Novi nanotehnološki alat za dijagnozu bolesti putem smartfona

Mikroskopski uređaj za snimanje dovoljno je malen da stane na leću kamere pametnog telefona i dovoljno jeftin da mobilnu medicinsku dijagnostiku učini pristupačnom

Mladen Smrekar srijeda, 4. svibnja 2022. u 14:10

Novo izdanje časopisa ACS Photonics objavilo je zanimljiv rad istraživača Sveučilišta Melbourne i Centra izvrsnosti Australskog istraživačkog vijeća za transformativne meta-optičke sustave (TMOS). Oni su naime osmislili način na koji će minijaturizirati tehnologiju faznog snimanja pomoću metapovršina tankih nekoliko stotina nanometara, odnosno oko 350 puta tanjih od ljudske kose. Ti mikroskopski mali uređaji dovoljno su mali da stanu u leću pametnog telefona ili druge male kamere.

Pretrage na daljinu

Ova nova tehnologija osigurava resurse za medicinske pretrage na daljinu, a jednog bi dana mogla omogućiti i otkrivanja bolesti kod kuće. Pacijent bi sam uzeo vlastiti uzorak sline ili krvi i potom sliku poslati u laboratorij bilo gdje u svijetu. 

Metapovršina s asimetričnim optičkim funkcijama za fazno snimanje u stvarnom vremenu
Metapovršina s asimetričnim optičkim funkcijama za fazno snimanje u stvarnom vremenu

Poput skupih mikroskopa za fazno snimanje, ove metapovršine mogu manipulirati svjetlošću koja prolazi kroz njih kako bi inače nevidljive aspekte objekata, poput živih bioloških stanica, učinili vidljivima.

Metapovršinu su izradili pomoći niza sićušnih nanošipki na ravnoj površini, raspoređenih tako da nevidljivo svojstvo svjetlosti pretvaraju u normalnu sliku vidljivu ljudskom oku ili konvencionalnim kamerama.

Nova generacija uređaja

Ove metapovršine stvaraju pseudo-3D slike visokog kontrasta, bez potrebe za naknadnom obradom na računalu, objašnjavaju istraživači.

"To je samo vrh ledenog brijega; metapovršine će s vremenom zamijeniti konvencionalnu optiku i omogućiti pojavu nove generacije minijaturiziranih uređaja", kažu istraživači uvjereni da će takvi, minijaturni, jeftini i prenosivi medicinski dijagnostički uređaji stanovnicima siromašnih zemalja i udaljenih regija približiti zdravstvenu skrb trenutno dostupnu samo u razvijenim zemljama.