Canon predstavio novi BCTV objektiv

Canon je predstavio novi televizijski objektiv sa zumiranjem – UHD DIGISUPER 122AF koji nudi 4K kvalitetu slike s faktorom uvećanja od 122x te ažuriranje programske podrške za monitore

Stjepan Bilić četvrtak, 19. svibnja 2022. u 19:09

Canon Europe predstavio je novi televizijski objektiv sa zumiranjem - UHD DIGISUPER 122AF. Objektiv nudi 4K kvalitetu slike s faktorom uvećanja od 122x što u konačnici omogućava raspon žarišne duljine od 8,2 do 1000 mm (16,4 – 2000 mm s ugrađenim 2x konverterom). Izdvaja se dodatkom brzog i preciznog sustava za automatsko fokusiranje koje radi na principu fazne detekcije i podržava bilježenje objekata koji se brzo kreću u 4K razlučivosti, a koristi se uz pomoć novog kontrolera fokusa FDJ-S31/41.

Canon UHD DIGISUPER 122AF
Canon UHD DIGISUPER 122AF

UHD DIGISUPER 122AF prilagođen je televizijskim prijenosima sporta i događaja uživo. Objektiv postiže oštre slike i bilježi akciju s visokom razinom detalja Fluoritni i ultradisperzivni stakleni elementi smanjuju uobičajene artefakte kao što su kromatska aberacija, ghosting i odbljesci. Da bi pojednostavnio rad tijekom snimanja brzih akcijskih scena i omogućio da je predmet snimanja u fokusu na telefoto žarišnoj duljini s ograničenom dubinom polja, UHD DIGISUPER 122AF je opremljen Canonovom tehnologijom naprednog autofokusa koja održava brzo i precizno fokusiranje na predmetu snimanja, omogućujući snimatelju da se koncentrira na sadržaj.

S dva načina rada autofokusa („Full Time“ i „Part Time“), izborom tri veličine područja okvira autofokusa i varijabilnom brzinom odgovora automatskog fokusiranja, ovaj objektiv može se optimizirati za mogućnost visokopreciznog praćenja fokusa. Kada ga koriste uz novi kontroler fokusa FDJ-S31/41, snimatelji mogu prilagoditi obilježja kontrole fokusa i dobiti bolju kontrolu nad načinima rada autofokusa, postavkama površine i osjetljvosti, uz tri načina krivulje fokusa – daleki, standardni i bliski.

UHD DIGISUPER 122AF – najvažnije značajke:

  • vrhunska 4K kvaliteta slike
  • raspon zumiranja od 122x (8,2 – 1000 mm)
  • tehnologija naprednog autofokusa
  • ugrađena stabilizacija slike
  • potpuna podrška za virtualne sustave
  • kompatibilan s potpuno funkcionalnim kontrolerom fokusa FDJ-S31/41

Uz ugrađenu naprednu stabilizaciju slike, ovaj objektiv opremljen je najboljim Canonovim optičkim i servo tehnologijama za stabiliziranje snimke i održavanje visokokvalitetnih 4K performansi u svakom trenutku. UHD DIGISUPER 122AF je uskladiv i sa sustavima za virtualnu produkciju, primjerice kod sportskih događanja, kada se u snimku u živo može uključiti i virtualna grafika. Opremljen s tri 20-pinska konektora, 16-bitni koder apsolutnih vrijednosti prati parametre zumiranja, fokusiranja i otvora blende i daje precizne informacije o poziciji objektiva kako bi snimka bez problema uskladila s virtualnim elementima.

Canon DP-V1830
Canon DP-V1830

Nova programska podrška za DP-V1830

Osim navedenog objektiva, Canon je predstavio i novu programsku podršku za profesionalni referentni monitor DP-V1830. DP-V1830 je 4K HDR zaslon opremljen alatima za nadzor i 12G-SDI mogućnostima povezivanja, što ga čini prikladnim za studije za produkciju u živo, produkcijske kamione i korištenje kao HDR monitora na setu. DP-V1830 će kroz novu softversku nadogradnju dobiti nove alate RGB Parade Waveform Monitor i Chromaticity Diagram Display koji daju detaljne informacije o bojama da bi osigurale njihovu životno vjernu reprodukciju i omogućile precizno usklađivanje boja iz više kamera koje se koriste u produkciji. Nadogradnja otključava i alate za nadzor kao što su Frame Luminance Monitor (Canonov alat koji pokazuje prosječnu i vršnu svjetlinu slike tijekom vremena) te dodaje Histogram koji se može iskoristiti za dobivanje dojma o općenitoj ravnoteži u ekspoziciji slike. Zahvaljujući novom intuitivnom sučelju Multi Information View, moguće je koristiti više tih HDR alata za nadzor istovremeno, bez prekrivanja slike.

Nove funkcionalnosti Enhanced Dual/Quad View, omogućuje korisnicima da vide video s HDMI i SDI ulaza istovremeno. Nakon nadogradnje bit će moguće i podesiti individualne postavke kvalitete slike za dvostruko i četverostruko podijeljen zaslon i Multi Information View kada se koristi SDI ulaz. donosi i mogućnost kupnje ugrađene funkcionalnosti SDI Switcher, koja omogućuje četverostrano SDI prebacivanje na monitoru, omogućavajući snimateljima da prebacuju pogled između četiri kamere ili pošalju signal na vanjski snimač, smanjujući potrebu za dodatnim uređajima. DP-V1830 može se povezati na računalo, tablet ili pametni telefon putem LAN-a, što omogućuje korištenje korisničkog sučelja za udaljeni nadzor Remote Control Web. Nadogradnja će biti dostupna korisnicima od srpnja 2022. godine. Detaljnije informacije o objektivu UHD DIGISUPER 122AF, kontroleru FDJ-S31/41 i novoj programskoj podršci za monitor DP-V1830 dostupne su na službenim stranicama proizvođača.