Asus ROG Swift PG27AQN prvi je 1440p monitor s 360 Hz

Ako vam cijena nije problem, ovaj 27 inčni IPS gaming monitor donosi prvu kombinaciju 1440p rezolucije i izuzetno visokog refresh ratea

Bug.hr ponedjeljak, 24. travnja 2023. u 11:08
SPECIFIKACIJE – Asus ROG Swift PG27AQN
Ekran 27'' (2560x1440) / 360 Hz
Tip matrice/Pozadinsko osvjetljenje  IPS
Kontrast/Svjetlina 1000:1/ 400 cd/m2
Vrijeme odziva  1 ms (GTG)
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178 / 178° 
Konektori 3x HDMI 2.0, DisplayPort 1.4, 2x USB 3.2 Type A

Asus ROG Swift PG27AQN može reći da je prvi na svijetu i samim time opravdati visoku cijenu za 27 inčni IPS monitor. Nakon što smo vidjeli 1080p monitore sa stopom osvježavanja od 360 Hz i niz modela koji imaju 1440p rezoluciju i 240 Hz, Asus je izbacio kombinaciju više rezolucije i višeg  refresh rate.

Monitor ima klasične ROG vizualne karakteristike kao što su robusni stalak s crvenim naglascima, nešto deblji panel i LED osvjetljeni logo Republic of Gamers na pozadini. Stalak omogućuje pomicanje po visini, nagib naprijed nazad, okretanje lijevo desno, pa čak i puni pivot mod. Monitor je moguće postaviti i na zid.

Robusni i raznovrsni stalak omogućuje brojna podešavanja uključujući i pivot opciju
Robusni i raznovrsni stalak omogućuje brojna podešavanja uključujući i pivot opciju

Tržište na koje cilja ovaj model je eSports i glavna prodajna snaga mu je osvježavanje ekrana od 360 Hz koji uz vrlo brzi odziv ekrana od 1 ms (GTG) i oznaku Ultrafast IPS na pakiranju donosi ponajbolje performanse u niši. Uz niski input lag i 360 Hz Asus ROG Swift monitor očita je prednost kod kompetetivnog igranja. Naravno, na ovoj rezoluciji i najjače grafičke teško će izvlačiti takav framerate u svim igrama.

Klasičan ROG gaming dizajn koji ne brine previše o pretjerano tankim rubovima oko ekrana
Klasičan ROG gaming dizajn koji ne brine previše o pretjerano tankim rubovima oko ekrana

PG27AQN inače je IPS monitor koji ima svjetlinu od 400 cd/m2 ali dolazi i s DisplayHDR 600 oznakom što znači da može postići 600 cd/m2 u HDR modu. IPS paneli imaju odličan kut gledanja, mogu postići brzi odziv i vrlo su točni u prikazu boja. Ono što im je očita boljka je kontrast i mogu imati problema s detaljima u tamnim scenama. Asus ROG Swift PG27AQN ima rubno osvjetljenje što znači da nema puno zona lokalnog zatamnjenja i po svim fizičkim karakteristikama ne treba očekivati spektakularne HDR rezultate. Međutim u onome u čemu prednjači, a to je prikaz pokreta i stopa osvježavanja na 1440p rezoluciji uopće nema konkurenciju.

Asus je uspio prvi izbaciti ovu kombinaciju mogućnosti, ali po visokoj cijeni od 1479 eura što je već u domeni nekih OLED monitora. Za eSports profesionalce i one koji to žele postati 360 Hz je vjerojatno presudnije od nekih drugih karakteristika panela.

Samo jedno od ovih sučelja sposobno je pogurati 1440p signal uz 360 FPS-a do ovog monitora
Samo jedno od ovih sučelja sposobno je pogurati 1440p signal uz 360 FPS-a do ovog monitora

S obzirom da se radi o monitoru agresivno namijenjenom gamingu, nije čudno da dolazi s G-Sync podrškom, a tu je i Nvidia Reflex Analyzer podrška, kao i brojač FPS-a, štoperica i druge gaming opcije. Za profi igrače tu je i mod prikaza u 25 inča kada se cijeli ekran smanji po veličini i omogućuje prikaz kompaktnije slike s 360 Hz.

Sa stražnje strane nalazi se LED osvjetljen ROG logo
Sa stražnje strane nalazi se LED osvjetljen ROG logo

Zanimljivo je da monitor ima samo jedan priključak koji je sposoban progurati 1440p rezoluciju uz 360 FPS-a u vidu Display Port 1.4 sučelja. Uz to, Asus je ugradio tri HDMI 2.0 porta, a tu su i dva USB-A. Nema USB-C porta, no to i nije čudno jer kupovina ovog monitora ima smisla jedino ako imate moćnu grafičku karticu koja je sposobna isporučivati visok frame rate u AAA igrama.

Ako je jasnoća pokreta u igrama i kompetitivna prednost koju možete dobiti u 360 Hz ono na što ciljate, ovaj monitor je očiti izbor. U drugom slučaju sličnu ili bolju kvalitetu prikaza i niz gaming opcija možete dobiti i za puno nižu cijenu.