Binance u problemima i u Europi: Francuska ih istražuje, odlaze iz Nizozemske...

Najveća svjetska kriptomjenjačnica nakon tužbe u SAD-u, suočava se s pravnim problemima i na našem kontinentu. Pod istragom su zbog pravila o pranju novca, a nisu dobili niti jednu potrebnu licencu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 19. lipnja 2023. u 21:09

Nedugo nakon što su bili suočeni s tužbom američkog regulatora SEC zbog obavljanja djelatnosti suprotno odredbama tamošnjih zakona, najveća svjetska kriptomjenjačnica, Binance, morat će se pozabaviti novim pravnim zavrzlamama, ovoga puta u Europi.

Dva odvojena slučaja

S tržišta Nizozemske primorani su se povući jer nisu dobili potrebnu licencu za rad od tamošnje središnje banke. Naime, tamo su prolazili kroz proces registriranja, kojim bi postali pružatelj usluga vezanih za virtualnu imovinu, a proces je završio neuspjehom. Slijedom toga, od 17. srpnja građani Nizozemske neće više moći uplaćivati depozite na svoje Binance račune niti trgovati kriptoimovinom, već će im biti omogućeno samo podizanje sredstava s računa.

U Francuskoj ih, pak, brinu neke druge brige. Državni istražitelji otvorili su istragu usmjerenu protiv ove kompanije, pod sumnjom da ona krši lokalna pravila o sprječavanju pranja novca. Binance je navodno i započeo s oglašavanjem svojih usluga u toj zemlji prije nego su se registrirali kod nadležnog regulatora u svibnju prošle godine.

Protekloga tjedna istražitelji su bili i u Binanceovim francuskim uredima, a iz kompanije poručuju kako su s njima surađivali i ispunili sve svoje obveze.

Da niti to možda nije sve, daje naslutiti i informacija iz Ujedinjenog Kraljevstva. Binance je tamo 30. svibnja izbrisan iz registra poslovnih subjekata koji obavljaju financijske transakcije. Samim time, niti na tom tržištu ne smiju obavljati djelatnosti za koje je potrebna posebna dozvola. Dakle, Binance i u Ujedinjenom Kraljevstvu trenutačno posluje bez valjane dozvole, pa je moguće da će i tamo upasti u veće probleme.