u HDR iskustvu s konzola. Kada smo već kod sučelja, monitor dolazi s dva HDMI 2.1 sučelja, DisplayPort 1.4 koji će biti sučelje izbora za igrače koji žele dostići 240 FPS-a. Tu su još i USB-C te klasični USB port. Monitor nema zvučnike, ali dolazi s 3,5 mm utorom te podržava DTS Headphone:X.

Klasični gaming izgled 27 inčnog monitora s tankim rubom oko ekrana
Klasični gaming izgled 27 inčnog monitora s tankim rubom oko ekrana

Za hlađenje OLED panela, monitor koristi ventilator, a za borbu protiv potencijalne mane ovog tipa ekrana u vidu burn-ina korisni niz tehnologija poput čuvara zaslona, čišćenja slike i pixela.

LG Ultragear27GR95QE-B na našem tržištu košta 1217 eura što je relativno visoka cijena za 27'' ekran. Za taj iznos dobit ćete OLED ekran koji će vizualno odskočiti od ostalih tipova panela, a pri tome se dobiva brzi odziv, 240 Hz. Visok kontrast, prikaz širokog spektra boja i odlična vidljivost iz kutova je prisutna i kod ovog OLED panela, a monitor dolazi i sa svim relevantnim sučeljima. Osim visoke cijene, potencijalna mana je nešto niža svjetlina.