Apple poručuje developerima – Uklonjene aplikacije nisu zadovoljile minimalni prag preuzimanja

Apple je prošloga tjedna obavijestio developere da će im ukloniti aplikacije s App Storea koje nisu duže vrijeme ažurirane. Unatoč nezadovoljstvu, tvrtka od te odluke ne odustaje, a sada je i pobliže pojasnila svoje kriterije za uklanjanje

Matej Markovinović subota, 30. travnja 2022. u 10:26

Društvene mreže nedavno su bile preplavljene žalbama developera, koji su u svojem sandučiću e-pošte dobili mail da će im Apple ukloniti zastarjele aplikacije iz App Storea, odnosno one koje nisu ažurirane već duže vrijeme.  

Budući da se velika prašina podigla i u medijima, Apple je u petak objavio službeno priopćenje u kojem detaljnije pojašnjava kriterije za svoj „proces poboljšanja App Storea“.

„Kao dio procesa poboljšanja App Storea, developeri aplikacija koje nisu ažurirane u posljednje tri godine i ne uspiju zadovoljiti minimalni prag preuzimanja – što znači da aplikacija uopće nije preuzeta ili je zabilježen vrlo mali broj preuzimanja tijekom tekućeg razdoblja od 12 mjeseci – primit će mail koji ih obavještava da je njihova aplikacija identificirana za moguće uklanjanje iz App Storea“, objašnjavaju iz Applea.

Drugim riječima, Apple ne popušta te će uklanjati i aplikacije koje se proteklih 12 mjeseci nisu dovoljno puta preuzele. Osim toga, tvrtka je produžila i razdoblje u kojem developeri moraju ažurirati svoju aplikaciju ako je ne žele vidjeti „izbačenu“ s App Storea. Dakle, rok za ažuriranje nakon primitka maila o uklanjanju nije 30, već 90 dana.

„Uklonjene aplikacije nastavit će funkcionirati normalno za korisnike koji su ih već preuzeli na svoj uređaj“, zaključuju iz Applea.